Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2020,
18.33

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

22

Natisni članek

policija protest

Ponedeljek, 9. 11. 2020, 18.33

3 leta, 5 mesecev

Policija še vedno išče napadalca, ki je fotografu zlomil čeljust #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

22

Po najbolj nasilnih protestih proti ukrepom za boj s koronavirusom do zdaj policija še vedno išče izgrednike, ki so odgovorni za četrtkovo razdejanje. Do zdaj je bilo ovadenih pet huliganov, ti so med izgredi napadli policiste. Zagotovo pa to ne bo končna številka, zatrjujejo, saj so na elektronski naslov, odprt posebej za ta namen, ljubljanski policisti prejeli množico videoposnetkov napadalcev. Še posebej intenzivno iščejo napadalca, ki je težje poškodoval enega od fotografov, ta se po operaciji zlomljene čeljusti zdaj zdravi doma. 

Nasilni protesti v Ljubljani, 5. november 2020. Ivan Gale vodni top
Novice Po brutalnem spopadu ima policija posebno prošnjo #video

Kar se je v četrtek začelo kot le še eden od protivladnih protestov, se je ob mraku spremenilo v huligansko izzivanje policistov. Naraščanje nestrpnosti je kmalu privedlo do pretepov med protestniki. Kaplja čez rob pa je bilo kršenje Zakona o nalezljivih bolezni, ki med drugim prepoveduje zbiranja več ljudi, zaradi česar se je policija odločila protestnike poslati domov.

Ko so policisti poskušali več ljudi popisati, so se ti uprli

Policisti so zoper najbolj agresivne protestnike uporabili prisilne prijeme in jih odpeljali s kraja dogajanja. Trg republike je bil v trenutku ovit v dim, medtem ko so policisti prejeli ukaz, da je treba množico razgnati. Protestniki so se v večjih skupinah razbežali po Ljubljani, kjer so se še z baklami in granitnimi kockami še večkrat spopadli s policisti. Po več kot treh urah so policisti ob pomoči konjenice in celo vodnega topa zadeve umirili. Pri tem jih je bilo kljub zaščitni opremi kar 15 poškodovanih. Temu ustrezno so podali tudi ovadbe.

Notranji minister Aleš Hojs del odgovornosti za četrtkov nasilni protest pripisuje tudi medijem. | Foto: STA , Notranji minister Aleš Hojs del odgovornosti za četrtkov nasilni protest pripisuje tudi medijem. Foto: STA , Izdali so 62 položnic, zoper pet oseb pa so vložili ovadbe zaradi napadov na uradno osebo. Za posamezna dejanja jim grozi po dve leti oziroma leto dni zapora. Notranji minister Aleš Hojs pa je že na dan protestov dejal, da del odgovornosti za izgrede nosijo tudi mediji. "Devet mesecev ste spodbujali protestnike, danes pa imate zoper granitne kocke in poškodovane policiste," je ob tem povedal.

A ravno medijske ekipe, ki so poročale s kraja, so jo najslabše odnesle. Eden od protestnikov se je, potem ko je brcnil policista v hrbet, lotil tudi snemalca. Sindikat policistov je že drugo jutro objavil sliko napadalca, ki mu grozi do leto dni zapora.

Nasilni protesti v Ljubljani, 5. november 2020. Ivan Gale vodni top
Novice Kdo je odgovoren za nasilne proteste? #anketa

Policija še vedno išče napadalca

Še precej huje bi jo lahko odnesel napadalec, ki se je tistega večera v eni od stranskih ulic lotil fotografa Boruta Živuloviča. Zlomil mu je čeljust, zaradi česar je ta moral na operacijo, kjer so mu vstavili dve titanski ploščici, dobil pa je še 12 šivov. Napadalcu zaradi hude telesne poškodbe grozi do pet let zapora.

Policija, kot sporoča danes, oba še vedno išče. Nadaljujejo se intenzivna kriminalistična preiskava, pregledi posnetkov in zbiranje obvestil, da bi identificirali storilce in zoper njih izvedli ustrezne ukrepe. Prejeli so več posnetkov občanov, opravili oglede krajev kaznivih dejanj in zavarovali dokaze, vse skupaj pa še morajo analizirati, sporočajo.

Za pomoč se zahvaljujejo, kljub temu pa še vedno pozivajo vse, ki bi imeli posnetke ali dodatne informacije o huliganih, ki so v četrtek sejali strah po prestolnici, naj jim jih posredujejo na posebej za ta namen odprt elektronski poštni naslov protesti.pulj@policija.si.

Janez Janša
Novice Janša: To so kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana
Ne spreglejte