Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2023,
9.07

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

33

Natisni članek

bivak gore Gorska reševalna zveza Slovenije

Ponedeljek, 10. 4. 2023, 9.07

1 leto

Gorski reševalci rešili neustrezno opremljene francoske študente #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

33

Gorski reševalci so danes uspešno rešili štiri francoske državljane, ki so v nedeljo obtičali v bivaku pod Skuto, je za STA pojasnila Katarina Janjič iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Kot je povedala, so Francozi nepoškodovani, v gorah pa so bili brez ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti.

Katarina Janjič iz GRZS je pojasnila, da so šli planinci, sicer študentje na izmenjavi v Sloveniji, v nedeljo do bivaka pod Skuto, a niso bili ustrezno opremljeni. To se po njenih besedah pri tujcih dogaja pogosto. Ker bi bil sestop prenevaren, se je začela reševalna akcija.

Zaradi slabih vremenskih razmer so morali reševanje nadaljevati danes

Dežurna ekipa Gorske reševalne službe Brnik je že zvečer poskušala s helikopterjem Slovenske vojske dostopiti do ujetih, a ji vremenske razmere, veter in megla tega niso dopuščali.

Planinci so zato prenočili v bivaku, danes pa so jih s helikopterjem nepoškodovane pripeljali v dolino, je povedala Janjičeva.

Češka državljana ujeta v megli 

Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so v nedeljo popoldne uspešno pomagali tudi planincema, ki sta zašla na Konjskem v občini Gorje. Našli so ju nepoškodovana in ju pospremili v dolino, je objavila uprava za zaščito in reševanje.

Kot je na družbenem omrežju Facebook zapisal gorski reševalec Gregor Kofler, ki je sodeloval v akciji, sta bila v megli ujeta dva češka državljana, reševanje pa je potekalo v težkih vremenskih razmerah.

Zahtevna reševalna akcija s srečnim koncem

V nedeljo je sicer najbolj odmevala sedemurna reševalna akcija sedmih planincev, ki jih je dopoldne pod Malo Mojstrovko presenetil plaz. Pet jih je odnesel, pri čemer so bili trije huje poškodovani, dva pa lažje. Huje poškodovane, gre za poškodbe rok, nog, v enem primeru pa glave in prsnega koša, so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico in naj ne bi bili v smrtni nevarnosti.

Planinci so bili na tečaju varne hoje v gorah, mediji pa poročajo, da je dogodek organiziralo Športno društvo Jeti iz Škofje Loke. Vodnik je bil gorski reševalec, vendar se ture ni udeležil v tej funkciji.

Nesreča v gorah
Novice V zdravstveni oskrbi še trije ponesrečeni v plazu pod Malo Mojstrovko #video

Razmere v gorah so zahtevne, veliko je skritih nevarnosti

Stroka ob tem opozarja na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno, so v nedeljo pozvali policisti.

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in pozvala k previdnosti. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so sodelovali v nedeljski reševalni akciji na Mali Mojstrovki, in reševalcem, ki so danes uspešno izpeljali še eno akcijo na Skuti.

plazovi
Novice Najhujše gorske nesreče pri nas
Reševanje v Mali Mojstrovki
Novice Po snežnem plazu v Mali Mojstrovki: Vreme ni primerno za obisk gora!
Ne spreglejte