Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2023,
11.11

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

Natisni članek

SBC Klub slovenskih podjetnikov Lumar Marko Lukić

Ponedeljek, 13. 11. 2023, 11.11

5 mesecev, 2 tedna

Pečečnik: Kot da bi Martin Krpan osla, ki lahko prenese sto kilogramov soli … #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

"To, da se v prihajajočih hudih časih dodatno obdavčuje podjetnike, je enako, kot da bi Martin Krpan osla, ki lahko prenese sto kilogramov soli, obremenil s 500 kilogrami," je danes dejal predsednik kluba SBC in podjetnik Joc Pečečnik. Druge države po trditvah Pečečnika trenutno rahljajo davke, "ker se zavedajo, da brez podjetnikov ni gospodarstva in brez gospodarstva ni srečne države".

"S trenutnim stanjem v državi res nismo zadovoljni. Država ne razume, da je kakovostna socialna država posledica bogate države," je danes ob robu konference Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) dejal podjetnik in predsednik kluba Joc Pečečnik. "Zdi se mi, da živimo v paralelnem svetu. Po eni strani imamo politiko in vlado, ki samo pokriva svoje nepredvidene stroške, ne da se ozira, kaj se v državi troši. Mi v podjetjih se vsak dan pogovarjamo, kako bomo povečali prihodke in racionalizirali stroške," je poudaril Pečečnik.

"To, da se v prihajajočih hudih časih dodatno obdavčuje podjetnike, je enako, kot da bi Martin Krpan osla, ki lahko prenese sto kilogramov soli, obremenil s 500 kilogrami," je dogajanje v Sloveniji ponazoril Pečečnik, ki trdi, da druge države trenutno rahljajo davke. "Ker se zavedajo, da brez podjetnikov ni gospodarstva in brez gospodarstva ni srečne države," je poudaril Pečečnik.

SBC bo pisal vladi

"Pred kratkim smo ustanovili oddelek, ki bo pripravil predloge rešitev. Te bomo poslali, katerakoli vlada pač bo. Začeli bomo pri dohodninskem zakonu in pri plačah. Naša želja je, da ljudje več zaslužijo. Menimo pa, da je v Sloveniji veliko prostora za dodatne prihodke države. Recimo prazne nepremičnine, oddajanje stanovanj na črno … Namesto da se dodatno obdavčuje plače, ker tako ne bomo konkurenčni. Pa ne mislimo Zahodu, temveč vzhodnim državam, kot sta Slovaška in Češka," je dejal Pečečnik in napovedal, da bodo prve predloge javnosti predstavili v treh mesecih.

"Mi nismo usmerjeni proti nobeni vlade, smo pa usmerjeni proti diagnozam vlad, ki menijo, da so nad državljani, da lahko počnejo vse, da lahko podjetnike stigmatizirajo in prikazujejo kot kriminalce. Menim, da se bo veliko spremenilo v prihodnjih mesecih. Smo za to, če državi primanjkuje finančnih sredstev, da se breme solidarno razdeli. Vendar je problem, kaj je definicija solidarnosti," je še dejal Pečečnik.

Eksodus

"Eksodus mladih in visokokvalificiranih kadrov se nadaljuje," je na dogajanje v Sloveniji opozoril podjetnik Igor Akrapovič. Meni, da je Slovenija postala eno izmed najmanj stimulativnih okolij. "Prehitevajo nas Hrvaška, Avstrija, Nemčija … ter nekatere države, ki smo jih še pred kratkim gledali daleč za nami, kot sta Srbija in Črna gora. Te države imajo veliko bolj napredne poglede na podjetništvo," je poudaril Akrapovič.

Referendum o jedrski elektrarni

"Termoelektrarno bomo zaprli čez deset let, jedrska elektrarna se bo zaprla čez približno 20 let. Ostali bomo na tretjini električne proizvodnje, kot je imamo danes, potrebovali pa je bomo še dvakrat več. Enostavna matematika pove, da je treba nekaj storiti takoj, ne pa čakati štiri leta na referendum. Prihodnje leto, ko bodo evropske volitve, bi morali imeti referendum o jedrski elektrarni. Hkrati je treba definirati, kako bi lahko podjetja sofinancirala njeno izgradnjo," je dejal Akrapovič.

V zadnjih petih letih se je prodalo veliko slovenskih podjetij. "Treba se je vprašati, zakaj se je to zgodilo. Če pogledamo še lastne odkupe, ki so se dogajali lani in so bistveno zmanjšali možnost podjetij za investicije v prihodnjih letih, ugotovimo, da je veliko nezaupanja gospodarstva v naše poslovno okolje. Upamo, da se bodo stvari spremenile. Ker drugače imamo vsi alternativne rešitve," je ultimat postavil Akrapovič.

Največja težava po njegovem mnenju ni v obdavčitvi podjetij. "So pa novi davki napačno sporočilo podjetjem v času, ko se gospodarstvo sooča z recesijo. Problem je obdavčitev plač. Vse plače, ki so višje od sedem tisoč evrov bruto, so obdavčene nad 70 odstotki," je še dejal Akrapovič.

Marko Lukić: Težko bi rekli, da Slovenija zmaguje

"Težko bi rekli, da Slovenija zmaguje," je danes ob robu konference Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) za Siol.net dejal direktor Lumarja Marko Lukić. Pravi, da so slovenska podjetja hrbtenica Slovenije. "Nekako držimo državo v finančnem smislu pri življenju," je dejal Lukić.

"Ukrepi, ki smo jim priča, in pa predvsem komunikacija ukrepov pa niso tako kakovostni, kot bi lahko bili," je opozoril Lukić. Po njegovih besedah je Slovenija popolnoma nepripravljena na krizo, ki je pred nami.

"Zviševati davke, ko jih vsi drugi znižujejo s ciljem spodbujanja gospodarske rasti, je velika napaka. Slovenija znotraj tega okolja evropskega prostora in pa tudi širše ne more peljati neke svoje poti," je ukrepe vlade komentiral Lukić. Obdavčevati delo in prihodke je na papirju po besedah direktorja Lumarja zelo všečno.

"Vendar je treba dobičke najprej ustvariti. Visoka obdavčitev dobičkov brez ustvarjanja dobičkov ne pomeni pravzaprav nič," je dejal Lukič. Po njegovih besedah je ključno spodbuditi podjetniško okolje, spodbuditi potrošnjo in istočasno držati inflacijo na nizki ravni. "Pripravljeni moramo biti na tisti trenutek, ko se bo inflacija umirila, da bomo spodbudili povpraševanje. Medtem ne smemo izgubljati kakovostnih delovnih mest, ko dela ne bo veliko. Da ljudje ne bodo ponovno odhajali v tujino," je opozoril Lukić.

Je v EU že recesija?

"V tujini opažamo kar precejšen upad povpraševanja in naročil," je na vprašanje, kako občutijo dogajanje na največjih evropskih trgih, odgovoril Lukić. "Za zdaj v našem podjetju v Sloveniji ne opažamo bistvenega zmanjšanja naročil, je pa veliko več previdnosti. In čakanja. To pomeni, da sklepanje poslov traja dlje. Pri kolegih, ki so v drugih industrijah, opažam, da je upad že bolj zaznaven," je še dejal Lukić.

V spodnji galeriji si lahko ogledate utrinke iz poslovne konference Kluba slovenskih podjetnikov.

Fotogalerija
1 / 16
Bojan Ivanc
Novice Glavni ekonomist GZS s presenetljivo novico iz gospodarstva
Telekom Slovenije
Novice Telekomov dobiček po devetih mesecih skoraj 40 milijonov evrov
Novinarska konferenca Združenja za promet pri GZS
Novice Gospodarstveniki kritični do vlade: To je korak v napačno smer
Ne spreglejte