Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2024,
13.56

Osveženo pred

44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Natisni članek

dež vetrolom ciklon veter vreme

Petek, 13. 9. 2024, 13.56

44 minut

Sunki vetra s hitrostmi do 85, v gorah več kot 100 kilometrov na uro #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35

Vreme se v prihodnjih dneh še ne bo ustalilo in bo vse prej kot dolgočasno, napoveduje Arso. Ciklon, ki je prinesel obilne padavine, muhasto in neobičajno ubira svojo pot. Zaradi velike razlike v zračnem tlaku nad Srednjo Evropo bo pihal močan severni veter.

Središče ciklonskega območja se iznad Jadrana pomika nad Balkan, kjer bo za konec tedna zaokrožilo proti Poljski in spet nazaj proti osrednjemu Balkanu. Obenem se nad zahodno Evropo krepi anticiklon, kar bo privedlo do velike razlike v zračnem tlaku nad osrednjim delom celine. Pričakujemo lahko močan severni veter. 

Severno od glavnega grebena Alp, v nižinskem delu Avstrije in Češke pa vse do Poljske bo obilneje deževalo, v višjih legah pa snežilo. 

Velike količine padavin pričakujemo v nižinskem svetu, saj bo tam potekala meja med hladnim in toplejšim zrakom, ki se zadržuje nad vzhodnim delom Evrope. Ker bo takšna situacija vztrajala dalj časa, bo na velikem območju do ponedeljka padlo od sto do 250 milimetrov padavin, zelo verjetne so obsežne poplave. Prizori po vetrolomu iz Kranja. Fotografija je iz arhiva.  | Foto: David Florjančič Prizori po vetrolomu iz Kranja. Fotografija je iz arhiva. Foto: David Florjančič

Okrepil se bo karavanški fen

Dež bo popoldne ponehal tudi v vzhodni Sloveniji. Ponekod že piha okrepljen severnik, na Primorskem burja, ki pa bo popoldne ponehala.

Arso je izdal opozorilo za zmeren do močan karavanški fen, ki bo pihal pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, in velja od danes do nedelje popoldne.

Hitrost vetra se bo spreminjala, najmočnejši veter pa bo v soboto čez dan in v noči na nedeljo. Opozorilo je Arso obenem izdal tudi za severovzhodno Slovenijo, in sicer od sobote do nedelje popoldne. Sunki vetra lahko na izpostavljenih območjih dosegajo hitrosti od 70 do 85 kilometrov na uro.

Pozor, možni so vetrolomi

Ker so drevesa še vedno olistana, lahko pride do vetrolomov. Večja nevarnost bo zlasti v nekoliko višjih legah. V gorah bodo najmočnejši sunki lahko krepko presegli sto kilometrov na uro, zato obisk gora ali spravilo lesa ob koncu tedna odsvetujemo.

Prizori po vetrolomu v Kranju. Fotografija je iz arhiva.  | Foto: David Florjančič Prizori po vetrolomu v Kranju. Fotografija je iz arhiva. Foto: David Florjančič

V Križevcih je bil veter tako močan, da je skrivilo tablo. Fotografija je iz arhiva.  | Foto: David Florjančič V Križevcih je bil veter tako močan, da je skrivilo tablo. Fotografija je iz arhiva. Foto: David Florjančič

Tajfun Yagi
Novice Supertajfun je podvojil svojo moč, sunki vetra 245 kilometrov na uro #video #foto
Lendava_neurje
Novice Neurje povzročilo razdejanje: veter odnašal strehe in podiral drevesa, padala je tudi toča #video #foto
orkan Beryl
Novice Rekordnih 265 kilometrov na uro. Uničujoč orkan vzel nova življenja. #video #foto
Kako poskrbeti za varnost, medtem ko piha karavanški fen
Ne spreglejte