Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2024,
7.18

Osveženo pred

1 dan, 11 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

Natisni članek

zdravstveno zavarovanje napotnica zdravstvo

Torek, 10. 9. 2024, 7.18

1 dan, 11 ur

Po novem omogočena izdaja napotnic do zaključka zdravljenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04
Zdravnik | Napotnica bo po novem veljala, vse dokler je zdravnik ne zaključi.  | Foto Shutterstock

Napotnica bo po novem veljala, vse dokler je zdravnik ne zaključi.

Foto: Shutterstock

Na podlagi novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so jo decembra objavili v uradnem listu, se z današnjim dnem uveljavljajo spremembe glede napotnic. Po novem je omogočena izdaja napotnic, ki bodo veljale do zaključka zdravljenja.

Po novem tako zdravnik, ki bo izstavil napotnico, na napotnici ne bo več označil, za koliko časa naj bi ta veljala. To pomeni, da ukinjajo izdajo enkratnih napotnic in napotnic za določeno obdobje ter tudi podaljševanje napotnic, so konec avgusta v obvestilu izvajalcem zdravstvenih storitev pojasnili pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Napotnica bo po novem veljala, vse dokler je napotni zdravnik ne bo zaključil. To bo storil, ko bo izvedel zdravstvene storitve, povezane z zdravstvenim stanjem, za katere je izstavil napotnico, vključno z morebitnimi operativnimi posegi in kontrolnimi pregledi.

Novost velja tudi za že izdane napotnice

Prav tako od danes na napotnicah ni več treba določati obsega pooblastil. To pomeni, da ima napotni zdravnik na podlagi izdane napotnice samodejno vsa pooblastila, ki mu omogočajo izvedbo zdravstvenih storitev z njegovega delovnega področja glede zdravstvenega stanja, za katerega je bila napotnica izdana.

Novo ureditev bodo uporabljali tudi za napotnice, izdane pred današnjim dnem, ki jim veljavnost še ni potekla, in sicer ne glede na obseg pooblastil ter obdobje veljavnosti, ki je določeno na predhodno izdanih napotnicah. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naj bi po napovedih ZZZS do danes spremenil vse napotnice, ki jim obdobje veljavnosti še ni poteklo, veljale pa bodo do zaključka zdravljenja.

Zobozdravnik, zobje, zobozdravstvo
Mnenja Menjava "črnih plomb" ne sme postati dodaten zdravstveni problem
Okrogla miza z naslovom Kako ohraniti vrhunsko medicino v Sloveniji, Marko Jug, Igor Švab, Mojca Matičič
Novice Strokovnjaki: Vrhunska medicina ne obstaja brez razvojne medicine
Junaki tretjega nadstropja. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo. Pediatrična klinika. zdravniki sestre zdravstvo bolnišnica
Novice Zdravniška zbornica v DZ vložila predlog sprememb kazenskega zakonika #video
Ne spreglejte