Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2011,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poletje vročina

Nedelja, 10. 7. 2011, 12.00

8 let

Poletna vročina v polnem zamahu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi zadnji dan tedna se obetajo visoke temperature. V Ljubljani naj bi živo srebro pokazalo celo 34 stopinj celzija. Toplo vreme se bo po napovedih vremenoslovcev nadaljevalo tudi prihodnji teden.

Pomembno je, da se v vročih poletnih dneh držimo nekaj zlatih pravil.

Ne sončite se med 11. in 16. uro Predvsem se izogibajte pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom med 11. in 16. uro in omejite zunanje aktivnosti na jutranje in večerne ure, po možnosti pa se čim več zadržujte v klimatiziranih prostorih. Prostore zračite zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj. V kolikor se boste odpravili ven, zaščitite kožo z lahkimi in zračnimi oblačili svetle barve ter si nadenite pokrivalo za glavo (klobuk) in seveda sončna očala z ustrezno UV-A in UV-B zaščito. Za nezaščitene dele kože pa poskrbite tako, da nanj nanesite kremo z visokim zaščitnim faktorjem.

Pijte tudi, če žeje ne občutite Ob tako vročih dneh nikakor ne pozabite na zadostno količino tekočine. Vodo pijte tudi, če žeje ne občutite, saj boste s tem preprečili možnost dehidracije. Priporočljivo je, da odrasla zdrava oseba spije okoli devet kozarcev tekočine dnevno (dva litra), pri čemer je pomembno, da pijete pijače, s katerimi boste nadomestili soli in minerale (izotonični napitki). Ne uživajte pa pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja. Če vam je zdravnik omejil količino tekočine, ki jo smete zaužiti, ali če se zdravite z zdravili za odvajanje vode (diuretiki), vprašajte zdravnika, koliko tekočine smete zaužiti v vročem vremenu.

Uživajte lahko hrano Hrana naj bo lahka (sadje, zelenjava), uživajte pa jo večkrat na dan, pri čemer se potrudite, da ne izpustite zajtrka. Mastna, težka in kalorična hrana nikakor ne bo pripomogla k lažjemu prenašanju vročine.

Posebne pozornosti naj bodo deležni otroci (do četrtega leta starosti) in starejši od 65 let, pa tudi osebe s čezmerno telesno težo, kronično bolne, osebe, ki opravljajo delo na prostem ter osebe z duševnimi motnjami, saj gre za kategorije oseb, ki jih visoke temperature pogosteje prizadenejo. V primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi pokličite zdravniško pomoč.

Ne spreglejte