Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
10.47

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

2

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna Kickstarter Luka Dončić Luka Dončić Nik Vene

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 10.47

5 let

Nik Vene

Po uspehu na Kickstarterju in Amazonu dogovor z Dončićem

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

2

NIk Vene kolaž | Mladi slovenski podjetnik Nik Vene se je povezal z Luko Dončićem. | Foto Siol.net

Mladi slovenski podjetnik Nik Vene se je povezal z Luko Dončićem.

Foto: Siol.net

Priljubljenost mladega košarkarskega asa Luke Dončića je v zadnjem obdobju zelo velika, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše. Tudi zato se je mladi podjetnik Nik Vene pri razvijanju novega produkta - usnjene torbe - spomnil nanj.

Nik Vene ima za seboj dve uspešni zgodbi na Kickstarterju, vmes pa je začel še sodelovati s spletnim prodajnim velikanom Amazonom. Takrat je prepričal z idejo, ki rešuje uhajanje srajce iz hlač, tokrat pa je skupaj z ekipo izdelal usnjeno torbo.

Prvi stiki pred nekaj meseci

NV bags | Foto: Jaka Fefer NV bags Foto: Jaka Fefer NV bags, kakor se imenuje torba, se je odločil predstaviti zvezdniku NBA moštva Dallas Mavericks Luki Dončiću, ki mu je bila torba všeč, in prišlo je do sodelovanja.

"Z Luko smo stopili v stik pred nekaj meseci. Pokazali smo mu naše prototipe in ga povprašali po njegovem mnenju. Najbolj mu je bila všeč torba v črni barvi, katero smo kasneje personalizirali po njegovih željah," o stiku z Dončićem razlaga Vene.

Ime, številka dresa in slovenski grb

Dončić si je na torbi želel imeti svoje ime, priimek, številko dresa in slovenski grb. Pri ideji in oblikovanju je sodelovalo šest ljudi, ideja pa je zorela nekaj mesecev. ”Del ekipe uporablja prototip že dalj časa. Prav v veselje nam je, ko se drugi ljudje obrnejo za njo,” je zadovoljen Vene.

Torbo bodo prodajali prek spleta, njena cena pa bo znašala 149 dolarjev.

S sodelovanjem z Amazonom zadeli v polno

Pred sodelovanjem z Dončićem se je Vene proslavil na platformi za množično zbiranje zagonskih sredstev Kickstarter z naramnicami, ki pomagajo, da srajca ostane na svojem mestu v hlačah.

Odkar so začeli sodelovati z Amazonom, je prodaja S-holderjev zelo poskočila. | Foto: Reuters Odkar so začeli sodelovati z Amazonom, je prodaja S-holderjev zelo poskočila. Foto: Reuters

Glavni preboj mu je lani uspel s sklenjenim partnerstvom z Amazonom. "To je bila naša najboljša poslovna poteza, saj se je naša prodaja povečala za 300 odstotkov," pojasnjuje Vene.

Smeli načrti

Lani ob takšnem času je njihova mesečna prodaja S-holderjev znašal med 300 in 500 prodanimi kosi, letos pa je številka poskočila na 1500 prodanih kosov mesečno.

Nik Vene je do zdaj izvedel tri kampanje na Kickstarterju. Po dveh uspešnih je bila zadnja neuspešna. | Foto: STA , Nik Vene je do zdaj izvedel tri kampanje na Kickstarterju. Po dveh uspešnih je bila zadnja neuspešna. Foto: STA , "Iz meseca v mesec povečujemo vlaganja v prave marketinške kanale in posledično dosegamo želene rezultate. Cilji so, da bomo proti koncu leta 2019 prodali okoli tri tisoč S-holderjev mesečno," je želja Veneta.

Lanskega maja je njegov produkt testirala tudi danska vojska, vendar za zdaj do dogovora še ni prišlo.

Tudi padci so sestavni del podjetništva

Na poslovni poti se posameznik sreča tudi z neuspehi. Ob prvi prijavi na Kickstarter leta 2015 so ga zavrnili, brez posebnega pojasnila, nato pa je sledila še neuspešna kampanja na slovenski strani Indiegogo.

Vseeno je po tem, v razmiku enega leta, dvakrat prepričal vlagatelje na največji platformi za množično financiranje. Lani je na Kickstarter po vzoru svojih prvih dveh produktov odšel še tretjič, tokrat z W-holderjem za ženske, vendar je bil neuspešen.

"Kljub izjemni marketinški pripravi projekt žal ni bil uspešen. Tako pač je, vzponi in padci so sestavni del podjetništva," razlaga Vene.

Luka Dončić, Goran Dragić
Novice Tri sedmice: zelo dobra novica za vse, ki zaradi slovenskih košarkarskih asov (ali česarkoli drugega) v naslednjih treh tednih potujejo v ZDA

Brez kreditov

Na svoji podjetniški poti od leta 2016, ko je ustanovil podjetje, se nikoli niso zadolževali, vendar so do zdaj vedno delali z lastnim kapitalom. "Lani so se pojavile manjše likvidnostne težave, saj smo zaradi hitre rasti (partnerstvo z Amazonom, op. p.) morali povečati proizvodnjo in zalogo s 300 komadov na 1500 komadov na mesec, ampak nam je z daljšimi plačilnimi roki uspelo urediti zadevo," o poslovanju podjetja pravi Vene. Njegova ekipa ima zdaj 15 članov, v prihodnosti pa si želijo oblikovati proizvodnjo lastnih oblačil NV.

Dolgoročni cilj pa je, da bi odprli fizično trgovino.

Ne spreglejte