Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
4. 10. 2017,
16.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

drevo Arboretum Volčji Potok Vasja Dornik Mestna občina Ljubljana Ljubljana

Sreda, 4. 10. 2017, 16.05

6 let, 1 mesec

Podrto drevo ob Ljubljanici: deblo se je prelomilo pol metra pod tlemi

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
drevo

Preiskava nenavadne nesreče, ko je avgusta v središču Ljubljane na vrt lokala padlo drevo – pri tem je bila poškodovana naša sodelavka – je pokazala, da je bil vzrok mehansko poškodovanje korenin. Občina napoveduje pregled drugih "sumljivih" dreves, lastnik lokala pa je vložil odškodninski zahtevek.

Nesreča se je zgodila v petek, 18. avgusta, okrog 19. ure, ko se je ob vrtu vinskega bara Šuklje na Bregu ob Ljubljanici zrušilo kostanjevo drevo. Krošnja je padla na območje, kjer so postavljene mize.

Gasilci so drevo razžagali, reševalci so oskrbeli našo poškodovanko, na občini pa so takoj napovedali preiskavo vzroka nesreče. Sprva so sporočili, da naj bi bila končana v tednu dni, a so rezultate sporočili šele zdaj, torej več kot mesec dni pozneje. Zakaj tako pozno, niso pojasnili.

Vzrok za nesrečo so mehanske poškodbe korenin, pravijo na občini. "Navadni divji kostanj na promenadi Breg ob Ljubljanici se je po strokovnih ugotovitvah porušil zaradi obsežnih razkrojnih procesov v območju korenin in spodnjega dela debla, ki so posledica mehanskih poškodovanj korenin in nasutja zemljine ob drevesu in s tem na koreninski sistem. Deblo se je odlomilo približno 50 cm pod nivojem tal."


Preberite še:

"Nagonsko sem si z rokami zaščitila glavo, nato se je drevo zrušilo na mizo."


Težko dokazljiva odgovornost

K porušenju drevesa je pripomoglo večkratno poškodovanje drevesnih korenin ob izvajanju cestnih del. | Foto: K porušenju drevesa je pripomoglo večkratno poškodovanje drevesnih korenin ob izvajanju cestnih del. Da so najverjetnejši vzrok nesreče poškodbe koreninskega sistema, nam je že avgusta dejal Vasja Dornik, inženir gozdarstva in strokovni sodelavec Arboretuma Volčji potok.

Na vprašanje, ali so torej za nesrečo odgovorni izvajalci del, je dejal: "Seveda, odgovornost nosijo oni, dokazati, da so prav oni krivi za nesrečo, pa je nemogoče, saj gre za skupek dejavnikov, ki vplivajo na to, da se zgodi nekaj takega. Je pa to pripomoglo k nesreči."

Dodatni pregledi in posek dreves

Zaradi varnostnih razlogov bosta občina oziroma občinsko podjetje Snaga, ki je zadolženo za vzdrževanje dreves, opravila dodatne preglede, in sicer bodo pod drobnogled vzeli "drevesa navadnega divjega kostanja, za katera obstaja sum, da je bil rastni prostor nasut in zamejen, in ki izkazujejo določene rastne posebnosti".

Omenimo, da je občina pred dvema tednoma že sporočila, da zaradi nevarnosti za okolico začenja posek treh starejših dreves na Gallusovem nabrežju (torej na drugi strani Ljubljanice), ki jih bodo pozno jeseni nadomestili z novimi. Napovedali so tudi posek treh mlajših dreves, ki omejujejo razrast mladih divjih kostanjev v drevoredu. 

Lastnik lokala zahteva odškodnino

Z občine medtem sporočajo, da je Zavarovalnica Sava v začetku tega tedna prejela odškodninski zahtevek v višini 2.800 evrov, ki ga je vložilo podjetje Šuklje, gre za lastnika vinskega bara. Kot so nam pojasnili v podjetju, je znesek seštevek škode na inventarju.

Ne spreglejte