Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
19.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 7. 7. 2011, 19.10

8 let

Pahor napoveduje krčenje vseh materialnih stroškov ministrstev na minimum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V rebalansu državnega proračuna bodo postavke očistili vseh stroškov, ki niso bistveni za normalno delo ministrstev, je po seji vlade napovedal premier Borut Pahor.

Želi si zmanjšati državno upravo in si bo kot predstojnik ministrstva za javno upravo prizadeval tudi za uvedbo možnosti odpuščanja iz poslovnih razlogov. "Strogo in brezkompromisno rezanje vseh stroškov" Pri pripravi predloga rebalansa državnega proračuna bo vodilo tudi "absolutno krčenje vseh materialnih stroškov na tisti minimum, ki še zagotavlja normalno delovanje ministrstev". Po Pahorjevih napovedih bo iz proračunskih postavk brisano "vse, kar bi bilo povezano z nepotrebnim udobjem ali ugodjem, ki ni pomembno za delo ministrstva".

Bodo potovali z redno letalsko linijo? Kot je povedal, je dodatno okrepil ekipo finančnega ministra Franca Križaniča kot pripravljavca predloga rebalansa proračuna z nekaterimi sodelavci, katerih naloga bo, da "strogo in brezkompromisno porežejo vse stroške, ki niso bistveni za normalno delo ministrstev". Pahor poudarja, da tu ne bo nobene izjeme, začenši z njegovim kabinetom. Če ugotavljajo, da so v njegovem kabinetu največji stroški povezani z letalskim prevozom, bo pač na naslednjo pot potoval z redno linijo, je pojasnil.

V odgovoru na vprašanje, zakaj se niso odločili za poseg v plače, socialne transferje in pokojnine, je pojasnil, da je možno pričakovati referendum prav na vsako zakonsko pobudo, tudi na zakon o interventnih ukrepih, če bi ti posegli v pridobljene pravice. "S socialnimi partnerji moramo doseči dovolj velik kompromis, če ne soglasje, da ti zakoni ne bodo podvrženi referendumski presoji, ker bi to dobesedno blokiralo Slovenijo," je dodal.

Pogovori o reformah bodo tekli tudi med počitnicami Napovedal je, da bo pogovore o pokojninski in zdravstveni reformi ter reformi trga dela vodil tudi čez počitnice. Takoj v prvem tednu septembra se bo sestal s socialnimi partnerji in upa, da bodo začeli z "neko finalno fazo poskusa, da bi prišli do dogovora o zdravstveni reformi in reformi trga dela ter naredili korak naprej glede pokojninske reforme".

Sicer pa je predsednik vlade, ki bo po prenehanju ministrske funkcije Irmi Pavlinič Krebs sam prevzel vodenje ministrstva za javno upravo, spregovoril o nekaterih predlogih, ki bi jih želel dogovoriti na tem področju.

Želi, da "absolutno pristrižejo peruti" nesprejemljivemu procesu, da naraščajo stroški cene dela v javnem sektorju in s tem tudi v proračunu, če ne s povečanjem števila zaposlenih, pa s povečanjem števila delovnih ur. Tako je ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča že povabil na razgovor, saj ima pod seboj tiste javne zavode, kjer število zaposlenih ali opravljenih ur najhitreje narašča.

"Kjer ni denarja, tudi cesar ne more vzeti" "Če ni druge poti, potem bomo spreminjali zakone in uredbe, da se ta proces ne bo nadaljeval. Kjer ni denarja, tudi cesar ne more vzeti. Če pa vzame, se zadolži. Jaz tega ne bom počel," je poudaril Pahor.

Njegov predlog je tudi, da bi s socialnimi partnerji, predvsem s sindikati, pa tudi s stroko, takoj začeli pogovor o tem, kako in na kakšen način priti do tega, da bi zmanjšali javno upravo. Sam bi želel, da se ta ne bi zmanjševala le zaradi odhodov v pokoj, ampak bi rad uvedel tudi "klavzulo o poslovnem višku".

Uvedba možnosti odpuščanja? To bi pomenilo uvedbo možnosti odpuščanja. Vsak predstojnik v državni upravi bi namreč imel pravico, da izbere svoje sodelavce glede na to, kako ocenjuje njihovo delo, tudi da jih odpusti in da zaposli nove, za svoje odločitve pa bi odgovarjal. Pri tem premiera skrbi, da bi lahko to odpuščeni iz poslovnih razlogov razumeli kot politično šikaniranje ali osebno maščevanje in se temu zoperstavili z vsemi pravnimi sredstvi, da bi bilo veliko slabe volje in upora in bi to za določen čas tudi do neke mere blokiralo delo.

Ne spreglejte