Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
11.37

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,92

Natisni članek

Borut Pahor vlada prazniki prazniki

Četrtek, 18. 5. 2023, 11.37

11 mesecev, 1 teden

Pahor: To ravnanje Golobove vlade je neprimerno in nesprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,92
Borut Pahor | Dejstvo, da je podobno ravnala tudi vlada premierja Janše pred letom dni, po Pahorjem mnenju v nobenem smislu ne opravičuje neprimernega in nesprejemljivega ravnanja vlade premierja Goloba, ki je brez razprave ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. | Foto Mediaspeed

Dejstvo, da je podobno ravnala tudi vlada premierja Janše pred letom dni, po Pahorjem mnenju v nobenem smislu ne opravičuje neprimernega in nesprejemljivega ravnanja vlade premierja Goloba, ki je brez razprave ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Foto: Mediaspeed

Odločitev vlade o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja je nekdanji predsednik republike Borut Pahor na svojem profilu na Facebooku pospremil z besedami, da ne gre za potezo, ki bi ljudi zbliževala, temveč v družbo vnaša dodatna nesoglasja. Oglasila se je tudi aktualna predsednica Nataša Pirc Musar, ki obsoja spodbujanje sovraštva in nestrpnosti. Izjave, objavljene na družbenih omrežjih, potem ko je vlada sprejela zgoraj navedeno odločitev, predsednica ocenjuje kot zelo nevarne. 

Nekdanji predsednik Borut Pahor je sicer poudaril, da je vlada premierja Janeza Janše sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja sprejela po izgubljenih parlamentarnih volitvah, ko je opravljala le še tekoče posle. Poleg tega se je za tak sklep odločila, ne da bi na primeren način oblikovala širšo javno podporo, zaradi česar se kot predsednik republike ni odzval s kakšno posebno izjavo, spomenico ali dogodkom. "Vendar pa poudarjam, da sem razloge in potrebo za tak dan spomina že dolgo čutil in sem zato tak sklep sprejel z odobravanjem," je razložil.

Janez Janša, Robert Golob
Novice Vlada razveljavila nacionalni dan spomina na žrtve komunizma

Brez predhodne razprave in javne podpore pa je po njegovih besedah delovala tudi Golobova vlada, ki je zdaj dan spomina,  zaznamovali bi ga 17. maja, ukinila. "Dejstvo, da je podobno ravnala tudi vlada premierja Janše pred letom dni, v nobenem smislu ne opravičuje tega neprimernega in nesprejemljivega ravnanja vlade premierja Goloba," je zapisal Pahor.

Janez Janša, Robert Golob, Matej Tonin
Novice Iz vrst opozicije ostri odzivi na ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja #video

Po njegovih besedah ob nespornem dejstvu, da so žrtve komunističnega nasilja bile, to, da smo ostali brez dneva spomina nanje, ni samo slabo in narobe, temveč je v luči drugih odločitev te vlade, kot je po njegovem mnenju ukinitev muzeja osamosvojitve, skrb vzbujajoče. "Vse te odločitve precej hitro in nepotrebno trgajo družbeno soglasje, ki se je vzpostavljalo v zadnjih 15 letih glede primernega političnega govora in ravnanja glede naše polpretekle zgodovine, ki je dosegla intelektualni in politični vrh z izjavo SAZU Slovenska sprava," je opozoril Pahor.

Tega po njegovem mnenju ne spremeni niti dejstvo, da 23. avgusta zaznamujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih sistemov. "Ker je spomin na žrtve fašizma in nacizma v Sloveniji primerno obeleževan, se je 23. avgust naravno ponudil kot edina priložnost, da smo se ob njem spominjali predvsem žrtev komunističnega nasilja, čeprav bi bilo bolje, da bi se na tisti dan spominjali žrtev vseh totalitarnih sistemov, kar je tudi njegovo bistvo," je še poudaril nekdanji predsednik.

Pirc Musarjeva obsoja spodbujanje sovraštva in nestrpnosti

Izjave, ki so bile po vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja objavljene na družbenih omrežjih, predsednica republike Nataša Pirc Musar ocenjuje kot zelo nevarne. Ker spodbujajo sovraštvo in nestrpnost, jih predsednica države strogo obsoja, so sporočili iz njenega urada.

Po njenem mnenju komunikacija med predstavniki političnih strank v zadnjem obdobju ni primerna, zato poziva vse, naj komunicirajo dostojno. Kot so še zapisali v uradu, je že večkrat javno opozorila, da se hujskaštvo in nestrpnost iz digitalnega sveta hitro preneseta v realni svet.

"Predsednica je zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Vsakdo, še posebej politiki, mora začeti pri sebi in biti zgled," so še zapisali.

jugoslovanska zastava
Novice Vlada razglasila 17. maj za nacionalni dan spomina na žrtve komunizma

 

Ne spreglejte