SiolNET. Novice Slovenija
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Marjan Šarec prehitel Janeza Janšo in Boruta Pahorja

2,08

termometer

Intervju: Marjan Šarec
Foto: Bojan Puhek

Na lestvici priljubljenosti strank je LMŠ premierja Marjana Šarca prehitela SDS Janeza Janše. Volilo bi jo 18 odstotkov vprašanih, SDS pa 16,9 odstotka. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,1 odstotka vprašanih, kar je največ od imenovanja vlade, Šarec pa se je po priljubljenosti med politiki zavihtel na prvo mesto, je pokazala anketa Ninamedie.

Na lestvici priljubljenosti strank je na tretjem mestu SD, ki bi jo volilo 11,7 odstotka vprašanih, sledijo Levica (7,1 odstotka), NSi (4,1 odstotka), SMC in SLS (s po 3,1 odstotka), DeSUS (2,9 odstotka), SAB (2,5 odstotka) in SNS (1,7 odstotka). 21,8 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo, sedem odstotkov pa jih ne bi odšlo na volitve.

Marjan Šarec Novice Šarec: Ve se, kdo je tudi na domačih volitvah dobil največ glasov

V primerjavi z decembrsko anketo je največ pridobila LMŠ, saj bi jo tokrat volilo 5,2 odstotne točke več vprašanih. Podpora se je malce povečala Levici in SAB, večini strank pa je nekoliko upadla, od tega SDS za 1,8 odstotne točke. SMC ostaja pri enaki podpori, SLS pa je bila prvič uvrščena na lestvico.

Kot neuspešno vlado ocenjuje 29,1 odstotka vprašanih

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,1 odstotka vprašanih, kar je 6,2 odstotne točke več kot decembra. Kot neuspešno njeno delo ocenjuje 29,1 odstotka oziroma 5,8 odstotne točke manj kot decembra. Z "ne vem" je pri vprašanju o oceni dela vlade ogovorilo 14,8 odstotka vprašanih.

Intervju: Marjan Šarec Novice Kaj je ob prehodu v novo leto povedal Marjan Šarec

56,1-odstotna ocena uspešnosti pomeni najvišjo ocenjeno uspešnost vlade v zadnjem desetletju po anketi Vox populi. Še višjo podporo ob sicer nekoliko drugače zastavljenem vprašanju (ali podpirate politiko vlade) sta na začetku mandata dosegli prva vlada Janeza Janše in tretja vlada Janeza Drnovška.

Politiko Janševe vlade je dobre tri mesece po imenovanju (marca 2005) po takratni anketi Ninamedie za Dnevnik podpiralo 66,4 odstotka vprašanih, politiko tretje Drnovškove vlade pa dva meseca po imenovanju (aprila 1997) 66,3 odstotka vprašanih.

Erjavec najslabši

Med posameznimi ministri anketirani najbolje ocenjujejo delo ministra za okolje in prostor Jureta Lebna (zanj se je odločilo 26,2 odstotka anketiranih) in ministra za zdravje Sama Fakina (12 odstotkov). Najslabše pa anketirani ocenjujejo delo ministra za obrambo Karla Erjavca (kot najslabšega ministra ga je izbralo 24,4 odstotka vprašanih). Posebej so anketirani ocenjevali delo premierja Šarca, temu so na lestvici od ena do pet namenili poprečno oceno 3,56 odstotka.

Intervju: Marjan Šarec Novice Šarec: "Čas je, da se nehamo deliti na domoljube in tiste, ki naj to ne bi bili"

Na lestvici priljubljenosti politikov je sicer Šarec prvič prehitel predsednika republike Boruta Pahorja in se tako povzpel na prvo mesto. Pahorju, ki je na drugem mestu, sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon.

V telefonski javnomnenjski anketi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 oseb, opravljena pa je bila med 8. in 10. januarjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 202
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin