SiolNET. Novice Slovenija
1,51

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Otroci pod stresom: "Nekateri starši so padli v teror odličnosti" #video

1,51

termometer

Zadnje raziskave med učenci šestih in osmih razredov osnovne šole pričajo o močno povečanem stresu. Presenetljiva je tudi ugotovitev, da stres doživlja več dečkov kot deklic. Daleč največji vir osnovnošolskega stresa sta ocenjevanje in preveliko število predmetov na dan. Vse drugo je za otroke precej bolj obvladljivo: odnosi s sošolci in učitelji, pričakovanja staršev in dejavnosti zunaj šole.

V eni od ljubljanskih osnovnih šol smo s 13-letniki poklepetali o stresu. Najbolj hudo je, ko pride val ocenjevanja, so nam povedali.

"Večina otrok se, ko dobijo slabo oceno, sploh ne ubada s tem, ali niso znali, temveč s tem, kaj bodo rekli starši," so besede 13-letnega Davida Erhartiča. Dejal je, da si želi postati pravnik in da je to njegova želja, ne želja staršev.

Poleg šole še treningi, glasbena šola ...

Šolska svetovalna služba pa pojasnjuje, da na slabo voljo in tesnobnost otrok precej vplivajo tudi slabi odnosi z vrstniki, zasmehovanje in nesprejetost. "Ni samo šola, velikokrat gre za aktivno ukvarjanje s športom, glasbeno šolo. Ni čudno, da so otroci potem pod stresom," je pojasnila Barbara Mestnik iz svetovalne službe Osnovne šole Alojzija Šuštarja.

K njej večkrat kot fantje pridejo dekleta, ki pogosteje potožijo nad preobremenjenostjo. Osmošolka je povedala, kako se vede, ko je zaradi šole pod stresom. "Vsakič ko me kdo zmoti med učenjem, se zaderem nazaj, potem pa postanem še bolj živčna..." je dejala Ana Marija Sojar. Pravi, da njeni starši do nje niso prezahtevni, da je sama dovolj disciplinirana in ve, da se uči zase.

Kaj pa preostale točke?

Niso pa vsi taki, je iz izkušenj povedal specialni pedagog Marko Juhant. "Poznamo starše, ki so padli v teror odličnosti, otrok pride domov in piše pet, a ga mama vpraša, koliko točk je bilo. In če ni zbral vseh, vpraša, kaj je s temi točkami."

Kako pa strokovnjaki komentirajo izsledke raziskave, da so dečki danes bolj obremenjeni kot deklice? "Raziskave kažejo, da toleriramo večjo stopnjo živahnosti pri dečkih kot deklicah, v šoli pa postavljamo ista pravila za vse," je povedala Tanja Rupnik z Zavoda RS za šolstvo.

Tudi strokovnjaki potrdijo, da se fantje pod stresom vedejo agresivno in se umaknejo, dekleta pa čustveno in se zatečejo po pomoč.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • nakaza / 22.05.2019. ob 11:02 +2 0

  Imam dve punci in enega fanta, punca starejša hči, če ni 5 ni srečna, sam a se je tako odločila, če fant dobi 3 je ok, če 4 smo vsi veseli :) :) najmlajša, samouk, veliko-ogromno naredi sama. Obe punci veliko samostojne dela že v nižjih razredih, fant len k fuks. Zakaj bi se sekiral zaradi osnovne šole, eni dobijo navdih v srednji, drugi na faksu, spet tretji nikoli. Mah... ena ocena gor ali dol, samo da so-smo zdravi!

  +2 0
 • uporabnik51 / 22.05.2019. ob 14:31 0 0

  Ja, če pa vse želi samo naprej in študirat, tam se zahtevajo pa samo rezultati. Potem imamo pa kup kvaziznanstvenikov, le normalnih in konkretnih ljudi ne.

  0 0
 • Branko_Erculj / 22.05.2019. ob 14:09 0 0

  In birokracija in "stroka" lahko dokažeta karkoli hočeta. Navsezadnje jih tega pristopa (metodologije idr.) učijo že v šolah.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin