Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2017,
9.39

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

novo leto silvestrovanje ARSO poplave dež sneg vreme

Sreda, 27. 12. 2017, 9.39

6 let, 3 mesece

Ilirsko Bistrico poplavljajo meteorne vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Oblačno vreme | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

lirsko Bistrico od sedme ure zvečer spremljajo močno deževje in poplave. Voda zaliva kleti in garaže, ceste in hiše. Poplavilo je tudi garaže in klet Zdravstvenega doma. Na mnogih mestih je oviran tudi promet, so objavili na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Meteorne vode so zalile cesto med Ilirsko Bistrico in Šembijami ter Gregorčičev drevored, v Jasnu je cestišče zasulo s kamenjem, na Jurčičevi ulici se je udrl asfalt. Pri Dolenjskem potoku je most zabit z naplavinami, na cesto pa je padlo drevo. Poplavljene so tudi garaže in klet Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica.

V Podstenjšku je poplavilo hlev, v Kosezah pa poleg hleva še skedenj.

Na Bobkovi ulici so meteorne vode zalile stanovanje, v Knežaku, Mali Bukovici in na Vodnikovi ulici poplavlja hiše, v Trpčanah in v Dolnjem Zemonu pa voda ogroža hiše.

Na Gubčevi, Cankarjevi, Župančičevi in Rozmanovi ulici močno deževje zaliva kleti.


Meteorologinja Katja Kozjek z Agencije za okolje (Arso) pravi, da bo jutri čez dan dež postopno slabel, meja sneženja pa se bo spuščala. Popoldne bo predvsem v južni Sloveniji ponekod lahko snežilo tudi do nižin. Za zdaj piha okrepljen južni veter, jutri pa bo pihal vzhodni, severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. "Po tem pa se bo ta padavinski dogodek nekako končal in zadnji dnevi leta bodo suhi," razlaga meteorologinja.

Danes in jutri nas čakata oblačno vreme in padavine. | Foto: ARSO/meteo.si Danes in jutri nas čakata oblačno vreme in padavine. Foto: ARSO/meteo.si

Nevarnost poplav

Na Arsu opozarjajo, da se v četrtek zjutraj in dopoldan lahko razlijejo Kolpa, nekateri pritoki reke Krke, Dravinja in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Prav tako naj bi se v noči na petek in v petek čez dan razlila tudi Krka. Omenjene reke se bodo razlivale predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

V četrtek zjutraj bo ob jutranji plimi morje poplavilo najnižje dele obale, v prihodnjih dneh pa se bo gladina vode ponovno povečala tudi na ojezerjenih poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Nevarnost snežnih plazov

Predvsem v Julijskih Alpah lahko v prihodnjih dneh pade od pol do enega metra novega snega. Na Arsu ob tem opozarjajo, da se bo zaradi velike količine novozapadlega snega povečala nevarnost snežnih plazov.

Vstop v novo leto ne bo hladen

Meteorologinja Kozjekova pravi, da za zdaj na silvestrovo kaže na bolj oblačno vreme, kjer bo pihal jugozahodni veter, tako da ne bo zelo mrzlo. Lahko pa se pojavi kakšna kaplja na zahodnem koncu Slovenije, ravno zaradi jugozahodnega vetra, kar naj ne bi pretiroma motilo silvestrovanja.

"Jugozahodni veter je bolj topel, zato ne bo tako mrzlo. Nekih debelih bund torej ne bo potrebnih," dodaja Kozjekova.

Ne spreglejte