Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2021,
13.15

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

80

Natisni članek

Koronavirus Računsko sodišče Zdravko Počivalšek

Sreda, 6. 1. 2021, 13.15

3 leta, 3 mesece

Počivalšek za Planet TV: To zgodbo so grdo zlorabili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

80

Razčaran sem nad opozicijo, s katero smo bili partnerji v prejšnji vladi, to zgodbo so grdo zlorabili za potrebe dnevne politike in s tem Sloveniji naredili škodo, je za Planet povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Časopis Delo je danes objavilo zaupni osnutek revizijskega poročila o nakupih zaščitne opreme v prvem valu epidemije covid-19. Ta razkriva, da ravnanje vlade ni bilo učinkovito. Pri tem ni kot posebej problematičen izpostavljen noben deležnik, prav tako Delo ne razkriva nobene konkretne sporne pogodbe.

Zdaj je že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene, je osnutek poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme dopoldne komentiral Počivalšek.

Stojan Petrič in Zoran Janković sta položila temeljni kamen za gradnjo 195 stanovanj
Novice Petrič je direktor Dela, z Veselovimi zaupnostmi že "ruši" vlado

Počivalšek: Jasno je, da so bile obtožbe izmišljene in neutemeljene

Kot je povedal, ga veseli, da se bo ta zgodba o nabavi zaščitne medicinske opreme počasi le zaključila in razčistila. "Zdaj je že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene."

Dodal je, da tako poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) kot osnutek poročila računskega sodišča govorita o veliki sistemski zmedi in njuna priporočila bodo zelo pomembna za oblikovanje bolj učinkovitega sistema za naprej.

"Imeli smo samo en cilj - zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj"

"Z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo, korektno sodelujemo in si prizadevamo, da dokončno razčistimo stvari in dokažemo, da smo delali korektno in pošteno. Imeli smo samo en cilj - zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj," je povedal minister. Kot je povedal Počivalšek je vlada navkljub velikim težavam uspela, pri tem pa je omenil slab sistem in svetovno zdravstveno oziroma nabavno vojno za opremo.

Zelo je razočaran nad opozicijo

Je pa minister razočaran nad nekdanjimi koalicijskimi partnerji. "Zelo sem razočaran nad opozicijo, s katero smo v prejšnji vladi korektno sodelovali in bili partnerji. Grdo so zlorabili to zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade," je dejal.

SMC ostaja trden in stabilen faktor v naši družbi

Dodal je, da ga veseli, da so se izkazale za prazne vse grožnje, da ga bo poročilo računskega sodišča osebno obremenilo in s tem zlomilo tudi SMC. "SMC ostaja trden in stabilen faktor v naši družbi in namesto političnih igric se raje osredotočimo na ukrepanje v povezavi z zdravstveno in ekonomsko krizo. Ker zdaj potrebujemo sodelovanje vseh nas, ki za to skrbimo," je zaključil. 

Kot so za STA zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, spoštujejo zahteve in postopke vseh preiskovalnih organov, tudi računskega sodišča. Vsebine osnutka poročila računskega sodišča ne morejo razkrivati, saj je zaupne narave, vse do njegovega končnega sprejema.

Napovedali so, da bodo odgovor na osnutek poročila pripravili in posredovali v časovnem roku, ki ga določa računsko sodišče. Ob tem so izpostavili, da so ves čas postopka kooperativno sodelovali in posredovali prav vse odgovore, ki jih je zahtevalo računsko sodišče. Tudi v prihodnje pa lahko preiskovalne institucije pričakujejo njihovo "polno sodelovanje in odzivnost v smeri preglednega, učinkovitega in odgovornega ravnanja".

Tonin ne kometira, prej bi ga rad v celoti prebral

Obrambni minister Matej Tonin osnutka poročila danes še ni želel komentirati. Na današnji novinarski konferenci je pojasnil, da bi ga prej rad v celoti prebral. Gre za obsežno poročilo, ki ga je računsko sodišče pripravljalo več mesecev in tudi sami potrebujejo nekaj dni, da ga podrobno preučijo in pregledajo. Na obrambnem ministrstvu so dodali, da osnutek poročila ni javen, zato njegove vsebine ne morejo komentirati.

Podoben je tudi odziv ministrstva za zdravje, kjer so izpostavili, da dokument zaradi svoje obsežnosti terja temeljito preučitev. V tej fazi tako ministrstvo same vsebine osnutka poročila ne more komentirati, bo pa z ostalimi revidiranci pripravilo odziv, piše STA.

Ne spreglejte