Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2019,
20.21

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

9

Natisni članek

ministrstvo za infrastrukturo čistilke plače

Torek, 22. 1. 2019, 20.21

5 let, 3 mesece

Podjetnik od države dobil skoraj milijon, čistilke pa plač niso videle #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

9

Država je za čiščenje več državnih stavb najela podjetji Uroša Vuge in mu v več letih nakazala 800 tisoč evrov. Zaposlene so opozarjale, da jim podjetje plač ne nakazuje, a ministrstvo ni ukrepalo, čeprav so čistilke nizko na plačni listi. Tako zelo, da njihove plače kljub dvigu za tri plačne razrede poleti 2017 ostajajo minimalne.

Čistilke, ki so čistile prostore ministrstva za javno upravo, so ostale brez plač. Ena od čistilk je za Planet dejala, da je bila njena osemmesečna izkušnja peklenska. Nastanjene so bile v kletni sobi, zaradi neprimernih čistil so dobile opekline. Ob vsem tem so ostale še brez plačila.

"Nimamo plač za oktober, november, december, ne plačanih prispevkov. Pred koncem decembra se zaradi pogodbe nismo mogle prijaviti na zavod za zaposlovanje, ko smo se prijavile, pa smo ostale brez vsake denarne subvencije, ker smo bile zaposlene samo osem mesecev," pripoveduje ena od zaposlenih.

Prek javnega naročila do denarja, ki pa ga čistilke niso dobile

Kletna soba na ministrstvu | Foto: Planet TV Kletna soba na ministrstvu Foto: Planet TV Uroš Vuga, lastnik podjetja, za katero so delale, se na njihove klice ni odzval. Javil se ni niti Planetu. Izgovori, da mu državne službe niso plačale, ne držijo. Čiščenje Aqua je prek javnih naročil zaslužilo skoraj 400 tisoč evrov, plačniki pa so ministrstvo za javno upravo, uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, Dars, Pošta Slovenije, zavod za gozdove ...

Večkrat, pravi naša sogovornica, so potarnale zaposlenim na ministrstvu.

"Vsakokrat so rekli, da so to naši interni problemi, da se v to ne morejo vtikati, da lahko Uroša Vugo pozovejo šele takrat, ko bo zmanjkalo čistil. Tudi takrat, decembra, ko nam je dejansko vseh čistil in vrečk za pobiranje smeti zmanjkalo, so nas pustili kot smeti v drugi kleti zmrzovati, nihče ni prišel pogledat, zakaj ne čistimo," razlaga ena od čistilk.

Na ministrstvu se branijo: Težko vplivamo

Šele polni koši so ministrstvo prisilili, da so pogodbo s Čiščenjem Aqua prekinili.

Na ministrstvu za infrastrukturo se branijo, da ne morejo vplivati na to, kako delodajalci ravnajo s svojimi zaposlenimi. | Foto: Metka Prezelj Na ministrstvu za infrastrukturo se branijo, da ne morejo vplivati na to, kako delodajalci ravnajo s svojimi zaposlenimi. Foto: Metka Prezelj

"Težko vplivamo na to, kako delodajalci ravnajo s svojimi zaposlenimi. Mi izberemo najboljše, tiste, ki v danem trenutku nimajo nekih prekrškov, in upamo, da z zaposlenimi ravnajo najboljše. Takšna je zakonodaja, več pristojnosti nimamo," pojasnjuje Uroš Korošec z ministrstva za javno upravo.

"Najbolj nas je razžalostilo to, da smo ostale brez podpore ljudi, ki sedijo tam, ki pišejo zakone, ampak so očitno zakoni za druge, ne za njih," je razočarana čistilka.

Skupinska tožba

Drugače bi bilo, če bi bile zaposlene neposredno na ministrstvu, povedo v Delavski svetovalnici, kamor so se obrnile po pomoč.

"Mislim, da nikomur v javnem sektorju sploh ne pride na misel, da bi preverjal, ali ima plačane prispevke, medtem ko se od delavcev v zasebnem sektorju pričakuje, da bodo to vsakodnevno preverjali," meni Laura Orel iz Delavske svetovalnice.

Plačilo za opravljeno delo bodo zdaj terjale s skupinsko tožbo.

Podjetje Čiščenje Aqua je od državnih podjetij skupaj dobilo 363.394,49 evra:

Ministrstvo za javno upravo - 49.724,65 EUR
Ursiks - 30.480 EUR
Dars - 70.516 EUR
Pošta Slovenije - 31.194,91 EUR
Zavod za gozdove - 107.391,92 EUR
Ne spreglejte