Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
13.20

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

55

Natisni članek

Jože Pučnik Borut Pahor

Sreda, 11. 1. 2023, 13.20

1 leto, 3 mesece

Pahor: Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

55

Borut Pahor | Kot predsednik republike je Borut Pahor ob okroglih obletnicah na Pučnikov grob dal položiti venec v svojem imenu in imenu države.  | Foto STA

Kot predsednik republike je Borut Pahor ob okroglih obletnicah na Pučnikov grob dal položiti venec v svojem imenu in imenu države.

Foto: STA

Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine, je ob današnji 20. obletnici smrti nekdanjega slovenskega politika na Twitterju zapisal bivši predsednik republike Borut Pahor. Po njegovem mnenju kljub temu Slovenci posvečamo premajhno pozornost skrbi za njegovo mesto v našem zgodovinskem spominu.

"Zato sem, kolikor je bilo to mogoče, na različnih političnih položajih prispeval k ohranitvi tega spomina," je zapisal Pahor. Kot predsednik DZ je po Pučnikovi smrti v njegov spomin odredil žalno sejo parlamenta, čeprav po protokolarnih pravilih to ni bilo samoumevno.

Kot predsednik republike je ob okroglih obletnicah na njegov grob dal položiti venec v svojem imenu in imenu države. Po Pučniku je poimenoval tudi eno od dvoran v predsedniški palači. Sodeloval je na simpozijih, ki so vrednotili njegovo delo ter prispevek k demokratizaciji in samostojni državi. Ob poimenovanju ene od dvoran Evropskega parlamenta po njem je v Bruslju imel tudi nagovor. Leta 2016 pa je bil v Lenartu slavnostni govornik na slovesnosti ob poimenovanju mestnega parka po Jožetu Pučniku in odkritju spomenika v počastitev 25. obletnice samostojnosti države.

Pahor decembra družini Jožeta Pučnika izročil najvišje državno odlikovanje 

"V posebno čast si štejem, da sem lahko Gorazdu Pučniku in družini Jožeta Pučnika sredi lanskega decembra vročil najvišje državno odlikovanje, s katerim je Pučnika posthumno odlikoval Janez Drnovšek, družina pa ga vse od leta 2006 do nedavnega ni želela sprejeti," je dodal na Twitterju.

Pučnik je bil od leta 1989 do leta 1993 predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije oz. Socialdemokratske stranke Slovenije, ki se je pozneje preimenovala v SDS. Po vrnitvi iz Nemčije, kamor je emigriral zaradi preganjanja s strani jugoslovanskih oblasti, je postal tudi predsednik Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je zmagala na volitvah 1990. Leta 1992 je bil v prvi vladi Janeza Drnovška podpredsednik vlade. Vodenje SDSS je leta 1993 prepustil Janezu Janši, leta 1997 pa se je umaknil iz aktivne politike. Nazadnje je bil častni predsednik SDS.

Ob njegovi obletnici smrti je danes v prostorih SAZU že potekalo predavanje literarnega zgodovinarja Janka Kosa, ob 15. uri pa se bodo na Trgu republike v Ljubljani Pučnikovega življenja in zapuščine spomnili tudi v SDS.

Gorazd Pučnik
Novice Pučnikova družina bo sprejela odlikovanje, ki ga do zdaj ni želela
Borut Pahor
Novice Pahor: Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine
Ne spreglejte