Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2020,
8.47

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

173

Natisni članek

Aleš Hojs Policija nasilje Ljubljana protesti

Petek, 6. 11. 2020, 8.47

3 leta, 5 mesecev

Kdo je odgovoren za nasilne proteste? #anketa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

173

Za četrtkove proteste, na katerih je izbruhnilo nasilje med protestniki in policijo, je notranji minister Aleš Hojs okrivil tudi medije. V društvu novinarjev izjavo razumejo kot pritisk na delo novinarjev in medijev.

Na včerajšnjih protestih se je po podatkih policije v Ljubljani zbralo okrog 500 ljudi, med katerimi so bile tudi skupine, ki so v policiste metale pirotehniko in granitne kocke. Policija je odgovorila tudi z vodnim topom.

Poškodovanih je bilo 15 policistov, od katerih jih je pet poiskalo zdravniško pomoč, vendar nihče od njih ni ostal na zdravljenju. Poleg policistov je bila huje poškodovana še ena oseba, ki je na zdravljenju v kliničnem centru, je danes pojasnil direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar.

Policisti prosijo za pomoč pri identifikaciji moškega

V medijih je zaokrožila fotografija domnevnega napadalca na polcista in enega od novinarjev. V Sindikatu policistov Slovenije prosijo za pomoč pri prepoznavanju osebe na fotografiji.

Kot so zapisali, je oseba na fotografiji napadla (brcnila) policista, ko je ta uporabljal prisilna sredstva zoper drugi osebo.

Novice Kaos v Ljubljani: nasilni protestniki napadli policijo in novinarje Planeta #video

Društvo novinarjev: shodi so dogodki, vredni novinarskega poročanja

Notranji minister Aleš Hojs je soodgovornost za to, da se je protest sprevrgel v nasilje, pripisal medijem, ki naj bi to spodbujali s poročanjem o petkovih protestih. "Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha /.../, zdaj pa imate ranjene policiste," je dejal v izjavi za Pop TV.

V društvu novinarjev so zapisali, da so kontinuirani shodi v središču prestolnice po vseh kriterijih dogodki, vredni novinarskega poročanja, če je to politikom všeč ali ne. Dodali so, da so vedno pozivali medije, naj pri svojem delu sledijo vsem profesionalnim standardom.

Ostro je nasilne proteste obsodil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. "Tovrstnih protestov, ki jih ne odobravamo niti v Ljubljani niti jih ne odobravajo nikjer drugje, ne potrebujemo," je dejal v nagovoru meščankam in meščanom, objavljenem na Facebook profilu.

Med napadenimi tudi ekipa Planeta

Med napadenimi na protestih je bila včeraj tudi televizijska ekipa Planeta, med poškodovanimi pa je po informacijah Društva novinarjev Slovenije tudi fotoreporter Borut Živulovič.

Končni izsledki poročila o dogajanju na protestih so na policiji napovedali za okrog 13. ure. Kot poroča 24ur, naj bi policija aretirala deset protestnikov, nekateri med njimi pa naj bi bili stari znanci policije. Kot je včeraj dejal Hojs, del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa tudi iz navijaških skupin.

So mediji soodgovorni za četrtkove nasilne proteste, kot je ocenil notranji minister Aleš Hojs?

  • Da.
    67,24 %
    8643 glasov
  • Ne.
    32,76 %
    4211 glasov
Oddanih 12854 glasov

Pahor: Vselej je nedopustno poseči po nasilju

Predsednik republike Borut Pahor je v povezavi z nasilnimi protesti in izgredi v prestolnici prek Twitterja sporočil, da odločno zavrača nasilje kot sredstvo za dosego političnih ali drugih ciljev. "V Sloveniji kljub omejitvam zaradi epidemije delujejo vse demokratične institucije. Njihova stališča ali ravnanja je legitimno kritizirati, proti njim na primeren način protestirati, vselej pa je nedopustno poseči po nasilju," je sporočil Pahor.

Na nasilne proteste in izgrede so se odzvali tudi v komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK): "Ko večina državljanov spoštuje ukrepe in tako varuje zdravje sebe in drugih, so takšni protesti skrajno brezobzirni in žaljivi do vseh, še posebej do zdravstvenega osebja in žrtev epidemije. V komisiji se zavzemamo za svobodo izražanja brez uporabe nasilja in na način, ki v danih razmerah upošteva navodila za omejitev epidemije. Državnim organom pri tem izrekamo priznanje in hvaležnost za njihovo učinkovito posredovanje ter jim izražamo podporo pri zagotavljanju zakonitosti, reda, varnosti in miru v državi."

Ne spreglejte