SiolNET. Novice Slovenija
2,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pet zanimivosti po evropskih volitvah #foto

2,04

termometer

Volitve v Evropski parlament, skupinska slika |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Večina izvoljenih imen evropskih poslancev, ki bodo pet let sedeli v Bruslju, je pričakovanih. Vseeno pa so volitve, ki jih je zaznamovala predvsem slaba volilna udeležba, navrgle tudi nekaj zanimivosti. 

1. Angelika Mlinar je dobila največji delež preferenčnih glasov  a ni bila izvoljena.

Nosilka liste Stranke Alenke Bratušek Angelika Mlinar je dobila skupno 15 tisoč preferenčnih glasov od 19 tisoč glasov, ki so jih volivci namenili njeni stranki. Tako je stranki prinesla skoraj 80 odstotkov glasov. A to ni bilo dovolj za njeno izvolitev in vrnitev v Bruselj.

Angelika Mlinar in Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA ,

2. Ljudmila Novak se kot prva slovenska poslanka vrača v Bruselj.

Poslanka in do nedavnega predsednica NSi je prvi mandat v Bruslju opravila v obdobju med letoma 2009 in 2014. Zdaj se torej vrača.

Ljudmila Novak | Foto: STA , Foto: STA ,

3. Milan Brglez kot največje presenečenje

Poslanec SD Milan Brglez je bil v vsej volilni kampanji verjetno deležen najmanj pozornosti. Njegova izvolitev ni bila pričakovana, še sam je po razglasitvi rezultatov dejal, da tega ni pričakoval. 

Milan Brglez | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

4. Tolažilna nagrada za SMC

Prav izvolitev Brgleza je razveselila njegovo nekdanjo stranko SMC, ki z rezultatom sicer ne more biti zadovoljna. S tem ko se Brglez seli v Bruselj, se bo izpraznilo poslansko mesto v Državnem zboru (DZ), ki ga bo zasedel poslanec iz njihovih vrst. Naslednji v vrsti je Dušan Verbič, ki je bil poslanec SMC že v prejšnjem mandatu.

Miro Cerar Nato | Foto: Reuters Foto: Reuters

5. SLS kot edina neparlamentarna stranka

Vsi izvoljeni poslanci so člani parlamentarnih strank, le Franc Bogovič, ki se je med poslance prebil s četrtega mesta na listi SDS in SLS, je član neparlamentarne stranke.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Angelika Mlinar in Alenka Bratušek Novice Kdo so poraženci evropskih volitev #foto #video Volitve v Evropski parlament, skupinska slika Novice Teh osem poslancev bo glas Slovenije v Evropskem parlamentu Janez Janša Novice Slavje za listo SDS in SLS, Janša že napovedal predčasne volitve #foto #video Cipras Novice Odmevi po Evropi: Mayeva močno poražena, Grki kmalu na predčasne volitve? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin