SiolNET. Novice Slovenija
6,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Rupnikova dejanja bodo v zgodovinskem spominu ostala kot zavržna

6,22

termometer

Borut Pahor
Foto: Planet TV

Po objavi odločitve vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo povojno obsodbo domobranskega generala Leona Rupnika zaradi pomanjkljivosti v nekaterih točkah takratne sodbe, se vrstijo kritike in pozivi politiki. Predsednik republike Borut Pahor poudarja, da bodo Rupnikova dejanja v zgodovinskem spominu ostala zapisana kot zavržna.

Predsednik Borut Pahor sicer za STA same odločitve vrhovnega sodišča ni želel komentirati, saj je "komentiranje ali izražanje mnenj o posameznih odločitvah vrhovnega ali kateregakoli sodišča s strani organov drugih vej oblasti z vidika zagotavljanja samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti nesprejemljivo in nedopustno".

Kljub temu pa meni, da "bodo tudi generacijam za nami prisega generala Rupnika Hitlerju, njegovo sodelovanje z okupatorjem in goreč antisemitizem v zgodovinskem spominu ostali zapisani kot zavržna dejanja", poroča STA.

Leon Rupnik Novice Razveljavili 74 let staro sodbo proti domobranskemu generalu Rupniku

Številni odzivi na odločitev sodišča

Na novico o odločitvi vrhovnega sodišča so se odzvali številni, zelo ostro tudi izraelski Center Simona Wiesenthala, ki je sodbo ocenil kot izkrivljanje zgodovine holokavsta in Slovenijo v pismu slovenski veleposlanici v Izraelu Andreji Purkart Martinez pozval k sprejemu ustreznih ukrepov za odpravo škode. Tudi sicer je bila odločitev vrhovnega sodišča v Izraelu deležna precejšnje pozornosti. Po navedbah diplomatskih virov na slovenskem veleposlaništvu v Izraelu že pripravljajo odgovor, v katerem bodo poudarili, da Slovenija jasno obsoja holokavst.

Leon Rupnik Foto: Wikipedia To bo po poročanju STA poudaril tudi predsednik Pahor, ko se bo prihodnji teden v Jeruzalemu v spominskem parku Jad Vašem udeležil foruma voditeljev ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, ki bo letos v znamenju 75. obletnice osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Tam bo osrednja slovesnost 27. januarja, Pahor pa se je bo udeležil skupaj z nekdanjimi internirankami.

Leon Rupnik Novice Pravnik: Proti generalu Rupniku verjetno ustavitev postopka, rehabilitiran s tem ne bo

Slovenija bo tudi med podpisnicami izjave na srečanju Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA) v nedeljo v Bruslju. V njej se bodo države zavezale k ohranjanju spomina na žrtve holokavsta. Srečanja se bo udeležil zunanji minister Miro Cerar.

Društvo koroških slovenskih pravnikov pa je Slovenijo pozvalo k sprejemu zakonskih sprememb, da ne bi bilo v prihodnje novih razveljavitev obsodb oseb, ki so prostovoljno, aktivno in zavestno podpirale nacistično okupacijo Slovenije. Pojasnila pravosodnega ministrstva o tem, kakšne možnosti ima Slovenija pri tem, STA še čaka.

Leon Rupnik Novice Zveza združenj borcev: Rupnik vodil izdajalski boj zoper lastni narod

V razsodbi se je vrhovno sodišče sicer ukvarjalo z očitanimi kršitvami kazenskega zakona in kazenskega postopka, medtem ko se o krivdi Rupnika ni izrekalo.

Leon Rupnik Novice Zaradi razveljavitve sodbe Rupniku protesti iz Izraela

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin