Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2024,
16.13

Osveženo pred

2 uri, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
električno letalo Ivo Boscarol Pipistrel

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 7. 2024, 16.13

2 uri, 7 minut

Pipistrelovo električno letalo v muzeju v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Pipistrel velis electro | Pipistrelovo električno letalo Velis Electro bo tri leta na ogled v muzeju v Washingtonu. | Foto Pipistrel

Pipistrelovo električno letalo Velis Electro bo tri leta na ogled v muzeju v Washingtonu.

Foto: Pipistrel

Ajdovski proizvajalec lahkih letal Pipistrel bo svoje električno letalo Velis Electro posodil Smithsonianovemu letalskemu in vesoljskemu muzeju v Washingtonu, so sporočili iz družbe.

Letalo bo muzej National Air and Space Museum dobil na posojo za tri leta, razstavljeno bo predvidoma od prihodnjega leta na razstavi v oddelku muzeja v ameriški prestolnici Washington, je danes objavil Pipistrel.

Predsednica in glavna izvršna direktorica družbe Textron eAviation, pod katero spada Pipistrel, Kriya Shortt, je dejala, da bo njihov prispevek glavni mejnik v promociji trajnostne letalske tehnologije pri mlajših generacijah letalcev, hkrati pa bo okrepil vodilni položaj družbe na področju zmanjševanja vpliva na okolje.

Kustos v National Air and Space Museum Roger Connor je dodal, da jim bo izposoja letala v okviru prizadevanj za predstavitev inovacij, ki se trenutno dogajajo na področju letalstva in vesolja, omogočila raziskovanje področja trajnosti v letalstvu.

Velis Electro je po navedbah družbe prvo tipsko certificirano električno letalo na svetu. Leta 2022 je pridobilo certifikat Agencije EU za varnost v letalstvu (EASA), letos pa mu je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) odobrila izjemo glede plovnosti za lahka športna letala.
Pipistrel velis electro
Novice S Pipistrelovim električnim letalom bodo v ZDA lahko izvajali usposabljanja
Podjetje Tech4Meat
Novice V Ajdovščini zaživelo Boscarolovo podjetje za pridelavo mesa iz izvornih celic
Ne spreglejte