SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Parada učenja v Slovenj Gradcu vabi k vseživljenjskemu učenju

1

termometer

Središče Slovenj Gradca so danes v okviru prireditve Parada učenja zasedle stojnice, na katerih se ves dan predstavljajo izobraževalne ustanove in druge organizacije, povezane z izobraževanjem.

Na odprtju Parade učenja je sodeloval minister Jernej Pikalo, ki je dejal, da je treba znanje stalno dopolnjevati na formalen in neformalen način.

"Parada učenja - dnevi učečih se skupnosti" je projekt v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, ki se skozi festivalske in strokovne dogodke med 10. do 19. majem odvija v sedmih slovenskih krajih, med drugim v Slovenj Gradcu, kjer je nosilec aktivnosti center za izobraževanje odraslih Mocis.

Prednost na formalnem, zaostanek na neformalnem Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob današnjem odprtju Parade učenja v Slovenj Gradcu dejal, da ima Slovenija zelo dobre programe formalnega učenja, zaostaja pa pri neformalnem, vseživljenjskem učenju.

Namen učenje ni le dobiti delo Namen slednjega so dokvalifikacije in prekvalifikacije, pa tudi samorealizacija, je dejal minister in dodal, da namen izobraževanja ni le to, da nekdo dobi delo, ampak da si tudi želi nekaj narediti zase. Znanje je po njegovih besedah "zelo hitro pokvarljiva roba", zato ga je treba stalno obnavljati in dopolnjevati ter se tako prilagajati spremembam v današnjem času.

Viri za izobraževanje brezposlenih so se zaprli Vendar pa tudi izobraževanje v današnjem času postaja vse težje dostopno, ugotavlja direktorica Mocisa Sonja Lakovšek. Viri državnih sredstev, ki so omogočali izobraževanje denimo brezposelnim, so se zaprli. Danes si morajo ljudje sami plačevati šolanja, a tega ne zmorejo, zgodba pa je po njenih besedah nesrečna tako za te ljudi kot tudi za zavode, ki izvajajo izobraževanja in od tega živijo.

Vire sredstev tako iščejo s prijavami na različne projekte za pridobivanje evropskih sredstev, je povedala Lakovškova in ob tem opozorila, da se večina evropskih projektov z letošnjim letom zaključuje, država pa novih še ni razpisala. Zato po njenih besedah obstaja tudi bojazen, da kateri od andragoških zavodov "ne bo preživel".

Promocija učenja po celi Sloveniji Soorganizator današnje prireditve v Slovenj Gradcu in tudi drugih po Sloveniji v okviru Tedna vseživljenjskega učenja je Andragoški center Slovenije. V. d. direktorja centra Andrej Sotošek je danes na Koroškem dejal, da letos organizirajo prek 7000 dogodkov in prireditev po Sloveniji, katerih cilji promocije učenja se povezujejo tudi s cilji evropskega leta državljanov in mednarodnega leta sodelovanja na področju voda, kot so spodbujanje aktivnega državljanstva, trajnostnega razvoja, zaposlovanja in medgeneracijskega sodelovanja.

Na Koroškem se bodo prireditve v okviru Parade učenja in Tedna vseživljenjskega učenja odvijale še prihodnje dni. Skupno se bo v Mislinjski in Dravski dolini zvrstilo okoli 30 festivalskih, izobraževalnih, promocijskih, informativno-svetovalnih in družabnih prireditev za vse generacije, ki jih Mocis pripravlja skupaj z več partnerji v regiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin