Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2019,
13.41

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Žusterna kopališče onesnaženje inšpekcija

Petek, 30. 8. 2019, 13.41

4 leta, 7 mesecev

Onesnaženje v Žusterni: sume črnih priključkov na kanalizacijo bodo prijavili inšpekciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

žusterna | Kopališče v Žusterni je bilo zaradi fekalnega onesnaženja zaprto deset dni, teden dni pa je delovalo v zmanjšanem obsegu. | Foto Mestna občina Koper

Kopališče v Žusterni je bilo zaradi fekalnega onesnaženja zaprto deset dni, teden dni pa je delovalo v zmanjšanem obsegu.

Foto: Mestna občina Koper

Po nedavnem onesnaženju vode na koprskem kopališču Žusterna so delavci javnega podjetja Marjetica Koper v pregledu sistema meteornih voda v Žusterni odkrili nekaj lokacij, kjer znaki kažejo na morebitne črne kanalizacijske priključke, je povedal direktor Marjetice Alfred Draščić. Lokacije bodo sporočili občinski inšpekcijski službi.

V Marjetici Koper so danes končali pregled sistema meteornih voda v Žusterni. "Obsežen sistem, kamor gravitirajo trije hudourniki, smo pregledovali terensko in s kemičnimi analizami vode v sistemu," so pojasnili v podjetju. Določene odseke so pregledali tudi s pomočjo analiz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Žusterna
Novice V Marjetici Koper trdijo: Onesnaženje v Žusterni posledica dolgoletnih usedlin

Marjetica bo sume črnih kanalizacijskih priključkov prijavila občinski inšpekciji

Pregled je bil namenjen predvsem odkrivanju morebitnih nezakonitih kanalizacijskih priključkov na trenutni meteorni sistem, ki se steka v morje. Šlo je za enega od zadnjih korakov akcijskega načrta, ki so ga oblikovali po onesnaženju morja v Žusterni v začetku avgusta. V tem okviru so tudi odstranili kontaminirano usedlino, gre za nasip pred hudourniškim izpustom, ki je bil, kot so spet zatrdili, del težave in povišanih vrednosti nezaželenih elementov v kopalnih vodah.

Marjetica Koper bo sume črnih kanalizacijskih priključkov prijavila občinski inšpekciji. | Foto: Marjetica Koper Marjetica Koper bo sume črnih kanalizacijskih priključkov prijavila občinski inšpekciji. Foto: Marjetica Koper

Zdaj so pregledali še meteorni sistem. "S pomočjo strokovnih služb nam je uspelo dokaj natančno določiti nekaj lokacij, kjer indici kažejo na morebitne črne priključke. Nekaj objektov ob stičišču ulic Dolga reber in Krožna cesta utemeljeno sumimo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda. Lokacije bomo sporočili inšpekcijski službi Mestne občine Koper, ki je pristojna za nadaljnje reševanje nepravilnosti," je dejal Draščić.

Meritve, onesnaženje, žusterna
Novice V Žusterni še naprej plapola rdeča zastava, številni kopalci opozoril ne upoštevajo #video

Kopališče zaradi onesnaženja zaprli za deset dni

Izreden monitoring kopalnih voda, ki ga izvaja agencija za okolje v sodelovanju z Marjetico in koprsko občino na lokacijah hudourniškega izpusta in otroškega bazena v Žusterni, medtem kaže, da je kakovost kopalne vode dobra, so dodali. Kopališče v Žusterni je bilo zaradi fekalnega onesnaženja zaprto deset dni, teden dni pa je delovalo v zmanjšanem obsegu.

Ne spreglejte