Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2019,
17.13

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

25

Natisni članek

Angelika Mlinar DeSUS SNS Marjan Šarec Alenka Bratušek

Torek, 17. 12. 2019, 17.13

4 leta, 4 mesece

Mlinarjeva ni dobila podpore parlamentarnih odborov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

25

Angelika Mlinar | Foto STA

Foto: STA

Kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar po večurnem zaslišanju ni prepričala članov parlamentarnih odborov za EU in gospodarstvo. Prvi je njeno predstavitev zavrnil z devetimi glasovi proti sedmim, drugi z osmimi proti osmim. Razpravo je zaznamovala razprava o državljanstvu Mlinarjeve.

Odbor za zadeve EU je sklep o tem, da je bila predstavitev Mlinarjeve ustrezna, zavrnil z devetimi glasovi proti sedmim, odbor za gospodarstvo pa z osmimi proti osmim.

Mlinarjeva je v uvodu današnje skupne seje dveh parlamentarnih odborov dejala, da je Slovenija solidna na področju črpanja evropskih sredstev, se pa stvari lahko izboljšajo. "Za to bo treba osvežiti akcijski načrt, ga redno spremljati in striktno izvajati," je napovedala.

V tem Mlinarjeva vidi tudi enega izmed največjih izzivov, in sicer je treba po njenem mnenju vse aktivnosti usmeriti v pospešitev izvajanja aktivnosti na terenu. "To je predvsem naloga posredniških organov, ki sredstva dodeljujejo konkretnim projektom in programom," je dodala.

"Vi si tega niste izbrali, jaz si tega nisem izbrala"

Člani odbora so v večurni razpravi Mlinarjevo spraševali o konkretnih načrtih za bolj uspešno črpanje, pri čemer so bili nekateri opozicijski poslanci kitični do izbora SAB za novo ministrico brez listnice, odprla pa se je tudi žgoča razprava o njenem državljanstvu. Mlinarjeva je namreč koroška Slovenka, avstrijskemu pa je v ponedeljek dodala še slovensko državljanstvo.

"Vi ste rojeni, kjer ste bili rojeni, in jaz sem bila rojena, kjer sem bila rojena. Vi si tega niste izbrali, jaz si tega nisem izbrala," je začela Mlinarjeva. Kot je poudarila, se je bila pripravljena odreči avstrijskemu državljanstvu, a ji je bilo v veliko čast, da se ji ni bilo treba in da se je tudi uradna Avstrija izrekla za to, da ji je v interesu, da obdrži avstrijsko državljanstvo.

Šarec lahko kandidaturo umakne

Kljub skoraj šesturni razpravi in odgovarjanju na vprašanja Mlinarjeva članov parlamentarnih odborov ni prepričala. Zdaj bosta morala odbora najpozneje v dveh dneh predsednikoma vlade in državnega zbora posredovati mnenji, ki sta ju sprejeli, nato bo imel premier Marjan Šarec tri dni po prejemu možnost umika kandidature Mlinarjeve. V tem primeru bo moral hkrati predložiti tudi novo kandidaturo za ministra.

Angelika Mlinar
Novice Vlada: Obstaja nacionalni interes za sprejem Mlinarjeve v državljanstvo

Bo v DZ dobila podporo?

Že pred začetkom seje je bilo jasno, da se Mlinarjevi podpora oži. Potem ko je prvak SNS Zmago Jelinčič v ponedeljek napovedal, da bodo prispevali glasove, zdaj pravi, da jo bodo težko podprli. Mlinarjeva najverjetneje tudi ne more računati na vse glasove iz DeSUS.

Jelinčič: Težko si obeta podporo

"Glede na to, da nismo zasledili nobene izjave v smislu zgodovinsko enovite slovenske dežele Koroške, si težko obeta našo podporo," je v sporočilu navedel Jelinčič. Pred sejo odbora je napovedal, da bodo na zaslišanju glasovali proti, kako bodo ravnali na plenarni seji, pa bodo še videli.

Angelika Mlinar | Foto: STA , Foto: STA ,

O kandidaturi so popoldne razpravljali tudi vodje poslanskih skupin koalicije. Kot je po srečanju povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, so se z izjemo DeSUS poslanske skupine odločile podpreti kandidatko.

"Težko je zaključiti, kdo bo proti in kdo se bo vzdržal"

Poslanci DeSUS nimajo enotnega stališča, pojavljajo se različne možnosti oz. so mogoči glasovi za, proti in vzdržani. Do četrtka se bodo poskušali uskladiti, a Jurša je skoraj prepričan, da vseh glasov petčlanske poslanske skupine DeSUS Mlinarjeva ne bo dobila. "Težko je zaključiti, kdo bo proti in kdo se bo vzdržal. To še ni jasno izraženo," je dejal Jurša in dodal, da je gotovo le, da bo kandidatko podprl eden poslanec. Jurša osebno še ni odločen, kako bo ravnal.

Franc Jurša | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Član DeSUS bo na enem odboru, ki bo zaslišal Mlinarjevo, glasoval proti, na drugem pa bo verjetno vzdržan, je pred sejo še pojasnil Jurša.

Poslanska skupina Levice je v ponedeljek napovedala, da bodo glasovali proti imenovanju Mlinarjeve. Očitajo ji neoliberalna stališča v času njenega političnega delovanja v Avstriji. "Pri nas neoliberalcev res ni treba uvažati, imamo jih kot listja in trave. Malo pa jih je tako radikalnih, kot je Angelika Mlinar," je bil oster poslanec Luka Mesec.

Tudi podpore poslancev SDS ni pričakovati. NSi se še ni izrekla, je pa vodja poslanske skupine Jožef Horvat v ponedeljek dejal, da je podpora kandidatki predvsem odgovornost koalicije.

Mlinarjeva za nastop funkcije potrebuje podporo navadne večine poslancev, a za zdaj še nima zagotovljenih dovolj glasov. Ključni utegnejo biti glasovi vzdržanih ali manjkajočih. Premier Šarec je v ponedeljek dejal, da verjame, da bo Mlinarjeva v DZ potrjena za ministrico. Poslanci naj bi o Mlinarjevi glasovali predvidoma v četrtek.

Angelika Mlinar
Novice Šarec v DZ vložil predlog kandidature Mlinarjeve za ministrico
Ne spreglejte