Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2011,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pokojninska reforma

Sobota, 7. 5. 2011, 18.59

8 let

Pahor člane stranke pozval k boju za pokojninsko reformo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Borut Pahor je na strankarskem posvetu znova izpostavil pomen pokojninske reforme ter ob tem člane stranke pozval, da stojijo za njim, dokler ima mandat premiera in predsednika SD.

Pri odgovornih ljudeh v stranki vidi občutek politične strasti, da uspejo v nečem, kar se zdi ta hip skoraj nedosegljivo.

Pomagajte mi, da naredimo kolikor je mogoče dobrega za narod "Ko bo stranka ocenila, da je čas za nekoga, ki ima drugo vizijo, drug pogled in drugo ambicijo, ko se bomo odločili, da potrebujemo novega voditelja, bom skupaj z vami najbolj stal za njim, ker ga bodo čakali težki časi. Toda dokler imam kot predsednik vlade in SD mandat, mi pomagajte, da naredimo kolikor je mogoče dobrega za narod," je Borut Pahor pozval predsednike in tajnike mestnih in območnih organizacij ter občinskih odborov SD.

"Dokler je možnost, ne bomo popustili niti za milimeter"

Po njegovih besedah obstoji majhna možnost, da uspejo s pokojninsko reformo, "toda dokler obstoji ta možnost, ne bomo popustili niti za milimeter", je odločen.

Nasprotnike pokojninske reforme z njihovimi argumenti bodo po Pahorjevih besedah pričakali zelo mirno. "Ne bomo jih strašili s padcem pokojninske reforme"; za ta primer se pripravlja tudi interventni zakon, toda Pahorja skrbi, da ga bodo določene interesne skupine dale na referendum. Opozarja, da bo to pomenilo sistemsko blokado, ne le politične in vladne krize.

Premožni in visoko izobraženi ljudje "se bodo že kako znašli"

Spomnil je, da sindikati, ki so se strinjali z dvigom minimalne plače, sedaj niso imeli "zadrege" vložiti pobude za referendum. Toda ob tem se "ne zavedajo, da v primeru zmage tvegajo, da bodo dolgoročno nastradali prav tisti ljudje, ki naj bi jih branili".

Premožni in visoko izobraženi ljudje "se bodo že kako znašli". S padcem pokojninske reforme bodo neposredno prizadeti tisti z nizkimi izobrazbami in plačami, upokojenci in drugi ranljivi segmenti družbe, je opozoril premier.

Pahor "natančno ve, kaj bo storil" Na vprašanje, ali bo na interventni zakon vezal svojo zaupnico, pa odgovarja, da natančno ve, kaj bo storil. Ob tem upa, da bo za odločitev dobil tudi podporo kolegov v stranki, s katerimi se bo "pred koncem še posvetoval".

Pahor: Korajžno, glavo gor!

Po njegovih besedah imajo veliko odgovornost, da "speljejo" to državo, dokler imajo mandat. In ko bodo tega dobili drugi, "bomo skrbno opazovali, kaj bodo s to odgovornostjo počeli". "Zato korajžno, glavo gor, gremo v boj za nekaj, kar se zdi ta hip skoraj neosvojljivo. Toda leta 1941 ni bilo bistveno drugače. Tudi leta 1990, ko smo se odločali za samostojno državo, ne. In kdo bi rekel, ko smo vstopali v EU, da ji bomo leta 2008 predsedovali," je prisotne na posvetu nagovoril predsednik SD.

Pahor znova vidi "občutek politične strasti" Kot je pojasnil v izjavi novinarjem med posvetom, pri ljudeh, ki nimajo veliko odgovornosti v stranki, opaža malce malodušja, ker so morda od njegove politike pričakovali kaj drugega. Toda na drugi strani pri najbolj odgovornih ljudeh stranke znova vidi "občutek politične strasti, da uspemo v nečem, kar se zdi ta hip skoraj nedosegljivo".

Zagotoviti morajo gospodarsko konkurenčnost

Tudi tokrat je spomnil, da je ta vlada v prvih dveh letih mandata uspela zagotoviti socialno povezanost družbe, toda v drugi polovici mandata morajo s strukturnimi reformami zagotoviti gospodarsko konkurenčnost.

Pahor opaža, da njihovi nasprotniki niso le na desnici Pahor je na vprašanje glede sodelovanja z opozicijo odgovoril, da se je že sestal s predsednikom SLS Radovanom Žerjavom, napoveduje srečanje s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem, konec tega tedna pa tudi s prvakom SDS Janezom Janšo.

V nagovoru prisotnim na posvetu pa je dejal, da njihovi nasprotniki niso le na desnici, temveč so tekmeci tudi na levici. Vendar opaža, da "jim stvari polzijo iz rok".

Ne spreglejte