Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
7.05

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

3

Natisni članek

obisk Jeremy Hunt kraljica Elizabeta II. Borut Pahor

Sreda, 27. 2. 2019, 7.05

5 let, 1 mesec

A

Pahor obisk v Veliki Britaniji začel s srečanjem s princem Edwardom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

3

Borut Pahor | Predsednik republike Borut Pahor je začel uradni obisk v Veliki Britaniji. | Foto STA

Predsednik republike Borut Pahor je začel uradni obisk v Veliki Britaniji.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je uradni obisk v Veliki Britaniji začel s srečanjem s princem Edwardom. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta Pahor in grof Wesseški govorila o nagradah za mlade, vključene v mladinski program Mepi, katerega častni pokrovitelj je britanski princ.

Gre za program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da z aktivno udeležbo skozi različne dejavnosti odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Nagrade vsako leto podeljujejo tudi v Sloveniji.

Princ Edward se je po navedbah predsednikovega urada z veseljem spomnil obiska v Sloveniji leta 2013, med katerim je skupaj s soprogo Sophie obiskal Ljubljano in se srečal s Pahorjem. Predsednik je najmlajšega sina kraljice Elizabete II. povabil, naj ponovno obišče Slovenijo, kar je princ z veseljem sprejel in zagotovil, da se bo to zgodilo že zelo kmalu, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom so zelo dobri"

Pahor, ki se na uradnem obisku mudi kot gost kraljice Elizabete II. in vlade, se je v nadaljevanju obiska danes sestal z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji.

Strinjala sta se, da so odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom zelo dobri. Minister Hunt je poudaril, da bo obisk predsednika Pahorja dal nov zagon dvostranskim odnosom med državama. Predsednik republike pa je dejal, da ima Slovenija iskren interes po krepitvi dvostranskih odnosov tudi po napovedanem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Jeremy Hunt in Miro Cerar
Novice Govoril o "sovjetskih vazalih", lobiral pa za "fracking" v Pomurju

Sogovornika sta ocenila, da državi kljub napovedanemu skorajšnjemu izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije tesno povezujejo mnoge skupne vrednote in tradicija. Združeno kraljestvo ostaja pomemben gospodarski partner in varnostni zaveznik v Natu. Druži ju skupno zavedanje o pomenu multilateralizma, varnosti in stabilnosti ter splošnega napredka v svetu, še posebno v Evropi, so sporočili iz urada predsednika republike.

Blagovna menjava lani prvikrat presegla milijardo evrov

Državi krepita dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Blagovna menjava med državama zadnja leta raste in je lani prvikrat presegla eno milijardo evrov.

Minister Hunt je predsedniku republike predstavil postopek sprejemanja izstopnega sporazuma v britanskem parlamentu in aktualne britanske poglede na možne poti naprej. Predsednik Pahor je ob tem izpostavil pomen ustreznih rešitev tako za EU kot Združeno kraljestvo in odgovornost v prizadevanju za potrditev izstopnega sporazuma kot najboljšega možnega kompromisa, ki bi omogočil urejen izstop in v največji možni meri omilil negativne posledice tako za državljane kot za gospodarstvo.

"Hunt sam začel s pojasnilom"

Predsednik Pahor je danes tvitnil, da je Hunt pogovor z njim "takoj sam začel s pojasnilom glede svoje izjave v Ljubljani, ki ga je predsednik sprejel kot opravičilo". Hunt je namreč med obiskom v Sloveniji poskrbel za razburjenje v javnosti z nerodno izjavo, v kateri je Slovenijo označil za nekdanjega sovjetskega vazala.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pa so za STA glede Huntove sporne izjave pojasnili, da se je britanska stran po obisku Hunta v Sloveniji obrnila na zunanje ministrstvo. Veleposlanici so jasno razložili neustreznost njegove izjave in nelagodje, ki ga je povzročila. Zunanji minister Miro Cerar se bo o tej zadevi s Huntom pogovoril na prihodnjem srečanju zunanjih ministrov EU, so dodali.

Ob tem so izpostavili, da pa ostaja dejstvo, da sta ministra v konstruktivnem duhu govorila o odnosih Slovenije in ostalih članic EU z Združenim kraljestvom po njegovem odhodu iz Evropske unije. Strinjala sta se glede pravic slovenskih državljanov, ki živijo na Otoku, in pravic Britancev, ki živijo v Sloveniji. V pogovorih delegacij sta državi potrdili prijateljske odnose, ki jih z obiskom Združenega kraljestva poglablja tudi predsednik republike Pahor, so za STA še povedali na MZZ.

Jeremy Hunt
Novice Slovenijo označil za sovjetski satelit: je v ozadju spet zamenjava s Slovaško?

Predsednik Pahor je imel tudi predavanje na uglednem kraljevem inštitutu za mednarodne zadeve Chatham House, kjer je spregovoril o geostrateški umestitvi Evrope. Predsednik Pahor se bo v okviru uradnega obiska v četrtek srečal z gostiteljico kraljico Elizabeto II.

V okviru obiska na Otoku ima predvideni tudi srečanji s predsedujočim zgornjega doma britanskega parlamenta lordom Normanom Fowlerjem in z županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom, predvidoma pa tudi s premierko Thereso May. Srečal se bo tudi s Slovenci, ki živijo v Združenem kraljestvu. Zadnji dan obiska bo obiskal Londonsko borzo in nekatere vodilne finančne institucije.

Ne spreglejte