SiolNET. Novice Slovenija
6,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: Govoril sem resno, jesen ne bo lahka. IJS: konec meseca več tisoč okužb #video

6,22

termometer

Do konca meseca takšna rast pomeni že vrtoglavih štiri tisoč okužb na dan, pričakujemo pa lahko, da se bodo takrat podvojile tudi številke v bolnišnicah, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Če bo takšen trend vztrajal, bodo čez tri tedne pacienti s covid-19 zasedali okoli 250 postelj na oddelkih intenzivne nege. Ta številka je še lani jeseni veljala kot skrajna meja, ki bi jo slovensko zdravstvo zmoglo obvladati. Čeprav šolsko leto traja šele dober teden, je v karanteni že več kot 160 razredov. Ali bomo zato kmalu spet zapirali državo? 

Kljub vse slabši epidemiološki sliki in nizki precepljenosti je premier Janez Janša napovedal, da zaprtja države ne bo. 

Janez Janša Vitomir Petrovič Novice Janša: Ne vem več, kaj bi povedal tistim, ki se ne želijo cepiti #video

Presegli smo nov mejnik

V torek je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob opravljenih 5.159 PCR-testih potrjenih 1.093 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 21,1 odstotka.

S splošnim številom okuženih se bo povečalo tudi število okuženih v bolnišnicah, napovedujejo na Inštitutu. Trenutno bolnišnice dnevno sprejmejo okoli 30 obolelih. "Ta številka se bo podvojila v teh dveh tednih, se pravi tam nekje 60 ljudi na dan bo prihajalo v bolnišnice okoli 20. septembra. Morebiti še kakšen več, ker še vedno ne vidimo na številkah učinka ali pa potencialnega učinka začetka šole in začetka dela," je dejal Leon Cizelj iz IJS. 

Grafika Novice 1.093 novih okužb. Tri četrtine hospitaliziranih je necepljenih.

V prejšnji val smo vstopili z bistveno nižjimi številkami

Pomen cepljenja je danes na vladnem obisku na Goriškem poudaril tudi zdravstveni minister. Četrti val je napovedoval že konec junija. "Govoril sem resno, povedal sem, da jesen ne bo lahka. Dejstvo je, da pozivam vse prebivalce Slovenije, da zaupajo stroki, da zaupajo predstavnikom v lokalni skupnosti, da se vsi skupaj solidarno in družbeno odgovorno odločimo za cepljenje," je dejal minister za zdravje Janez Poklukar

Čeprav naraščamo z enako hitrostjo, kot smo pred mesecem dni, Cizelj pravi, da so številke zdaj tako velike, da se podvojitve močno poznajo.

"Zdaj imamo opravka z bistveno bolj kužnim virusom, različica delta je precej bolj agresivna. Tako čez prst bi lahko rekel, da je 50 do 60 odstotkov bolj agresivna. Treba se je veliko bolj potruditi, kot smo se prejšnjo jesen," je zaključil Cizelj, ključno orodje pa je - cepljenje.

učilnica prazna šola Novice V vzgoji in izobraževanju aktivnih 137 okužb, v karanteni 663 učencev in 34 oddelkov Testiranje koronavirus Novice Se nam obetajo nova pravila? To predlaga svetovalna skupina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin