Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
14.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

17

Natisni članek

Danes Danes Borut Pahor politika javno mnenje Marjan Šarec

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 14.06

5 let, 2 meseca

"Pahor takšen pač je. Zna pa biti njegovo ravnanje včasih komično." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

17

Predsednik republike Borut Pahor je ob včerajšnji smukaški zmagi Ilke Štuhec na svetovnem prvenstvu znova znal izkoristiti trenutek za lastno promocijo. Kot že velikokrat do zdaj si je pri tem pomagal z družbenimi omrežji, prek katerih je napovedal delovno akcijo v čast zmagovalki, kakršnih smo pri njem prav tako že vajeni.

Pahor je v preteklosti ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo nogometašem že čistil čevlje in drsal ob uspehih hokejistov na olimpijskih igrah. Tokrat se bo lotil pranja avtomobila Ilke Štuhec.

"Pahor opravlja funkcijo, na kateri nima neke izvršne moči, da bi dejansko sprejemal težke odločitve ali kaj podobnega. To počneta vlada in parlament. Predstavlja bolj simbolno oblast in na neki način ni škode, ker to počne. Je pa to njegov osebni slog. To mu gre dobro. S tem samo pridobiva priljubljenost, pa tudi državi ne škodi. Da se najvišji vladar prikloni pred zelo uspešnim športnikom, je čisto lepo. Zna pa biti njegovo ravnanje včasih komično," pravi nekdanji odgovorni urednik Dela Peter Jančič, ki danes vodi lasten portal Spletnicasopis.eu.

"Za premierja ali ministre bi bilo to neprimerno. Njihovo delo je drugačno, bolj konfliktno, niso zgolj simbolični predstavniki države, ki bi se zgolj kazali in fotografirali kot Pahor. Tam bi bilo dejansko neprimerno, pri predsedniku republike pa to nenavadnost ljudje lahko sprejmejo in jo tudi razumejo. Bolj nerodno je, da je on s takšno kampanjo nekoč postal tudi predsednik vlade, kjer ni bil najbolj uspešen," poudarja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

S trobentico. / With a primrose. #1996 #tbt #primrose #nature #pahor #president #presidentpahor #slovenia

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

Ena najznamenitejših fotografij, ki jih je Pahor objavil na Instagramu.

Po Jančičevih besedah ljudje cenijo iskrenost. Kot pravi, se pri Pahorju vidi, da dela, kar misli, da ne gre za igro in da takšen pač je. "Pri katerem drugem politiku to ne bi šlo in ljudje tega ne bi sprejeli," je poudaril.

"Meritve priljubljenosti politikov so lahko precej sporne. Običajno je bil na vrhu evropski komisar, za katerega nihče ni vedel, kaj v resnici sploh počne. Manj ko se je pojavljal, višje je bil. Marsikaj je tako odvisno od metodologije, ki jo je mogoče nastaviti tako, da so na vrhu pravi ljudje," opozarja Peter Jančič. | Foto: STA , "Meritve priljubljenosti politikov so lahko precej sporne. Običajno je bil na vrhu evropski komisar, za katerega nihče ni vedel, kaj v resnici sploh počne. Manj ko se je pojavljal, višje je bil. Marsikaj je tako odvisno od metodologije, ki jo je mogoče nastaviti tako, da so na vrhu pravi ljudje," opozarja Peter Jančič. Foto: STA ,

Ilka Štuhec medalja Aare 2019
Sportal Ilki Štuhec zlato letalo, predsedniku Pahorju umazan avto

Šarec izrinil Pahorja s prestola

Kljub temu je premierju Marjanu Šarcu uspelo Pahorja izriniti z vrha najbolj priljubljenih slovenskih politikov. Se je mogoče Pahorjeva taktika z objavami na družbenih omrežjih in delovnimi akcijami izpela?

"Težko rečem. Ljudje so najbrž zdaj sprejeli, da je Šarec premier, da mu je uspelo sestaviti vlado in da je ta stabilna. Sprejel je kup ukrepov, ki so med ljudmi gotovo priljubljeni, kot je dvig minimalne plače in socialnih ugodnosti. Tudi za letos načrtujejo drastično povišanje trošenja države. Tudi Šarčevi nastopi so za javnost všečni," odgovarja Jančič.

Ilka Štuhec
Sportal Predsednik Pahor bo moral zlati Ilki Štuhec izpolniti obljubo

"Vse to je prispevalo k rasti njegove priljubljenosti, ki bi se pravzaprav morala zgoditi že prej, saj ljudje običajno po volitvah nagradijo zmagovalce. Pri Šarcu je trajalo dlje časa, da smo videli ta učinek. Ne bi pa na to gledal kot na spopad med predsednikom in premierjem. Tudi meritve priljubljenosti politikov so lahko precej sporne. Običajno je bil na vrhu evropski komisar, za katerega nihče ni vedel, kaj v resnici sploh počne. Manj ko se je pojavljal, višje je bil. Marsikaj je tako odvisno od metodologije, ki jo je mogoče nastaviti tako, da so na vrhu pravi ljudje," je sklenil.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec prehitel Janeza Janšo in Boruta Pahorja
Ne spreglejte