Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
13.37

Osveženo pred

2 uri, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Albie Sachs Naser Kamel Nama Barak Wolfman Rim Hadžadžreh Blejski strateški forum

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 13.37

2 uri, 25 minut

Blejski strateški forum

Panel o spravi na BSF tudi o izraelsko-palestinskem konfliktu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Rim Hadžadžreh | "Najprej svoboda, nato pravica in šele nato sprava," pravi palestinska aktivistka Rim Hadžadžreh.  | Foto STA

"Najprej svoboda, nato pravica in šele nato sprava," pravi palestinska aktivistka Rim Hadžadžreh.

Foto: STA

Udeleženci panela v okviru Blejskega strateškega foruma z naslovom Sprava: učenje iz preteklosti za pravičnejšo prihodnost so danes govorili o procesu sprave v kontekstu več preteklih in trenutnih konfliktov, vključno s Palestino in Izraelom. Poudarili so pomen diplomacije in dialoga, odgovornosti ter soočanja s preteklostjo.

"Palestinci prosimo za mir, pravico in varnost že več kot 75 let. Brez tega ne bomo mogli doseči sprave. Najprej svoboda, nato pravica in šele nato sprava," je v uvodu dejala direktorica organizacije Women of the Sun iz Palestine Rim Hadžadžreh. Članica izraelske organizacije Women Wage Peace Nama Barak Wolfman je dejala, da izraelsko-palestinski konflikt povzroča veliko trpljenja tako med Izraelci kot Palestinci, zato morajo nadaljevati dialog, četudi je to zelo težko, ob tem pa pogled usmeriti v prihodnost.

"Strani sta še vedno ujeti v lastnih krivicah"

"Strani sta še vedno ujeti v lastnih krivicah in lastnih zgodbah, ne želita razumeti druge strani," je ocenil generalni sekretar Unije za Sredozemlje Naser Kamel, pri čemer se je navezal tudi na ponedeljkov pogovor z nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni v okviru BSF. "Sodelovati je mogoče le, če priznate krivico, odkrijete resnico in skušate ustvariti skupno zgodbo, ki temelji na skupnih interesih," je dodal.

"Pogled je treba usmeriti v prihodnost," pravi članica izraelske ženske mirovniške organizacije. | Foto: STA "Pogled je treba usmeriti v prihodnost," pravi članica izraelske ženske mirovniške organizacije. Foto: STA

Podobno je menil tudi nekdanji južnoafriški ustavni sodnik in aktivist Albie Sachs, ki izvira iz judovske družine. V svojem nagovoru je potegnil vzporednice med možnostmi sprave v okviru palestinsko-izraelskega konflikta in obdobjem po apartheidu v Južni Afriki. "Judje, ki razumejo, zakaj je Izrael pomemben, bi morali razumeti tudi, zakaj je palestinska država enako pomembna. Palestinci imajo pravico do enakega ponosa na svojo državo ter do moči in vitalnosti, kot so jo dobili Judje v Izraelu. Največje zagotovilo za preživetje Izraela je močna Palestina," je dejal Sachs.

Enaka merila za Ukrajino in Palestino

Na panelu o spravi je bilo govora tudi o drugih preteklih in trenutnih konfliktih, vključno z vojno v Ukrajini. Generalni sekretar Unije za Sredozemlje Kamel se je ob tem navezal na besede premierja Roberta Goloba, ki je v ponedeljek v okviru panela voditeljev na BSF omenil dvojna merila glede vojn v Ukrajini in Palestini.

"Največje zagotovilo za preživetje Izraela je močna Palestina," trdi Albie Sachs. | Foto: STA "Največje zagotovilo za preživetje Izraela je močna Palestina," trdi Albie Sachs. Foto: STA

"Zelo pomembno je, zlasti v Evropi, da se zavemo, da globalni jug ne bo prepričan o pravičnosti in upravičenosti naše podpore suverenosti ter ozemeljski celovitosti Ukrajine, če enak standard ne bo veljal za dogajanje v Palestini," je dejal Kamel.

Vsi udeleženci so se strinjali, da je med še vedno trajajočimi konflikti zelo težko voditi dialog, vendar si je treba kljub temu prizadevati za spodbudno okolje za diplomacijo, za razumevanje med sprtimi stranmi in razreševanje posledic konfliktov s pomočjo demokratičnih institucij.

Bled
Novice Svet vzporednih realnosti na Bledu
BSF Bled Strategic Forum 2024
Novice "Slovenija bo podpirala Ukrajino, dokler bo treba"
Blejski strateški forum - protest
Novice Nekaj metrov stran od rdeče preproge otroški jok, zvoki bomb in reševalnih vozil #foto #video
Cipi Livni
Novice Cipi Livni: Palestinska država je del rešitve konflikta, toda …
Tomaž Vesel
Novice Golob in von der Leyen o prioritetah prihodnje Evropske komisije
Ne spreglejte