Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
12.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

splošna bolnišnica Nova Gorica

Sreda, 16. 3. 2016, 12.55

8 let, 1 mesec

Vojna med izvajalci del v šempetrski urgenci: kdo je kriv za tehnično napako?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Foto: STA

Izvajalec Kolektor Koling ter podizvajalca Medicoengineering in Medicop odgovornost za napako, zaradi katere naj bi prejšnji teden umrl pacient šempetrske bolnišnice, prelagajo en na drugega.

Preiskava vzrokov smrti moškega, ki so mu prejšnji teden v urgentnem centru novogoriške bolnišnice nudili nujno zdravstveno pomoč, je pokazala, da je na tehnični opremi novozgrajenega urgentnega centra prišlo do napake. 

Na priključku, prek katerega bi pacient moral prejemati kisik, je iztekal smejalni plin. Bolnišnica je zaprla reanimacijski prostor, o dogodku pa obvestila zdravstveno ministrstvo in policijo, ki zadevo preiskuje. Ženo pokojnega so že obvestili, da obstaja sum, da je njen mož umrl prav zaradi te napake. 

Novogoriški kriminalisti preiskujejo sum kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, preverjajo tudi ravnanja odgovornih oseb, so pojasnili na tamkajšnji policijski upravi. Z več osebami so že opravili razgovore in zasegli določeno dokumentacijo. Ogled kraja je včeraj opravil dežurni preiskovalni sodnik, navzoča pa je bila tudi državna tožilka.

Kdo so bili izvajalci del

Izvajalec gradbeno obrtniških del: partnerji v skupni ponudbi IMP d.d, Kolektor Koling d.o.o. in CPG d.d.., od tega:
- elektro instalacije: IMP
- strojne instalacije z vgradno medicinsko opremo: Kolektor Koling,
- podizvajalec za vgradno medicinsko opremo: Medicoengineering,
- gradbeno obrtniška dela: CPG.

Nadzor nad gradbeno obrtniških del: Elita i.b. d.o.o.,
- Projektantski nadzor: Prima d.o.o.,
- Dobavitelj ostale medicinske in nemedicinske opreme: Sanolabor d.d.

Primopredajo del so podpisali ministrstvo za zdravje (naročnik), Splošna bolnišnica Nova Gorica (uporabnik), izvajalec IMP, Kolektor Koling, CGP in nadzor Elita i.b. d.o.o.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Izvajalci krivijo en drugega

Približno 6,7 milijona evrov vredno šempetrsko urgenco so gradila podjetja IMP PPS, Kolektor Koling in CGP, ki pa so del pogodbenih obveznosti prenesla na podjetji IMP in Medicoengeneering. 

V Kolektor Kolingu so danes povedali, da je bil za vgradnjo in dobavo medicinske opreme odgovoren podizvajalec Medicoengeneering v lasti Igorja in Tanje Zabret oziroma njegov podizvajalec Medicop.

A Zabret je za siol.net povedal, da je Medicoengineering res dobavljal in vgrajeval medicinsko opremo, priklop pa je izvajal Medicop, ki pa – tako Zabret - ni bil njihov podizvajalec, temveč podizvajalec Kolektor Kolinga. 

"Mi smo bili dobavitelj medicinske opreme, nismo pa izvajali montaže ali priklopov napeljave medicinskih plinov. To je izvedlo podjetje Medicop." Dodal je, da so po njegovih informacijah predstavniki Medicopa kriminalistom včeraj potrdili, da so oni izvajali priklop. 

A Peter Podlunšek, direktor in solastnik murskosoboškega Medicopa, je navedbe Zabreta zanikal. "Mi smo bili odgovorni za instalacije do stativa. Vzrok napake je v tem, da je bil priklop pri vezavi stativa na instalacije napačen, za kar pa je odgovoren Medicoengineering. 

Z naše strani je bilo vse narejeno pravilno, končni testi niso pokazali nepravilnosti," nam je povedal. Tudi o navedbah Zabreta, da je podjetje napako priznalo kriminalistom, je dejal, da ne držijo: "Včeraj smo v bolnišnici še enkrat preverili instalacije in ugotovili, da vse deluje pravilno."

Oba sogovornika sta sicer izpostavila problem nadzora. "Mi smo z deli končali sredi decembra. Za nami so se sicer zvrstili še drugi izvajalci, a dela so bila končana že nekaj mesecev nazaj, do odkritja napake pa je prišlo šele zdaj. Kdo je delal teste? Kdo je delal tehnični prevzem objekta?" se sprašuje Podlunšek.

V drugih bolnišnicah niso našli napak

Iz ministrstva za zdravje so sporočili, da dogodek obžalujejo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je takoj po seznanitvi z opozorilnim nevarnim dogodkom vodstvom vseh urgentnih centrov naložila, naj nemudoma preverijo inštalacije in medicinsko opremo. S strani pristojnih v urgentnih centrih so na ministrstvu že prejeli povratno ustno informacijo, da napak niso ugotovili. 

Poudarili so, da dogajanje v šempetrski bolnišnici pozorno spremljajo. Na izsledke uradne preiskave, ki trenutno še poteka, se bodo tudi ustrezno odzvali. "Na MZ se zavzemamo za izboljšanje kakovosti in varnosti, zato spodbujamo izvajalce, da opozorilne nevarne dogodke analizirajo in o njih verodostojno poročajo, saj s tem preprečijo njihovo ponovitev in morebitno škodo za druge bolnike."

Ne spreglejte