SiolNET. Novice Slovenija
3,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor Golobovi vladi: Odstop od nakupa boxerjev je tvegana odločitev

3,06

termometer

Golob Pahor |  | Foto: STA
Foto: STA

Preklic pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer je po oceni predsednika republike Boruta Pahorja tvegana odločitev z varnostnega, političnega in finančnega vidika. Vlada ob tem ne ponuja prepričljive alternative, je dejal na slovesnosti ob podelitvi diplom in potrdil slušateljem 9. generacije generalštabnega vojaškega izobraževanja in usposabljanja.

Vlada je namreč sredi septembra sprejela odločitev, da bo Slovenija preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

Golob, Šarec Bratušek Novice Metanje 70 milijonov evrov v koruzo. "Očitno je ugajanje pomembnejše od varnosti vojakov."

Pahor: O nakupu vozil boxer nisem imel pomislekov

Pahor je v Kadetnici Maribor dejal, da je dobil zagotovila vojske, da so vozila boxer optimalna, zato ni imel pomislekov, da nakup podpre. "Vtis je, da je bila odločitev o tem, da se vojaška oprema zdaj ne kupuje, politična odločitev nove vlade, ki je sicer iskala razlog zanjo v notranji reviziji, a ga ni našla. Zato je ostalo pri politični odločitvi, ki je bila že prej napovedana s koalicijsko pogodbo," je povedal.

"Sedanje politične, gospodarske, varnostne razmere v svetu in v naši bližini so zaskrbljujoče," opozarja Pahor. Na ozemlju Ukrajine poteka vojna, konflikt pa se ne umirja. Ob tem je dejal, da smo za lastno varnost v prvi vrsti odgovorni sami, s svojim nacionalnim varnostnim sistemom. "Da deluje, je bilo že večkrat nedvoumno dokazano, zato ga moramo ves čas nadgrajevati in izboljševati, skrbeti za njegovo učinkovitost in odzivnost na sleherno grožnjo in tveganje," je povedal.

"Kot člani zveze Nato moramo odgovorno prevzeti svoj delež obveznosti"

V slovenski vojski so v zadnjih desetletjih po njegovih besedah naredili pomembne korake v razvoju in usposobljenosti, ne sme pa se spregledati nekaterih pomanjkljivosti in slabosti. "Z njimi se moramo hitreje in odločneje soočiti ter jih odpravljati," je prepričan.

Dejal je, da moramo kot člani zveze Nato odgovorno prevzeti svoj delež obveznosti. Zato se ne moremo odpovedati investicijam v vojaško opremo in upati, da bodo te obveznosti namesto Slovenije izpolnjevali zavezniki. "To niti ni pošteno niti ni del pogodbe, ki smo jo sprejeli, ko smo vstopili v Nato. Slovenija mora biti verodostojen partner v tej zvezi," meni.

Pahor je povedal, da je obramba države strateško vprašanje in da je treba storiti vse, da vsi sistemi, ki zagotavljajo obrambo in nacionalno varnost, delujejo in so pripravljeni za izzive.

Diplomantom je čestital in dejal, da mora biti njihovo vodilo tudi pripadnosti Sloveniji in slovenski vojski ter razum, pogum, integriteta in odločnost. "Tako boste kot visoki častniki in nekateri izmed vas tudi generali lahko vodili in poveljevali v vseh razmerah, tudi najtežjih," je še povedal.

Matej Tonin Novice Tonin: V pogodbi za nakup osemkolesnikov boxer ni predvidena pogodbena kazen Vladimir Putin Siol Plus Golob z boxerji proti Putinu, odstavlja pa ambasadorja v ZDA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin