Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2020,
11.22

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

114

Natisni članek

Vinko Gorenak Janez Janša Janez Janša Aleksandra Pivec Zdravko Počivalšek

Ponedeljek, 3. 2. 2020, 11.22

4 leta, 2 meseca

Bratuškova povabila vse stranke razen SDS

Janša povabil vse stranke na pogovore o novi koaliciji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

114

Predsednik SDS Janez Janša je parlamentarnim strankam že poslal povabilo na pogovore o novi koaliciji. Pobudo za oblikovanje nove projektne vlade pa je že pred tem na vse parlamentarne stranke razen SDS naslovila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Kot je v pismu zapisala Bratuškova, zgolj izbira med predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu države. Prvak SMC Zdravko Počivalšek je medtem zatrdil, da SMC v morebitno novo koalicijo ne bo šla za vsako ceno.

Predsednik SDS Janez Janša je vsem parlamentarnim strankam danes poslal povabilo na pogovore o novi koaliciji. Stranke naj bi se srečale v petek v parlamentu, tam pa bodo potem tudi prešteli, ali imajo dovolj glasov za novo koalicijo ali pa bo treba iti na volitve. SDS je strankam ponudila termine med 10. in 18. uro. V skladu z napovedjo na Twitterju je Janša na pogovor povabil tudi stranko SAB, čeprav je ta danes na pogovore o projektni vladi in drugačni koaliciji danes povabila vse stranke z izjemo SDS.

LMŠ in Levice ne bo na pogovore

Na pogovorih, na katerih bi oblikovali koalicijsko zavezo Za Slovenijo, bodo po pisanju STA preverjali skladnost programov po posameznih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in tudi že ustreznost kadrovskih ponudb. Če bi jim na prvih pogovorih uspelo najti skupni jezik, je Janša drugi del pogajanj predvidel za torek, 11. februarja. V LMŠ in Levici so že napovedali, da se pogovorov ne bodo udeležili.

Kaj je Janša napisal v pismu strankam

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA , V vabilu strankam je Janša med drugim zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije temeljni cilj, ki ostaja enak po vsakih volitvah. "Kljub številnim, zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografske težave ter sooblikovanjem evropskih rešitev," je navedel.

Poudarili je, da so verjetno edina stranka, ki je na morebitne predčasne volitve programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Se pa zavedajo, da bodo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami o sestavi večinske koalicije kot danes.

S Šarčevim odstopom je hibridna koalicija, ki je nastala po zadnjih volitvah, "vrnila Slovenijo pred podobno dilemo kot junija 2018 z resnimi obeti, da se ob ohranitvi proporcionalnega volilnega sistema lahko ponovi tudi po verjetnih četrtih predčasnih volitvah".

"Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih težav. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve, pa šele konec poletja," je še opozoril Janša in zapisal, da večinska koalicija s SDS terja še najmanj dva koalicijska partnerja, takšna brez SDS pa najmanj šest. (STA)

Vabilo poslala tudi Bratuškova

Pobudo za oblikovanje nove projektne vlade pa že pred tem na vse parlamentarne stranke razen SDS poslala tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Kot je v pismu zapisala Bratuškova, zgolj izbira med predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu države.

SMC je pripravljena na volitve in novo koalicijo

Izvršni odbor stranke SMC je po odstopu premierja Marjana Šarca danes za zaprtimi vrati razpravljal o nadaljnjih korakih. Kot je v izjavi za javnost pojasnil prvak SMC Zdravko Počivalšek, je stranka pripravljena tako na morebitne predčasne volitve kot tudi na morebitno oblikovanje nove koalicije. Ob tem je predsednik stranke zatrdil, da SMC v novo vlado ne bo šla za vsako ceno.

Marjan Šarec
Novice Pahor po Šarčevem odstopu: "Kaže na neko spremembo, ki je obetavna"

Pivčeva: Povabilo smo dobili od SAB

Kot je še dejal Počivalšek, je izvršni odbor stranke danes naredil analizo trenutnega stanja po odstopu premierja in sprejel sklep, da predčasne volitve niso edina rešitev. V stranki zato menijo, da je treba proučiti možnost oblikovanja programske in na realnih vsebinah temelječe morebitne prihodnje vlade.

Zdravko Počivalšek je poudaril, da predčasne volitve niso edina rešitev. | Foto: STA , Zdravko Počivalšek je poudaril, da predčasne volitve niso edina rešitev. Foto: STA ,

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je nato izjavila, da je stranka upokojencev od stranke SAB dobila vabilo za pogovore o oblikovanju nove sredinske projektne vlade. 

Vinko Gorenak
Novice Gorenak: Sanjal sem, kako Erjavec, Jelinčič in Bratuškova kleče čakajo Janšo

Kakšno pismo je prvakom strank poslala Bratuškova?

Kot je poudarila Bratuškova, se tudi stranki SAB predčasne volitve zdijo najboljša izbira, vendar pa je v zadnjih dneh postalo jasno, da v državnem zboru obstaja večja podpora nadaljevanju mandata: "Izbira med zgolj dvema možnostma, to so predčasne volitve ali vlada pod vodstvom SDS, ni v nacionalnem interesu. V nobenem od obeh primerov tudi ne bo prišlo do sprememb volilne zakonodaje, ki smo jo s podpisi sedmih od devetih parlamentarnih strank v zakonodajno proceduro vložili v petek."

V SAB so prepričani, da brez sprememb volilne zakonodaje in brez uvedbe sistema preferenčnega glasu, ki bo državljanom omogočil več vpliva na to, kdo bo izvoljen poslanec, na naslednjih volitvah ni mogoče pričakovati bistveno drugačne sestave slovenskega parlamenta. "Zato smo parlamentarne stranke povabili k skupnemu premisleku o tem, kakšne so možnosti, da predčasne volitve zamaknemo za toliko časa, da se sprememba volilnega zakona lahko sprejme," je sporočila Bratuškova.

Stranke SDS, ki novelo zakona o volitvah v državni zbor že od začetka zavrača, k sodelovanju ne bomo povabili, je sporočila Alenka Bratušek. | Foto: STA , Stranke SDS, ki novelo zakona o volitvah v državni zbor že od začetka zavrača, k sodelovanju ne bomo povabili, je sporočila Alenka Bratušek. Foto: STA ,

"K premisleku o možnosti oblikovanja take projektne vlade zato vabimo vse stranke sopodpisnice novele zakona o volitvah v državni zbor, ki uvaja preferenčni glas in ukinitev volilnih okrajev ter tudi stranko DeSUS (zakon namreč potrebuje 60 podpisov). Stranke SDS, ki tak zakon od začetka odločno zavrača, k sodelovanju ne bomo povabili," je sporočila Bratuškova.

Kot je  dodala predsednica SAB, v stranki s tem preverjajo možnosti sodelovanja v novi sredinski koaliciji, ki bi si jasno začrtala cilje in jih v tem letu izpeljala. "Vodenje te vlade (mesto predsednika vlade) bi morala prevzeti ena od strank z največ poslanci," je še dodala Bratuškova.

Rajko Gerič
Novice Pismo kandidata za šefa KPK: iz predsednikovega urada je prišel usodni klic

Janša: V Sloveniji je očitno vse mogoče

Na potezo Bratuškove se je že odzval tudi prvak SDS Janša. "V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj," je dejal Janša. "Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve," je dejal Janša.

Janez Janša se je na potezo Bratuškove odzval z besedami, da je v Sloveniji očitno vse mogoče. | Foto: STA , Janez Janša se je na potezo Bratuškove odzval z besedami, da je v Sloveniji očitno vse mogoče. Foto: STA ,

Predsednik SDS sicer meni, da je mogoče, da se za preostanek tega mandata državnega zbora sestavi vlado, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, je danes po besedah Janše še prezgodaj ocenjevati. "Zagotovo pa SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode," je zatrdil in dodal, da je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor.

"Vse, kar se zdaj dogaja, je neformalno. Strateško je položaj zelo podoben temu, kar je bilo pred enim tednom, nič se ni spremenilo. Formalno je na vrsti predsednik republike, ki bo opravil pogovore. Dogovorjena sva, da se potem slišiva in skupaj oceniva položaj," je dejal Janša ob robu današnjega foruma Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) na Brdu pri Kranju.

Donald Trump, Melania Trump
Novice Bosta morala Donald in Melania v Beli hiši začeti pripravljati kovčke?

V SMC redkobesedni, stranka DeSUS odprta za različna povabila

Pivčeva se je na povabilo stranke SAB že odzvala. Kot je dejala, so v DeSUS dovolj odprti, da prisluhnejo morebitnim povabilom za sestavo nove koalicije. Povedala je še, da je to prvo povabilo, ki so ga v stranki prejeli, a da pričakuje tudi vabila za pogovore od drugih, saj se zadnje dni govori o različnih poskusih sestave nove vlade.

"Ta teden bo pester, na ta povabila se bomo odzvali," je po poročanju STA dejala Pivčeva. Po njenih besedah jih bodo na sestankih zanimale predvsem vsebine teh morebitnih vlad. Glede tega, ali so v stranki SMC prejeli kakšno povabilo za sodelovanje v morebitni novi koaliciji in ali bi v prihodnji vladi želeli ohraniti resorje, ki jih imajo trenutno, je bil Počivalšek redkobeseden. Dejal je le, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Tonin poleg vabila SAB prejel še dve povabili za pogovore

Predsednik NSi Matej Tonin je medtem povedal, da je poleg vabila SAB doslej prejel še dve vabili za pogovore o morebitnem oblikovanju vlade, ni pa želel razkriti od koga. Dejal je, da bi bili pripravljeni resno govoriti o vstopu v novo vlado, če bi lahko v njej uresničili vsaj polovico od svojih 10 prednostnih projektov. "NSi je bila vedno stranka dialoga in to bomo ostali tudi vnaprej. Z vsemi se bomo pogovarjali brez izključevanja," je pojasnil Tonin na Brdu pri Kranju.

Matej Tonin je povedal, da je poleg pisma Bratuškove prejel še dve vabili za pogovore o morebitni novi koaliciji. | Foto: STA , Matej Tonin je povedal, da je poleg pisma Bratuškove prejel še dve vabili za pogovore o morebitni novi koaliciji. Foto: STA ,

Na vprašanje, ali bi šel v vlado SDS in Janeza Janše, je dejal, da ta vlada ni odvisna samo od Janše ali njega, ampak potrebujejo za sestavo 46 glasov. Da bi do tega prišli, se morajo po njegovih besedah dogovoriti o vsebini: "Kaj nam pomaga nova vlada, če bi čez pol leta ponovno razpadla. Zato bomo pri vseh pogovorih vztrajali zelo natančno, da se moramo danes konkretno dogovoriti, katere stvari nameravamo realizirati, šele potem se lahko pogovarjamo o tem, ali nas ta vlada zanima ali ne."

V NSi so v obliki zakonov pripravili deset projektov in "če bi lahko realizirali vsaj polovico, se lahko resno pogovarjamo o novi vladi". Tonin se sicer zaveda, da ne morejo uresničiti vseh desetih, saj nimajo sami 46 glasov. Kljub pritiskom ima Tonin sicer občutek, da se jim pri oblikovanju morebitne nove vlade v tem mandatu ne mudi tako zelo. Ob tem je poudaril, da si velika večina članov NSi želi predčasnih volitev. Na vprašanje, ali ga še vedno zanima položaj predsednika parlamenta, je dejal, da ga zanima predvsem, kaj konkretnega bi lahko naredili za Slovenijo.

Jelinčiču se zdi ideja dobra

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je napovedal, da bodo šli tudi na pogovore k predsednici SAB, ideja pa se mu zdi dobra, zato jo bodo v stranki pretehtali. "Ideja je dobra, kako se bo to implementiralo, bomo pa videli. Je še kar nekaj vprašanj," je povedal za STA.

O uresničljivosti omenjene pobude pa je Jelinčič povedal, da je "v slovenski politični sferi realno čisto vse in pravzaprav nič ni realno". Dodal pa je, da do zdaj razen vabila Bratuškove ni prejel drugih povabil na pogovore. Kljub vsemu pa so predčasne volitve po njegovi oceni "najbolj realna možnost in verjetnost", poroča STA.

V LMŠ, SD, Levici in SMC, na katere je Bratuškova prav tako naslovila pobudo, te za zdaj niso komentirali.

Ne spreglejte