Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
15.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

Natisni članek

Borut Pahor begunci Zakon o tujcih Miro Cerar migranti

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 15.43

6 let, 6 mesecev

Pahor meni, da je zakon o tujcih v skladu z ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

Borut Pahor | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Predsednik republike Borut Pahor za zdaj meni, da je zakon o tujcih v skladu z ustavo in mednarodnim pravom. Prepričali so ga premier Miro Cerar in drugi predlagatelji. Če bi bilo nesporno jasno, da ni tako, po njegovem mnenju po takih ukrepih niti ne bi posegli. Bo pa počakal, ali ima kdo drugačno stališče, je danes pojasnil Pahor.

Pahor je na današnji novinarski konferenci pred turnejo v treh državah ponovil, da so v noveli zakona o tujcih predlogi za izredne ukrepe v primeru novega begunskega vala. Iz osebnih pogovorov z voditelji, ki so pomembni za razvoj migracijskih tokov, sicer v skorajšnji prihodnosti ne vidi možnosti, da bi se ti tokovi povečali.

Po njegovih besedah je za Slovenijo, državo, ki želi ostati odprta družba, ki vztraja pri temeljnih vrednotah, zelo pomembno, da uporabi takšne ukrepe, kot so predvideni v noveli, le tedaj, ko je zelo nujno. Zato se mu zdi pomembno tudi to, da ukrepe, kot je žica na meji, odpravimo, ko nimajo več neposredne vloge.

Prepričala sta ga Cerar in Györkös-Žnidarjeva

Po Pahorjevih navedbah je popolnoma jasno, da mora Slovenija za to, da bi spoštovala in branila varnost, ukrepati sorazmerno, v skladu z ustavo in mednarodnim pravom. Cerar in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ter drugi zagovorniki novele zakona so ga prepričali, da je zadnja v skladu z omenjenim, je dejal. Če pa je zakon za koga sporen, bo po Pahorjevem mnenju verjetno ukrepal.

Predsednika Pahorja so premier Miro Cerar in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar (na sliki) ter drugi zagovorniki novele zakona prepričali, da je ta v skladu z ustavo. | Foto: Matej Leskovšek Predsednika Pahorja so premier Miro Cerar in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar (na sliki) ter drugi zagovorniki novele zakona prepričali, da je ta v skladu z ustavo. Foto: Matej Leskovšek Poudaril je še, da bo ukrepanje Slovenije toliko bolj verodostojno, kolikor bolj bo domača in mednarodna javnost vedela, da ni mogoče varnosti zagotoviti drugače kot s takimi ukrepi.

Novela zakona o tujcih je sicer sprožila tudi spor med Cerarjem ter predsednikom DZ in podpredsednikom SMC Milanom Brglezom, kar postavlja vprašanje politične stabilnosti in posledično morda varnosti. Kot je dejal Pahor, bo vprašanju varnosti v tem letu posvečene veliko pozornosti. A običajni zapleti v komunikaciji med institucijami te varnosti ne ogrožajo, meni predsednik, ki je prepričan, da se bo vse postavilo na svoje mesto.

Strah ga ni, je pa zaskrbljen

Ko se dogajajo stvari, ki so težko predvidljive, je sicer po Pahorjevem mnenju njegova naloga, da vzpostavlja med slovenskimi političnimi silami in institucijami dovolj povezanosti in zaupanja, da bi se Slovenija odzivala tako, da bi varovala in okrepila nacionalni interes.

Dejal je, da ga glede tega ni strah, ga pa skrbi. "Kogar danes ne skrbi, nima uvida v stvarne težave in izzive sodobne Slovenije, Evrope in sveta," je menil predsednik in poudaril, da si mora Slovenija prizadevati za to, da je aktivna članica pri iskanju rešitev iz zapletenih razmer.

Dotaknil se je tudi premierjevih izjav o poti migrantov prek Jadrana proti Istri, o kateri pa na Hrvaškem, kot so zatrdili, nimajo informacij. Po Pahorjem mnenju gre morda za pojmovni nesporazum, ki pa ga je treba odpraviti. Ko je govora o velikih migrantskih valovih, bi javnost pomislila na tak tok, kot smo mu bili že priča. A takega vala v tem primeru ni, je zatrdil in dodal, da gre za individualne prebežnike.

Ne spreglejte