SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podpora nepovezanih poslancev zaupnici znana do glasovanja

3

termometer

Premier Borut Pahor se je sestal z nepovezanimi poslanci. Po besedah njihovega vodje Franca Žnidaršiča so imeli širok vsebinski pogovor.

V poslanski skupini pa so se dogovorili, da bo njihova odločitev glede podpore ministrskim kandidatom in zaupnici "dozorela" do glasovanja v DZ. Kakršni koli odločitvi nepovezanih poslancev so do glasovanja o ministrskih kandidatih in zaupnici vladi vrata odprta, je po sestanku s Pahorjem povedal Žnidaršič. Okvirno tudi o ukrepih po morebitni zaupnici Nepovezani poslanci so na sestanku pričakovali odgovore glede nadaljnjih ukrepov vlade, ki jih bo sprejela v primeru zaupnice. Pahor jih je s tem seznanil okvirno, ne pa tudi podrobno, pravi vodja nepovezanih poslancev. Na vprašanje, ali jim to zadostuje za podporo zaupnici, odgovarja, da bo njihova odločitev glede tega dozorela do glasovanja, ki bo predvidoma 20. septembra. Na torkovi seji poslanske skupine nepovezanih poslancev tako dogovora glede podpore vladi verjetno še ne bo. Je pa Žnidaršič glede vprašanja, ali Pahor lahko že računa na njihovo podporo, povedal, da do glasovanja ni mogoče "z ničemer računati".

Današnjega sestanka se sicer ni udeležil nepovezani poslanec Andrej Magajna, ki podporo zaupnici pogojuje. Kot je dejal, mu vlada na njegova programska pričakovanja ni odgovorila, zato tudi zaupnice ne bo podprl. Magajna je pojasnil še, da se s premierom Pahorjem osebno ne bo sestal, dokler mu ne bo pojasnil okoliščin sestanka, ki so se ga po njegovih besedah oktobra lani udeležili predsedniki koalicijskih strank z izjemo prvaka Zares Gregorja Golobiča. Na tem sestanku naj bi se, pravi Magajna, dogovorili, kako bi ga "disciplinirali" glede zakona o RTV. To srečanje Magajna ocenjuje kot "poskus političnega uboja".

Za sedaj le podpora koalicijskih SD in LDS Glasovanje o zaupnici se sicer vse bolj približuje, vse bolj napeto pa je tudi preštevanje poslanskih glasov, ki bodo vlado podprli. Podporo so za zdaj napovedali le v koalicijskih SD in LDS, medtem ko so jo že vnaprej odrekli v SDS, SLS, Zares in DeSUS, pa tudi poslanec italijanske narodne manjšine Roberto Battelli ter nepovezani poslanec Andrej Magajna.

Na odločitev SNS in štirih nepovezanih poslancev pa bo očitno treba počakati do samega glasovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin