SiolNET. Novice Slovenija
6,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor odkriva spominsko ploščo: kdaj je bila pravzaprav rojena OF?

6,93

termometer

Borut Pahor
Predsednik države Borut Pahor Foto: STA

Predsednik države Borut Pahor je danes odkril spominsko ploščo v Vidmarjevi vili, v kateri je bila pred 80 leti ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki se je 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Vidmarjevi vili v Ljubljani odkril spominsko ploščo v počastitev 80. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte in njene vloge v uporu proti okupatorjem. 26. aprila 1941 je v hiši publicista in literarnega kritika Josipa Vidmarja potekal sestanek, na katerem je bila ustanovljena Protiimperialistična fronta. Ta se je 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda, zato smo predsednika države vprašali, zakaj je za zaznamovanje Osvobodilne fronte izbral 26. april, ne 22 junij. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Vidmarjeva vila Novice Nerodne skrivnosti Osvobodilne fronte

Zakaj je polemika, ali je bila najprej Protiimperialistična fronta ali Osvobodilna fronta, relevantna? Komunisti so v drugi svetovni vojni videli spopad med angleško-francoskim in nemško-italijanskim imperializmom, torej so enačili zahodne demokratične države in obe fašistični državi. Ime Protiimperialistična fronta bi tako nakazovalo, da je bila OF najprej usmerjena tudi proti zahodnim silam.

Dnevi, meseci, leta

Da je časovno zaporedje dogodkov pomembno za interpretacijo zgodovine, je na Twitterju izpostavil tudi predsednik vlade Janez Janša.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin