Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
16.19

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poslanci Alenka Bratušek Jani Möderndorfer Bojan Dobovšek Milan Brglez Miro Cerar Pavel Gantar Karl Erjavec Andrej Magajna

Sreda, 9. 9. 2015, 16.19

2 leti, 10 mesecev

Po komisarski še parlamentarna saga Alenke Bratušek?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zgodbe o razpadu poslanske skupine Zavezništvo AB in ustanovitvi nove poslanske skupine očitno ne bo tako hitro konec. O novi politični povezavi bodo razpravljali tudi vodje poslanskih skupin.

Poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki bi jo, kot nam je potrdil, vodil Bojan Dobovšek, stojijo na poti stojijo določila parlamentarnega poslovnika. Zdaj je na potezi predsednik DZ Milan Brglez, ki se je pred odločitvijo odločil tudi za posvet z vodji poslanskih skupin, je razvidno iz sklica kolegija predsednika državnega zbora, ki bo v petek.

Je prav brati dobesedno? Dobesedno branje poslovnika državnega zbora pripelje do zaključka, da nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek ter edini preostali članici ZaAB v parlamentu Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček ne bodo mogli ustanoviti poslanske skupine nepovezanih poslancev. Ta je rezervirana za tiste poslance, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki. Tako bi bila edina rešitev za ustanovitev takšne poslanske skupine to, da bi omenjeni poslanki izstopili iz ZaAB, ki jo vodi Bratuškova …

Dobovšek je v dopisu Brglezu zapisal, da bi bila njegova namestnica pri vodenju poslanske skupine Bratuškova in da se bodo po odgovoru predsednika parlamenta odločali, ali bi bila lahko ena od mogočih poti za ustanovitev poslanske skupine tudi sodna. A poudarja, da bodo najprej počakali na Brglezovo odločitev, on ima končno besedo pri tem, ali je poslanska skupina izpolnjuje pogoje za ustanovitev.

Previdni Milan Brglez A predsednik parlamenta z odločitvijo ne bo hitel, saj je zgodba preprosta samo na prvi pogled. Ker se je Brglez odločil tudi za politični posvet – poslovnik pravi, da se lahko o oblikovanju novih poslanskih skupin posvetuje z vodji poslanskih skupin na kolegiju predsednika državnega zbora – bi lahko na epilog čakali kar nekaj časa.

Mogoče je, da se bo predsednik parlamenta posvetoval s pravnimi strokovnjaki, morda bo za mnenje prosil parlamentarno zakonodajno-pravno službo, o vprašanju pa bi lahko razpravljala tudi komisija DZ za poslovnik.

Brskanje po parlamentarnih arhivih Brglez ima po odločitvi lahko "težave" zaradi različnih praks pri razpadanju poslanskih skupin v preteklosti. Lahko bi bil tarča kritik tako v primeru, da dovoli ustanovitev poslanske skupine kot tudi v nasprotnem primeru.

Že površno brskanje po parlamentarnem arhivu namreč pokaže na podoben primer, kot je zdajšnji. Leta 2010 je namreč takratni predsednik parlamenta Pavel Gantar dovolil ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki so jo sestavljali Andrej Magajna, Vili Rezman in Franc Žnidaršič.

Kaj ima z vsem tem Karl Erjavec? Andrej Magajna je bil kot predsednik Krščanskih socialistov Slovenije (KSS) izvoljen na listi Socialnih demokratov, po izstopu iz poslanske skupine pa je ostal predsednik KSS. Rezman in Žnidaršič sta iz poslanske skupine DeSUS izstopila po sporu s Karlom Erjavcem decembra 2009.

V skladu s strogim tolmačenjem poslovnika Gantar torej ne bi smel dovoliti ustanovitve poslanske skupine, saj na primer Magajna ni izstopil iz stranke, ampak le iz poslanske skupine, Rezman sploh ni bil član DeSUS, Žnidaršič pa je izstopil tudi iz stranke upokojencev.

Kaj če bi dobili nove poslance brez gnezda? Bojan Dobovšek v dopisu Milanu Brglezu opozarja, da poslovnik ne predvideva primera, ki se je zgodil po tem, ko je vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer izstopil iz stranke in tudi poslanske skupine, ki je tako prenehala obstajati, saj mora imeti vsaj tri poslance.

"Prenehanje poslanske skupine se je torej zgodilo ex-lege in proti volji dveh poslank, ki sta bili izvoljeni in sta še vedno članici politične stranke, ki je ustanovila poslansko skupino, ki je po zakonu prenehala," piše Dobovšek. Argumentira še, da bi se lahko pojavil "absurden položaj", ko bi lahko še več poslancev ostalo brez poslanske skupine, če bi iz manjših poslanskih skupin izstopali poslanci.

Nova saga? Kot kaže, bi lahko bila Alenka Bratušek po lanski odmevni in dolgotrajni komisarski zgodbi v prihodnjih tednih znova v središču politične pozornosti. Tokrat skupaj z enim od ustanoviteljev SMC Bojanom Dobovškom, ta se je kmalu po lanskih parlamentarnih volitvah prav tako odmevno razšel s predsednikom SMC in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, saj ga zadnji ni videl na položaju notranjega ministra.

Videli bomo, ali bosta Bratuškova in Dobovšek do ustanovitve poslanske skupine nepovezanih poslancev poskušala priti tudi po sodni poti, kar bi pomenilo, da bomo gledali novo politično sago.

Ne spreglejte