SiolNET. Novice Slovenija
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policiji ni uspelo ugotoviti vzroka požara v Dragonji, tuja krivda izključena

0,03

termometer

požar
Foto: STA

Vzroka za požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji, kjer je zagorelo v petek popoldan, policija ni uspela ugotoviti. Vendar so izključili požig oziroma možnost, da bi šlo za kaznivo dejanje. Po njihovih ugotovitvah pa naj bi zagorelo tam, kjer so skladiščili odpadni papir, so pojasnili na koprski policijski upravi.

V petek popoldne je zagorelo na deponiji v Dragonji, kjer je sicer okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Ogenj je preskočil z manjšega na večji kup, kjer se nahaja od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci so zato požar presekali s kopači, da se ni razširil. Na kraju so vzpostavili požarno stražo, vendar se požar ponoči ni ponovil, zato so intervencijo v soboto zjutraj zaključili.

Po poročanju Radia Slovenija si je prizorišče danes ogledal direktor inšpekcije za okolje Vladimir Kajzer. Po njegovih ugotovitvah zbirni center deluje v skladu s predpisi, odstopanja pa so se pojavila zaradi gašenja. Po ogledu je inšpektor piranskemu javnemu podjetju Okolje izdal opozorilo, da morajo v čim krajšem času vzpostaviti prvotno stanje. Odpadke morajo razvrstiti in jih ločeno skladiščiti.

Dragonja Novice Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji pogašen

Potrdili, da je gorela tudi komunalna embalaža

Direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič je potrdil, da je gorela tudi komunalna odpadna embalaža, ki je bila označena za interventni odvoz v skladu z decembra sprejetim interventnim zakonom. Pogodbo o odvozu te embalaže je država junija sklenila s krškim Kostakom, ki pa svojega dela še ni uspel opraviti. Za to ima sicer v skladu s pogodbo 90 dni časa.

Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, so doslej od 100 ton mešanih komunalnih odpadkov, ki se morajo odpeljati po interventnem zakonu, odpeljali 19,5 tone. Ostale odpadke, ki niso ožgani, bo Kostak začel odvažati prihodnji teden, medtem ko bo za ožgane odpadke treba najti drugačno primerno rešitev.

Gašpar Mišič je opozoril, da je v Sloveniji odpovedal sistem za ravnanje z odpadki. V centrih za ravnanje z odpadki enostavno nimajo dovolj prostora, da bi nakopičeno embalažo varno hranili, je ponovil svarila, ki so jih v Združenju centrov za ravnanje z odpadki Slovenije ponavljali že lani poleti.

Do samovžiga seveda lahko pride kadar koli, je izpostavil Gašpar Mišič. Vendar pa nakopičeni kupi embalaže predstavljajo veliko nevarnost za širjenje plamenov. Do samovžiga seveda lahko pride kadar koli, je izpostavil Gašpar Mišič. Vendar pa nakopičeni kupi embalaže predstavljajo veliko nevarnost za širjenje plamenov. Foto: Bor Slana

požar Kyoto Novice V požaru v japonskem studiu več mrtvih, ogenj naj bi bil podtaknjen #video

"Do samovžiga lahko pride kadarkoli"

Do samovžiga seveda lahko pride kadar koli, je izpostavil Gašpar Mišič. Vendar pa nakopičeni kupi embalaže predstavljajo veliko nevarnost za širjenje plamenov. Po požaru bodo morali v Okolju Piran tudi na novo presortirati odpadke; ožgan del odpadne embalaže namreč ni več primeren za odvoz s preostalo embalažo, je opozoril.

V petek so medtem pristojni zaradi dima vaščane pozvali, naj se ne gibljejo na prostem. Vendar dolgoročne škode za okolje ni pričakovati. Predstojnik koprske območne enote NIJZ Milan Krek je pojasnil, da je NIJZ možnost onesnaženja vode in kmetijskih pridelkov zaradi dima ali odpadne vode že ovrgel ter zato ni potrebe po dodatnem obveščanju.

Kljub temu pa so predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odvzeli vzorce požarne vode. Po Krekovih pojasnilih gre pri tem za preventivni vzorec, rezultate analize pa je mogoče pričakovati proti koncu tedna.

Si je pa Krek stanje na terenu ogledal. Pojasnil je, da na kmetijskih pridelkih ni bilo zaznati posledic dima. Požar je bil po Krekovi oceni obvladan hitro in uspešno, tudi dim se zaradi ugodnega vremena ni razširil čez bližnja naselja. Pohvalil pa je tudi delovanje civilne zaščite Piran, ki je prebivalce obvestila, naj se ne gibljejo na prostem, in jih s tem zaščitila.

Kostak: Z deponije v Dragonji smo odpeljali vse pogodbene količine odpadkov

Krški Kostak je izpolnil vse pogodbene obveznosti glede odvoza mešanih komunalnih odpadkov iz Pirana, je danes, tri dni po požaru v Dragonji, poudaril predstavnik podjetja Primož Gabrič. Po pogodbi bi morali iz Pirana odpeljati 10 ton odpadkov, a so jih do 18. julija 20. Ocena količine odpadkov za odvoz je bila očitno premajhna, je dodal.

"Želimo biti konstruktivni in pomagati, ker imajo eni gradbišče, drugi pa so imeli požar, zato smo ta teden že pred sklenitvijo aneksa začeli z odvozi, računamo pa, da bodo v roku dveh, treh tednov določene še neke dodatne količine, za katere pa je treba še skleniti pogodbo, da jih bomo lahko odpeljali," je sklenil Primož Gabrič. "Želimo biti konstruktivni in pomagati, ker imajo eni gradbišče, drugi pa so imeli požar, zato smo ta teden že pred sklenitvijo aneksa začeli z odvozi, računamo pa, da bodo v roku dveh, treh tednov določene še neke dodatne količine, za katere pa je treba še skleniti pogodbo, da jih bomo lahko odpeljali," je sklenil Primož Gabrič. Foto: STA

"Pogodba med Kostakom in državo je bila v Kopru sklenjena za odvoz okoli 320 ton mešane komunalne embalaže, do 18. julija pa smo odpeljali nekoliko več kot 320 ton, se pravi, da smo odpeljali že vse pogodbene količine. V Piranu pa je bila pogodba sklenjena za približno 10 ton in smo odpeljali približno 20 ton, torej smo izpolnili vse pogodbene količine oz. še nekoliko več," je pojasnil Gabrič, sicer direktor sektorja za ravnanje s surovinami v Kostaku.

Po njegovih besedah pa se je pojavila potreba po povečanem odvozu, zato čakajo pisno soglasje s strani ministrstva za okolje in prostor ter pozneje aneks, da bodo lahko odpeljali dodatno embalažo. "Očitno so bile količine embalaže, zavedene za odvoz, neustrezno ocenjene, premajhne. Mi pa potrebujemo aneks, da jih lahko odpeljemo," je razložil.

Kopru bodo šli na roko in že ta teden brez aneksa odpeljali dodatne količine embalaže, saj imajo neformalna zagotovila, da bo aneks sklenjen. Podobna zagotovila čakajo tudi za Piran.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin