SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor bo vodenje notranjega ministrstva poveril Zalarju

2

termometer

Predsednik vlade Borut Pahor je DZ obvestil, da bo vodenje ministrstva za notranje zadeve po odstopu ministrice Katarine Kresal začasno poveril ministru za pravosodje Alešu Zalarju.

Z obvestilom predsednika vlade, da bo Zalar začasno prevzel resor, se mora seznaniti še državni zbor.

Podobno ureditev poznajo še v devetih državah Kot so sporočili iz Pahorjevega kabineta, je pregled prakse v evropskih državah ob upoštevanju specifik posameznih držav pokazal, da poznajo podobno ureditev, kot jo je začasno predlagal predsednik vlade, še v devetih evropskih državah, med katerimi so Švedska, Danska, Nizozemska, Irska, Ciper, Malta ter Norveška, Švica in Islandija.

Zaradi mnogih stičnih točk med obema resorjema, ki lahko pomenijo tudi večjo učinkovitost pri delu obeh resorjev, bi bil smiseln razmislek o združitvi ministrstva za pravosodje in ministrstva za notranje zadeve. O tem bi veljalo razmisliti tudi ob temeljitejši rekonstrukciji in reorganizaciji dela vlade, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Strokovnjaki: Taka rešitev ni najbolj ustrezna

Nekateri pravni strokovnjaki so sicer opozarjali, da rešitev, po kateri bi en minister prevzel oba resorja, ni najbolj ustrezna. Pri tem so opozarjali na videz, ki se s tovrstnim vodenjem institucij ustvarja v javnosti.

Zalar bo sicer ministrstvo predvidoma vodil zelo kratek čas, do imenovanja novega ministra. Premier Pahor naj bi namreč do konca tedna razkril imena kandidatov za nove ministre, na ta predlog pa bo vezal zaupnico svoji vladi. Glasovanje o zaupnici bo predvidoma v drugi polovici septembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin