Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2016,
8.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Natisni članek

Šempeter pri Gorici bolnišnica kriminal kriminalist Marino Pangos

Petek, 14. 10. 2016, 8.47

6 let, 6 mesecev

Sedem ovadenih zaradi šempetrske tragedije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Novogoriški policisti so zaradi smrti na šempetrski urgenci podali vrsto ovadb, med drugim tri za povzročitev splošne nevarnosti in dve zaradi ponarejanja listin. Ugotovili so, da oseba, ki bi to morala storiti, ni priključila cevi na inštalacijo plinov na šempetrski urgenci, dve nepooblaščeni osebi pa sta priključitev opravili narobe.

Vodja sektorja kriminalistične policije novogoriške policijske uprave Marino Pangos meni, da preiskava še ni povsem končana, do zdaj pa je bila potrjena ena smrt zaradi napačne inštalacije. | Foto: STA , Vodja sektorja kriminalistične policije novogoriške policijske uprave Marino Pangos meni, da preiskava še ni povsem končana, do zdaj pa je bila potrjena ena smrt zaradi napačne inštalacije. Foto: STA ,

Ključni poudarki:

- novogoriški kriminalisti so ovadili sedem ljudi, zaposlenih v podjetjih, ki so gradila in nadzirala dela v novogoriški bolnišnici

- osumljenci prihajajo z območij policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Murska Sobota in Celje

- očitajo jim povzročitev splošne nevarnosti, splošne nevarnosti in ponarejanje listin

- ovadeni so tudi dve vodji del in dva nadzornika

- odgovornosti oseb, ki so krive za smrt bolnika, jim ni uspelo ugotoviti

Novogoriški kriminalisti so zaradi smrti pacienta v reanimacijskem centru novega urgentnega centra novogoriške bolnišnice ovadili sedem moških, starih od 37 do 69 let, ki prihajajo iz Kopra, Nove Gorice, Murske Sobote in Celja, vsi pa so državljani Slovenije. Med ovadenimi ni nihče zaposlen v bolnišnici ali na ministrstvu za zdravje. Pacienta so 10. marca namesto s kisikom oskrbeli s smejalnim plinom.

Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije na novogoriški policijski upravi Marina Pangosa kriminalistična preiskava še ni povsem končana. Policija še vedno zbira obvestila o osebah, soodgovornih za smrt bolnika, neodvisno medicinsko ustanovo v Sloveniji pa so zaprosili tudi za strokovna mnenja, s pomočjo katerih bo mogoče ugotoviti število smrti zaradi napačne inštalacije. V dozdajšnji preiskavi je bil potrjen le en primer.

Kaj so ugotovili kriminalisti:

- Utemeljen sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti zoper eno osebo, ki ni priključila fleksibilnih cevi medicinskega pripomočka na inštalacijo medicinskih plinov, pa bi kot pooblaščena in posebej za to usposobljena to morala storiti. Ta oseba v nadaljevanju ni izvedla niti potrebnih testiranj.

- Utemeljen sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti zoper dve osebi, ki sta napačno priključili fleksibilne cevi medicinskega pripomočka na instalacijo medicinskih plinov, a za to nista bili pooblaščeni in usposobljeni.

- Utemeljen sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin zoper eno osebo, ki je ponaredila listino, vezano na izvedbo testiranj na sklopkah inštalacij medicinskih plinov, in zoper drugo osebo, ki je tako ponarejeno listino uporabila kot pravo.

- Utemeljen sum storitve kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti zoper štiri osebe, ki so opustile dolžna ravnanja v skladu s predpisi in splošno priznanimi tehničnimi pravili pri izvedbi inštalacij medicinskih plinov ter izvedbi montaže medicinskih pripomočkov. Dve osebi sta neposredno vodili izvedbo posameznih del, dve osebi pa sta neposredno nadzirali izvedbo teh del.

Podlaga za kazensko ovadbo je bilo strokovno mnenje, po katerem je bil kot razlog smrti 52-letnega bolnika, ki je marca umrl na šempetrski urgenci, ugotovljeno zdravljenje z dušikovim oksidulom namesto s kisikom, je na novinarski konferenci dejal Pangos. | Foto: PU Nova Gorica Podlaga za kazensko ovadbo je bilo strokovno mnenje, po katerem je bil kot razlog smrti 52-letnega bolnika, ki je marca umrl na šempetrski urgenci, ugotovljeno zdravljenje z dušikovim oksidulom namesto s kisikom, je na novinarski konferenci dejal Pangos. Foto: PU Nova Gorica

Strokovni nadzor ni pokazal krivde osebja bolnišnice

Strokovni nadzor v bolnišnici ni pokazal, da bi bil za napako kriv kdo od osebja. Prav tako ni pokazal, da bi poleg omenjenega 52-letnika še kdo umrl zaradi napak v napeljavi. V dveh primerih je bila smrt bolnika potrjena že ob prihodu v urgentni center, v preostalih petih primerih smrti pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane bolnike, so sporočili junija.

Strokovni nadzor v bolnišnici ni pokazal napak zdravstvenega osebja, policisti pa so bili tudi pri dobaviteljih opreme, graditeljih januarja odprte urgence in tistih, ki so nadzirali gradnjo.  | Foto: STA , Strokovni nadzor v bolnišnici ni pokazal napak zdravstvenega osebja, policisti pa so bili tudi pri dobaviteljih opreme, graditeljih januarja odprte urgence in tistih, ki so nadzirali gradnjo. Foto: STA ,


Preberite še:

Vojna med izvajalci del v šempetrski urgenci: kdo je kriv za tehnično napako?

Šempetrska tragedija: policija preiskuje smrt več oseb, za zdaj ni znakov sabotaže

Tragedija v Šempetru: policija zaslišala prek 40 uslužbencev bolnišnice, preiskave še ni konec


 

V bolnišnici zanikajo odgovornost za napake, nastale med gradnjo, saj bolnišnica ni bila investitor, objekt jim je bil le predan v uporabo. | Foto: STA , V bolnišnici zanikajo odgovornost za napake, nastale med gradnjo, saj bolnišnica ni bila investitor, objekt jim je bil le predan v uporabo. Foto: STA ,

Nejasne vloge graditeljev urgence

Še danes pa ni znano, kdo je za napako odgovoren, podjetja so do zdaj v javnosti zanikala krivdo. Za izvedbo strojnih instalacij z vgradno medicinsko opremo je bil, kot izhaja iz pogodbe z ministrstvom za zdravje, zadolžen Kolektor Koling, za vgradno medicinsko opremo pa podizvajalec Medicoengineering. Nadzor nad gradbeno-obrtniškimi deli je izvajalo podjetje Elita i.b., projektantski nadzor pa podjetje Prima.

V Kolektor Kolingu so že marca povedali, da je bil za vgradnjo in dobavo medicinske opreme odgovoren podizvajalec Medicoengeneering v lasti Igorja in Tanje Zabret oziroma njegov podizvajalec Medicop. Po navedbah Zabreta, naj nihče od njihovih zaposlenih ne bi bil med ovadenimi. Več Zabret ni želel komentirati.

Zabret je pred časom za Siol.net povedal, da je Medicoengineering res dobavljal in vgrajeval medicinsko opremo, priklop pa je izvajal Medicop, a ta – tako pravi Zabret – ni bil njihov podizvajalec, temveč podizvajalec Kolektor Kolinga. Peter Podlunšek, direktor in solastnik murskosoboškega Medicopa, je odgovornost svojega podjetja zavrnil in krivdo zvalil na Medicoengineering.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne sprejema objektivne odgovornosti za dogajanje v novogoriški bolnišnici. | Foto: Bojan Puhek Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne sprejema objektivne odgovornosti za dogajanje v novogoriški bolnišnici. Foto: Bojan Puhek

Kriminalisti tudi pri strojniku, ki je opravil tehnični pregled

Vsi omenjeni so sicer potrdili, da so bili v stiku s kriminalisti. Da so ga ti obiskali, nam je aprila potrdil tudi Marko Pegan iz novogoriškega podjetja za projektiranje in inženiring PINSS. Pegan je bil v komisiji novogoriške upravne enote, ki je naredila tehnični prevzem objekta. V kateri smeri gre preiskava oziroma kaj so ga spraševali, ni želel povedati, češ da naj najprej končajo preiskavo.

Policija je, kot nam je povedala pomočnica direktorice šempetrske bolnišnice za strokovno-medicinske zadeve Dunja Savnik Winkler, zaslišala tudi osem ekip bolnišnice, ki so oskrbele pozneje umrle bolnike, torej skupno več kot 40 uslužbencev. Policistom so takoj po prijavi nepravilnosti predali tudi vso dokumentacijo, je dejala. A ponovimo, da strokovni nadzor napak zdravstvenega osebja ni odkril.

Odgovornosti se otepa tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, ki jo je šef zdravniške zbornice Andrej Možina po dogodku pozval k odstopu zaradi objektivne odgovornosti. A po njenem ministrstvo za dogodek, "ki je lahko bil človeška napaka, ne more nositi odgovornosti".

Ne spreglejte