Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
5. 11. 2020,
18.05

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

220

Natisni članek

Koronavirus protest

Četrtek, 5. 11. 2020, 18.05

3 leta, 5 mesecev

Kaos v Ljubljani: nasilni protestniki napadli policijo in novinarje Planeta #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

220

Na protestu v središču Ljubljane, ki ga je napovedala predvsem skupina Anonymous Slovenija, je izbruhnilo nasilje. Med napadenimi je bila tudi televizijska ekipa Planeta. Policija je uporabila vodni top. "Ti ljudje niso prišli z namenom protestiranja na miren način, temveč z namenom napada na policiste," poudarja direktor policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar.

Video: Planet 

Vse skupaj se je začelo na Trgu republike okoli petih popoldan. Protestniki so policiste najprej zmerjali, nato pa je zadeva prerasla v fizični spopad. Protestniki so v policiste metali različne predmete, ti pa so jih razgnali s pomočjo solzivca in konjenice.

Video: Bojan Puhek

Protestniki so se nato znova zbrali za Cankarjevim domom in še enkrat z metanjem steklenic, granitnih kock in petard napadli policiste.

Različni predmeti so prileteli tudi na novinarsko ekipo Planeta, ki se je v zadnjem trenutku uspela umakniti pred fizičnim spopadom protestnikov in policije.

Video: Bojan Puhek

Zbralo se je več sto protestnikov
Policija je sporočila, da se je na Trgu republike zbralo nekaj 100 ljudi. "Okoli 17. ure je prišlo do množične kršitve javnega reda in miru in uporabe pirotehnike, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila. Osebe so bile večkrat pozvane naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevali, zato so policisti množico razgnali," pojasnjuje policija in dodaja:

"Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke ter druge predmete, in uporabe pirotehnike."

Zoper osebe, ki na Slovenski cesti niso upoštevale ukazov naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top. Policistom je tako uspelo razgnati skupine, ki niso upoštevale ukazov. Policisti so zato prenehali z aktivnim delovanjem, saj je trenutno javni red in mir vzpostavljen. Celotna intervencija policije še ni končana in aktivnosti še potekajo.

"Prišli so z namenom napada na policiste"

Direktor policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar je izpostavil, da je deset storilcev pridržanih. Nekaj policistov je po njegovih besedah lažje poškodovanih. 

"Policisti so dobili poškodbe predvsem zaradi kock. Kljub temu, da imajo zaščitno opremo, vsa mesta niso zaščitena in tudi če kocka prileti v čelado, pride do hudega pretresa možganov," je povedal Vrečar in dodal, da "prav gotovo ti ljudje niso prišli z namenom protestiranja na miren način, temveč z namenom napada na policiste". 

Zbrali so se kljub epidemiji

Že v sredo je policija opozorila, da je zbiranje ljudi zaradi slabega epidemiološkega položaja v državi še vedno prepovedano, prav tako niso dovoljeni shodi ali podobne prireditve. Kot so poudarili, s tem ne posegajo v pravico do zbiranja in svobodo izražanja, vendar je treba razumeti, da "so odrejeni ukrepi izjemnega pomena za zdravje vseh nas".

Premier Janez Janša je medtem na Twitterju objavil fotografijo, ki naj bi nastala na današnjem protestu in na kateri je nekdanji uslužbenec Blagovnih rezerv Ivan Gale. 

Galetova fotografija je bila prvotno objavljena na Facebooku.

s | Foto:

Ne spreglejte