Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
21.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor

Petek, 14. 8. 2015, 21.44

7 let, 12 mesecev

Pahor: Ni boljše alternative od arbitražnega sporazuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z vidika regionalnega miru in varnosti, zlasti pa zaradi mirnega reševanja sporov, je zelo pomembno, da se arbitražni sporazum uveljavi do konca, meni predsednik Borut Pahor. "Ni boljše alternative."

V Murski Soboti je bila slovesnost ob prazniku združitve Prekmurja z matičnim narodom. Predsednik Borut Pahor je kot častni gost letošnje slovesnosti v nagovoru dejal, da bo Slovenija v treh mesecih z državnimi prazniki (ob današnjem še vrnitev Primorske k matični domovini in dan Rudolfa Maistra) praznovala prelomne zgodovinske dogodke, ki so bili velikega pomena za sodobno slovensko državnost, saj so določili prostor naše suverenosti.

Zakaj so si Slovenci in Hrvati oddahnili Vprašanje državne meje je po Pahorju elementarno vprašanje državne suverenosti, kar zadeva mejo s Hrvaško, pa je določanje zapleteno, "ker nekdanja razmejitev med sosednjima republikama v okviru SFRJ ni bila dovolj natančna ali pa je bila predmet različnih razlag obeh strani". Hrvaški in slovenski narod sta si zato precej oddahnila, ko je bil po 18 letih incidentov leta 2009 podpisan arbitražni sporazum, je dejal Pahor, ki upa, da bo arbitražni tribunal nepristransko določil mejo med državama, kot mu to nalaga sporazum. Z dokončno ureditvijo mejnega vprašanja pa bo po njegovem slovensko-hrvaško sosedstvo in prijateljstvo dobilo trajno osnovo.

Arbitražni sporazum ostaja močan zgled Pri tem pa ne gre samo za Slovence in Hrvate, pač pa za celotno pravno in politično arhitekturo odnosov med narodi in državami na področju razpadle Jugoslavije, meni Pahor. Ob tem dodaja, da arbitražni sporazum ostaja močan zgled za urejanje mejnih in drugih odprtih vprašanj.

Prekmurci nočejo več biti najbolj zaostala regija Slavnosti govornik, župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, je spomnil, da so Prekmurci postali del matičnega naroda po skoraj tisoč letih, ves ta čas pa ohranjali in negovali svojo bit, ter da je izjemno pomembno vlogo pri odločitvi velikih sil, da Prekmurje pripade Sloveniji, na pariški mirovni konferenci opravil "slovenski arbiter tistega časa", Prlek Matija Slavič.

Dejal je tudi, da nočejo več biti najbolj zaostala regija. "Hočemo se postaviti in se bomo postavili na lastne noge, ker imamo v Prekmurju vrsto danosti, ki skupaj z ljudmi ustvarjajo možnost za dinamičen razvoj," je dejal Jevšek. Dodal je, da Prekmurci od države pričakujejo zgolj eno: "Da ima do nas enak odnos kot do drugih regij. Da se drži dogovorov."

Ne spreglejte