Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2023,
18.11

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

Natisni članek

plače zaposleni Moda Mi&Lan Joc Pečečnik

Sreda, 20. 12. 2023, 18.11

4 mesece, 1 teden

Pečečnik: Od takrat naprej je šlo vse narobe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14
Joc Pečečnik | Pečečnik pravi, da je, odkar so se odločili pomagati podjetju  Moda Mi&lan, vse šlo samo navzdol. | Foto STA

Pečečnik pravi, da je, odkar so se odločili pomagati podjetju Moda Mi&lan, vse šlo samo navzdol.

Foto: STA

Poslovnež Joc Pečečnik se je odzval na vprašanja našega uredništva Siol.net, kako bo zagotovil izplačila plač zaposlenim v podjetju Moda Mi&lan, kjer so pred prazniki prejeli le petino plače. "Odločili smo se, da bomo s kreditom pomagali dotedanjemu lastniku, a je prikrival prave informacije," je pojasnil Pečečnik in razkril ozadje dogajanja v podjetju. Zatrdil je tudi, da delavci ne bodo ostali praznih rok. 

Pečečnik je pojasnil, da se je lastnik podjetja Moda Mi&lan, Milan Mörec, ki je preživel infarkt in bil v zelo slabem stanju, v svojem podjetju oglasil skupaj z družinskimi člani v začetku leta in prosil za pomoč. 

Odločili so se, da bodo pomagali, saj je dotedanji lastnik zagotovil, da potrebujejo med 300 tisoč in 400 tisoč evrov kredita ali vložka. "Nakazali smo 400 tisoč evrov, da smo pomirili položaj ter pokrili zaostanke do zaposlenih, prispevke in regres. Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita. Od takrat naprej je šlo vse narobe."

Joc Pečečnik, Klub slovenskih podjetnikov
Novice V Pečečnikovem podjetju zaposleni prejeli le 180 evrov plače

Prikrivanje informacij in posli z izgubo

Lastnik jim je prikrival prave informacije in sklepal posle ter dogovore, ki so izven standardov in ki predstavljajo neracionalne odločitve za podjetje, je v nadaljevanju pojasnil Pečečnik.

"Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. Čez 14 dni me je poklical dotedanji lastnik, ki je od mene prosil še dodatnih 300 tisoč evrov, saj mu je država blokirala račun, ker je v času korone prejel državno pomoč v višini 270 tisoč evrov, ki jo je moral vrniti, saj je v času korone opravljal dejavnost šivanja mask iz blaga. Dodali smo mu še 300 tisoč evrov in postavili direktorja, da bi preprečili netransparentno delovanje in informacije ter finančne šoke. Po nastopu direktorja, ki smo ga imenovali na položaj, smo videli, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile," je navedel.

Podjetje so prevzeli, zaposlili direktorja in vsak mesec zagotavljali 150 tisoč evrov likvidnosti, da bi v vmesnem času lahko našli ustrezno rešitev. Odločili so se, da bodo v Modo Mi&Lan investirali do 1,5 milijona eur.

Odkup blagovne znamke Mura

Podjetje je iskalo domači potencial na območju nekdanje Jugoslavije, zato so za ta namen odkupili blagovno znamko Mura, pripeljali strokovnjake s področja mode in proizvodnje. Iskali so potencial na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, preiskali so italijanski trg in iskali priložnosti na ameriškem trgu, je dodal.

"Na ameriškem trgu so z mojo pomočjo našli kupca, ki bi letno kupil za štiri milijone oblačil (break-even je 2,5 milijona evrov), vendar bi morali posodobiti proizvodnjo, izboljšati kvaliteto in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem, predvsem na področju tehnologije in krojenja," je dodal.

Razlaga še, da v celotnem Prekmurju, na specializiranih šolah, ki so jih obiskali, in na širšem Štajerskem niso našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju, kljub temu da so v Modi Mi&Lan obljubljali nadpovprečne plače. "Tukaj se je sodelovanje ustavilo, saj je kupec iz ZDA zahteval garancije za dobavo in kvaliteto. V podjetju tega zaradi kadrovskega manjka nismo bili sposobni izvesti."

Aktivni na italijanskem trgu, a premalo

Na italijanskem trgu je podjetje še vedno zelo aktivno, vendar do sedaj niso našli primernega partnerja, saj sta za vse pomembne partnerje problem kapaciteta in znanje, ki ni več na zelo visokem nivoju, saj je podjetje leta delalo tako imenovane lon posle. Na avstrijsko-nemško švicarskem trgu je podjetje našlo nekaj strank, vendar je to premalo, je pojasnil Pečečnik.

"Ostal nam je domači trg, saj Moda Mi&Lan za svetovni trg ta trenutek s kvaliteto ni konkurenčna in podjetje nima ustrezne kapacitete."  

Najprej za, potem ne 

Zelo zanimivo pobudo je dala skupina Sportina Group, dalje razlaga Pečečnik. Obnovili bi blagovno znamko Mura in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. Predlagan obseg kolekcije bi bil skoraj tri milijone in po njihovem bi bil to za Modo Mi&Lan idealen partner. "S tem bi revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna, in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj."

Že poleti so k sodelovanju povabili tudi znano slovensko voditeljico, novinarko in modno urednico, da izbere oblikovalce za kolekcijo Mura 2024 in se nekako pripravljali, da bodo izvedli pogodbo s Sportino, je razložil. "Vsi so se strinjali in bili optimistični, da bomo lahko obdržali podjetje in panogo. Novembra je podjetje želelo s Sportino podpisati pogodbo, vendar so nato v podjetju prejeli obvestilo, da lastniki Sportine ob naročilu kolekcije, Modi Mi&Lan niso pripravljeni garantirati za plačilo nove kolekcije. Ta novica nas je vse skupaj zelo presenetila. V praksi to pomeni, da bi Sportini dobavili za skoraj tri milijone evrov oblačil in to po njihovih navodilih in izboru, Sportina pa ne bi bila dolžna tega odkupiti. Na garancijo niso pristali, tudi ko smo jim ponudili plačilni rok 365 dni."

Analiza finančnega stanja 

Na tej točki je konec novembra zadeva obstala, še pravi Pečečenik. Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih (perspektivnih) poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro (šivanje po meri), mesečno pa porablja med 150 in 200 tisoč evrov. "Do zdaj jih je zagotavljala moja skupina Elektronček. Prišli smo do porabe 1,5 milijona pomoči na strani naše skupine, zato smo se odločili, da v podjetje ne moremo več vlagati."

"Od uprave smo danes zahtevali analizo finančnega stanja in nujne ukrepe glede družbe. Takoj ko dobimo stališče uprave, bomo ukrepe izvedli," je še pojasnil.

Če ne bodo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imele za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka, je dodal. "Upravo bomo pozvali, da še enkrat preuči možnost, ali bi družba Sportina Group za svoja naročila kolekcije Mura 2024 lahko uredila finančno garancijo na način, da bo prevzeto blago tudi zares plačala. Pozvali jo bomo tudi, da hkrati išče urgentno rešitev s potencialnimi domačimi in tujimi vlagatelji in partnerji.

Zaradi kupcev, ki niso poravnali svojih obveznosti do Mode Mi&Lan, je prišlo do tega, da zaposleni niso prejeli celotnih plač. Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da v kolikor kupci do jutri ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček.

"Sportino Group na tej točki še enkrat prosim za pomoč. Če bi nam prišli naproti s predlagano rešitvijo, bi podjetju Moda Mi&Lan zares pomagali v teh težkih časih," je sklenil Pečečnik. 

Poslovna konferenca SBC. Joc Pečečnik in Igor Akrapovič
Novice Pečečnik: Kot da bi Martin Krpan osla, ki lahko prenese sto kilogramov soli … #video
Plečnikov stadion
Novice Ljubljanska občina naročila cenitev Plečnikovega stadiona
Ne spreglejte