SiolNET. Novice Slovenija
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor si želi, da tožbo proti Hrvaški vloži nova vlada

0,02

termometer

borut pahor
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor se je danes vnovič zavzel za to, da bi tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, vložila nova vlada.

Po srečanju s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga je uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja, je Pahor dejal, da bi bilo pravzaprav politično dragoceno, če bi odločitev, da se s tožbo nadaljuje, sprejela nova vlada, saj se, kot je poudaril, ne mudi in se ne iztekajo nobeni roki.

Bo Slovenija še izkoristila pogovor s Hrvaško?

"To bi pokazalo na kontinuiteto stališč Slovenije o njeni politični in pravni veri v to, da je spor rešen in da mora prej ali slej sosednja Hrvaška sodbo tudi uveljaviti," je dejal. Dodal je, da bi lahko nova vlada tudi premislila ves kontekst, kdaj in kako to storiti, in morda izkoristila še kakšen pogovor s hrvaško vlado.

Pahor je še dejal, da je privržen temu, da se s pravnimi sredstvi rešuje vprašanje uveljavitve arbitražne razsodbe. "Jasno pa je, da bo uveljavitev po mirni poti terjala sodelovanje, pogovarjanje obeh držav, to pa zahteva čas. Čas je na naši strani, prej ali slej bo meja tekla tako, kot je določilo arbitražno sodišče," je dejal.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je sicer v ponedeljek po seji odbora DZ za zunanjo politiko napovedal, da bo vlada še ta teden sprejela odločitev o vložitvi tožbe, saj ima za ta korak vsa pooblastila. Vlada se bo sestala v petek.

Janez Janša SDS Novice Če Janša ne bo dal soglasja, bo Pahor počakal #video Janez Janša Borut Pahor Novice "Če bi Pahor ravnal drugače, bi hitro stopil v vlogo grešnega kozla" #video Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor poziva stranke, naj se pogovarjajo z Janšo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin