Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
22. 12. 2017,
15.39

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

7

Natisni članek

Hrvaška Slovenija Piranski zaliv policija

Petek, 22. 12. 2017, 15.39

6 let, 3 mesece

Policija bo mejo v Piranskem zalivu varovala s petimi plovili

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

7

Slovesnost ob splovitvi dveh novih policijskih čolnov v Kopru. | Foto Zdravko Primožič/FPA

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Slovenski pomorski policisti so v zadnjega pol leta v Piranskem zalivu zaznali več kot tisoč incidentov zaradi nespoštovanja nove morske meje s Hrvaško. V slovenski del zaliva so največkrat nezakonito vplula plovila hrvaških ribičev in policije. Opozorila bodo kmalu zamenjale kazni.

Vlada je včeraj sprejela nove ukrepe za implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Med drugim je potrdila pomorsko karto, ki prikazuje stik Slovenije z odprtim morje, kot je bil določen v arbitražni razsodbi junija letos. Potrdila je tudi uredbo s področja ribištva, ki zagotavlja financiranje pravne pomoči ribičem, če bodo morda žrtev hrvaških organov pri svojem delu.


Preberite še:

Slovenski ribič: Dvomim, da nas bo Hrvaška sprejela z odprtimi rokami
To so ukrepi, s katerimi bo vlada izvajala arbitražno sodbo #video


Nadzor in varovanje morske meje bo, tako kot zdaj, še naprej izvajala pomorska policija. Ta je od 29. junija, ko je bila izdana arbitražna odločba, obravnavala 1.093 dogodkov oziroma incidentov. V njih je bilo skupaj udeleženih 1.618 plovil. Od tega jih je bilo 934 v lasti hrvaških ribičev, preostalo so bila plovila hrvaške policije. Samo ta mesec so obravnavali 169 incidentov, so sporočili s policije. V vseh primerih so bila izrečena le opozorila.

Opozorila bodo zamenjale kazni

Na policiji poudarjajo, da bodo po 29. decembru, ko se izteče rok za pripravo vsega potrebnega za uresničitev arbitražne odločbe, v skladu z veljavnimi zakoni še stopnjevali ukrepe in ne bodo zgolj opozarjali na prekrške. Pri tem računajo na sodelovanje in koordinacijo vseh pristojnih služb na morju.

Patruljni čoln P-66 je z dolžino 13,55 metra drugo največje plovilo slovenske policije. Njegova največja hitrost znaša 45 Nm/h. | Foto: STA , Patruljni čoln P-66 je z dolžino 13,55 metra drugo največje plovilo slovenske policije. Njegova največja hitrost znaša 45 Nm/h. Foto: STA ,

Slovenska policija ima za delo na morju na razpolago pet patruljnih čolnov. Največji med njimi je P-111, ki je v uporabi že od leta 1995 in meri skoraj 20 metrov. S 13,5 metra mu sledi P-66. Uporabljajo še tri gumenjake, dva od njih so kupili lani.

Na vprašanje, ali lahko računajo tudi na pomoč vojaške ladje Triglav, na policiji niso želeli izrecno odgovoriti. Zapisali so le, da je Triglav ladja Slovenske vojske.

Ne spreglejte