SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židan: Ne želimo si tretje vlade Janeza Janše

10

termometer

V stranki SD si ne želijo tretje vlade Janeza Janše. "Prvi dve sta državi in njenim ljudem povzročili preveč škode," je predsednik stranke Dejan Židan zapisal v pismu članstvu. Volitve vidi kot edino možnost. Dodaja še, da je stranka v dobri kondiciji.

V pismu članstvu je Dejan Židan poudaril, da je prva vlada Janeza Janše odpovedala regulacijo gospodarskih gibanj, kar je pripeljalo do neobvladljive zadolženosti gospodarstva. Posledica je bila globoka gospodarska, finančna in socialna kriza, je navedel. Drugi Janševi vladi pa je očital, da je z zgrešenim modelom reševanja krize državo skoraj pripeljala do grškega scenarija, pismo povzema STA.

"Vsake nove volitve so naplavile novo različico istega delovanja"

"Oboje je povzročilo čas izgubljenega desetletja, od katerega si na mnogih področjih kljub več letih ugodnih gospodarskih okoliščin ljudje in država niso opomogli," je zapisal Židan.

Spomnil je, da so vse volitve od leta 2011 pripeljale nove obraze, ki so se po zmagi opredelili za liberalce. A nato niso dokončali projektov in mandata, je opozoril.

Dejan Židan Foto: STA

"Vsake nove volitve so naplavile novo različico istega delovanja. Od nas, socialnih demokratov, je javnost pričakovala, da bomo vedno znova zagotavljali podporo tem političnim eksperimentom in prevzemali odgovornost, čeprav na ključne mehanizme vodenja nismo imeli odločujočega vpliva," je po poročanju STA še zapisal Židan.

Spomnil je, da je predsedstvo stranke v četrtek začelo postopke priprav na volitve in zatrdil, da je stranka s programsko in organizacijsko prenovo po novembrskem kongresu pripravljena za pot naprej. "Prepričan sem, da lahko z modrostjo, energijo in voljo ponovno dokažemo, da so spremembe na voljo mogoče. Predpogoj za to pa je, da jih vodi socialna demokracija," je navedel.

Počivalšek po srečanju s Šarcem: Najini pogledi se trenutno nekoliko razlikujejo

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa se je danes sestal s predsednikom vlade v odstopu in predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem.

Kot so zapisali na profilu stranke SMC na Facebooku, je Počivalšek po srečanju izjavil, da sta s predsednikom LMŠ naredila oceno trenutnega stanja in izmenjala mnenja. "Najini pogledi na izhod iz trenutne situacije se nekoliko razlikujejo, vendar o tem ne želim govoriti več, kot sem javno že povedal.

Dogovorila sva se, da se pogovori prihodnji teden nadaljujejo na ravni vodij poslanskih skupin, ki bosta ocenila, kakšne so možnosti nadaljnjega sodelovanja," je dejal Počivalšek. To sta po poročanju STA Počivalšek in Šarec potrdila tudi v izjavah za medije ob robu sprejema za diplomatski zbor, ki je potekal na Brdu pri Kranju.

Marjan Šarec. Zdravko Počivalšek. Foto: STA

Po besedah Šarca se bosta vodji poslanskih skupin pogovarjala o "predvolilnem sodelovanju in na splošno" ter skušala za začetek doseči dogovor na nižji ravni. Pri tem je zanikal, da bi se s Počivalškom "kaj pretirano razhajala".

"Seveda želim povedati, da tukaj ne gre za ponudbo in povpraševanje, ampak gre za pomembne zadeve, zato bomo v SMC znali najti rešitve, ki so najboljše za Slovenijo," pa je dejal Počivalšek. Po njegovih besedah bodo v stranki najprej preverili možnosti oblikovanja stabilne vlade, ki bo imela svojo vsebino: "Sicer pa bomo tudi mi šli na volitve."

Šarec je namreč ta teden odstopil s premierskega položaja, s tem pa je prenehala funkcija celotni vladi. Šarec si želi predčasnih volitev, Počivalšek pa je bolj naklonjen pogovorom o oblikovanju nove vladne koalicije znotraj trenutnega sklica državnega zbora.

Preberite še:

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije. Novice Pahor: Odločitev sodišča ničesar ne spreminja kolaž Novice Nove volitve ali alternativna koalicija: odločilna bosta Počivalšek in Janša #video Marjan Šarec Novice Marjan Šarec se je sestal s Pahorjem Marjan Šarec Novice Šarec: Oprostite, s takšno stranko težko sodelujem #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 76
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin