Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2023,
18.27

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Psihiatrična klinika

Ponedeljek, 23. 10. 2023, 18.27

6 mesecev, 2 tedna

Po novih pričevanjih o nasilju odstopila pomočnica direktorja ljubljanske psihiatrične klinike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Psihiatrična klinika Ljubljana | Na Psihiatrični kliniki Ljubljana sistemski nadzor še ni zaključen. | Foto STA

Na Psihiatrični kliniki Ljubljana sistemski nadzor še ni zaključen.

Foto: STA

Pred dnevi je portal N1 objavil nova pričevanja o nasilju nad pacienti, ki so se zdravili v Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK) Ljubljana. Po objavi je pomočnica generalnega direktorja Jožica Peterka Novak portalu sporočila, da je zaradi zadnjih dogajanj odstopila s funkcije.

Portal N1 je pretekli konec tedna objavil pričevanji izrednih študentk z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta že decembra 2022 prijavili fizično nasilje nad starejšimi pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo. Pridobili pa so tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do bolnikov poročali tudi zaposleni.

Odstopila, ker si ne želi več delati z ljudmi, ki lažejo

Zaradi omenjenih prijav nasilja je pomočnica generalnega direktorja Jožica Peterka Novak poleti odredila izredni strokovni nadzor, pred dnevi pa odstopila s funkcije in podala odpoved delovnega razmerja. "Ne želim več delati z ljudmi, ki jim nista pomembni varnost pacientov in kakovost oskrbe in ki lažejo in prilagajajo resnico," je danes povedala za omenjeni portal. Pred tem je bila sicer bolniško odsotna, v obdobju odsotnosti pa so jo s klinike obvestili o tem, da jo želijo razrešiti s funkcije.

Vodstvo UPK Ljubljana je za portal zapisalo, da podatkov o posameznih zaposlenih ali pacientih skladno z načeli zagotavljanja varnosti tako zaposlenih kot tudi pacientov ter v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) ne smejo in ne morejo komentirati.

Sistemski nadzor klinike še ni končan

Omenjeni medij je sicer konec maja prvič poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo bolnišnice je očitke zanikalo, ministrstvo za zdravje pa se je po prijavah, ki so jih dobili že prej, odločilo za sistemski nadzor.

Predstavniki ljubljanske psihiatrične klinike so pozneje izrazili pretresenost ob poročanju o domnevnem nasilju nad pacienti. O navedbah, kot so poudarili, sicer dvomijo, a si želijo, da se dobro preiščejo, da ne bo sence dvoma nad njihovim delom.

Ministrstvo za zdravje, ki ga je takrat vodil minister Danijel Bešič Loredan, je policiji prijavilo sum kaznivega dejanja zoper neznanega storilca. Hkrati so odredili sistemski nadzor klinike, ki pa še ni končan.

Psihiatrična klinika Ljublajna
Novice Ministrstvo vztraja, da je bila razrešitev članov sveta psihiatrične klinike zakonita
Bojan Zalar
Novice Razrešeni svetniki psihiatrične klinike izpodbijajo razrešitev
Ne spreglejte