Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
18.46

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Agrokor Zdravko Počivalšek Mercator

Sreda, 4. 7. 2018, 18.46

5 let, 9 mesecev

Počivalšek: Mercator potrebuje stabilnega in močnega lastnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Zdravko Počivalšek | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Mercator potrebuje stabilnega in močnega lastnika, ki bo lahko podprl potrebne razvojne ukrepe v največjem slovenskem trgovcu, je ob izglasovani poravnavi v hrvaškem Agrokorju dejal odhajajoči gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ta od bank upnic Mercatorja pričakuje, da bodo sledile svojemu poslovnemu interesu in s tem koristile tudi trgovcu.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, je v izjavi za TV Slovenija in STA spomnil, da je reševanje insolventnega Agrokorja prek izredne uprave in posebnega zakona za zaščito največje hrvaške gospodarske družbe, znanega kot lex Agrokor, velik izziv za gospodarstvo južne slovenske sosede.

Agrokor
Novice Upniki Agrokorja potrdili poravnavo

Slovenija je zato ta postopek podprla, sprejela pa je tudi svoj zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo, ki je v javnosti dobil ime lex Mercator.

Ključni cilj Slovenije je po ministrovih besedah ves čas Mercatorju znotraj sistema Agrokor zagotoviti poslovno okolje za razvoj in naslovitev ključnih izzivov ter ga zaradi pomena za slovensko gospodarstvo, ki ga recimo ponazarjata številki o okoli 10.000 zaposlenih in približno 500 milijonih evrov nabave od slovenskih dobaviteljev, zaščititi pred insolventno krovno družbo.

Mercator je pred velikimi razvojnimi izzivi

Mercator je ocenjen za najbolj vredno premoženje v okviru Agrokorja in je po ministrovih besedah najbolje delujoče podjetje znotraj sistema in brez njega ne more biti uspešne sanacije hrvaškega koncerna. Ima pa, tako pravi Počivalšek, vseeno velike razvojne izzive, saj je še vedno prezadolžen, potrebuje nadaljnje prestrukturiranje poslovnega modela za uspešen spopad s konkurenco in tudi temeljito prenovo logistike, kjer osrednjo vlogo igra načrtovani logistični center v Ljubljani.

Za naslovitev teh izzivov Mercator po ministrovem prepričanju potrebuje močnega in stabilnega lastnika, ki ga bo lahko na poti omenjenih sprememb podprl. Z današnjim množičnim glasovanjem o poravnavi v Zagrebu je bil storjen korak na poti sanaciji Agrokorja kot lastnika, a lex Mercator še vedno velja, Slovenija pa tudi ne ve, ali bo Mercator takoj prenesen na t. i. novi Agrokor ali bo nekaj časa ostal še na starem.

Miro Cerar
Novice Cerar: Lex Agrokor v Sloveniji ne velja

Počivalšek računa na slovenske banke

Ruska Sberbank, ki je največja upnica hrvaškega koncerna, bo imela v novem Agrokorju 39-odstotni delež, prav tako ruska VTB pa osemodstotni delež. Kako bo vstop teh dveh velikih bank v lastništvo Agrokorja vplival na Mercator, minister ne more napovedati. Bo pa to po njegovem mnenju stabiliziralo poslovanje Agrokorja in v dosedanji komunikaciji z obema bankama je bilo, tako Počivalšek, razvidno, da se zavedata pomena Mercatorja za slovensko gospodarstvo.

Počivalšek je še pred potekom današnjega množičnega naroka danes prek Twitterja zapisal, da si "Slovenci lahko izpogajamo tisto, kar je dosegljivo in izvedljivo". Kot je dodal, v tem pogledu še vedno računa na slovenske banke, "če že ne bodo branile našega nacionalnega interesa, da bodo vsaj zaščitile interese svojih komitentov in poslovnih partnerjev".

Zmago Jelinčič
Novice Bo Jelinčič potopil desno koalicijo, še preden je nastala?

Država nima namena vstopiti v lastništvo Mercatorja

V izjavi po izglasovani poravnavi je v povezavi s tem spomnil, da bo za vključitev slovenskega trgovca v novi sanirani Agrokor, ko bo, če se postopki ne bodo močno zavlekli, predvidoma v začetku naslednjega leta poravnava izpeljana, potrebno soglasje več kot 50 bank upnic Mercatorja, med njimi tudi slovenskih na čelu z državno NLB.

Te lahko na stabilno poslovanje Mercatorja po Počivalškovi oceni najbolje vplivajo, če najprej zaščitijo svoje interese v okviru sporazuma o finančnem prestrukturiranju Mercatorja in interese svojih komitentov. S tem bodo posredno najbolj koristile tudi slovenskemu nacionalnemu interesu, ki je dobro poslovanje največjega trgovca v državi. Počivalšek verjame, da banke upnice, tiste v domači in tuji lasti, razmišljajo v smeri, da je njihov prvovrstni interes, da se Mercator razvija in odplačuje svoje obveznosti.

Je pa odhajajoči minister še enkrat zagotovil, da država nima namena vstopiti v lastništvo Mercatorja. Bo pa po njegovih navedbah podprla bodisi morebitnega novega strateškega in dolgoročnega lastnika ali pa stabilizacijo in dolgoročno uspešno poslovanje slovenskega trgovca znotraj zgodbe o novem Agrokorju, ki se piše na Hrvaškem.

Marjan Šarec
Novice Šarec po pogajanjih zanikal nesoglasja med SD in NSi #video
Državni zbor
Novice Korupcija, ki se je lahko bojimo: kdo nam piše zakone in reže kruh?
Ne spreglejte