Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2016,
18.40

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Borut Pahor Hashim Thaci Kosovo Srbija

Sreda, 8. 6. 2016, 18.40

7 let, 10 mesecev

Pahor pozval k priznanju Kosova, Srbi so se odzvali s protestno noto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Borut Pahor | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Srbsko zunanje ministrstvo je slovenskemu veleposlaniku v Beogradu Vladimirju Gaspariču danes izročilo protestno noto zaradi nedavne izjave predsednika republike Boruta Pahorja, ki je pozval k popolnemu priznanju neodvisnosti Kosova in njegovemu članstvu v vseh mednarodnih organizacijah.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo prejem protestne note, ki je bila danes izročena slovenskemu veleposlaniku v Beogradu. Ob tem so dodali, da je Slovenija Kosovo priznala kot samostojno in neodvisno državo ter podpira njegovo evropsko integracijo kot podpira evropsko integracijo vseh držav regije Jugovzhodne Evrope in v tem kontekstu tudi reševanje odprtih vprašanj in sporov.

S srbskega zunanjega ministrstva so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili, da se je v preteklosti že večkrat zgodilo, da so slovenski politiki pozvali k priznanju enostransko razglašene neodvisnosti Kosova, kar naj bi ogrožalo najvišje interese Srbije.

Beograd zažugal Sloveniji

Po trditvah ministrstva tovrstni pozivi spodkopavajo prizadevanja Srbije in EU za statusno nevtralni dialog med Beogradom in Prištino, kar naj bi bil edini legitimni okvir za doseganje stabilnosti na Kosovu. Slovenski strani je uradni Beograd tudi sporočil, naj se v prihodnje vzdrži tovrstnih izjav, ki neposredno škodujejo odnosom in zaupanju med Slovenijo in Srbijo.

Pahor: Slovenija podpira splošno priznanje Kosova

Pahor je v torek skupaj s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, nagovoril udeležence slovensko-kosovske poslovne konference v Ljubljani. Slovenski predsednik je v nagovoru poudaril, da Slovenija podpira željo, da Kosovo diplomatsko priznajo vse države, zlasti njegove sosede, in da je vključeno v vse mednarodne organizacije, s čimer bo dobilo možnost za politični, gospodarski in vsestranski družbeni razvoj.

Srbija je že velikokrat izrazila nezadovoljstvo s stališči Slovenije glede Kosova. Tudi ob slovenskem priznanju Kosova ob njegovi razglasitvi samostojnosti leta 2008 je Beograd uradno protestiral. Prav tako so po Srbiji takrat potekali protesti, med katerimi je na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu nastala gmotna škoda.

Ne spreglejte