Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
16.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Marjan Šarec LMŠ sodišče

Torek, 3. 7. 2018, 16.41

5 let, 9 mesecev

"Omejitev sodniškega mandata bi drastično zmanjšala neodvisnost sodišč"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
sodišče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Slovenskem sodniškem društvu menijo, da bi omejitev sodniškega mandata na 12 let, kot to predvideva eden od osnutkov koalicijske pogodbe, ki je nastal v okviru pogovorov strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS o oblikovanju koalicije pod vodstvom LMŠ, drastično zmanjšala neodvisnost sodišč. Predlogu zato nasprotujejo.

Kot so v odzivu za STA zapisali v društvu, je trajni sodniški mandat temeljno zagotovilo sodniške neodvisnosti v vsaki demokratični državi. "Omejitev sodniškega mandata v povezavi s ponovno izvolitvijo sodnika pa bi neodvisnost drastično zmanjšala. Ob zamenjavi oblasti bi to lahko pomenilo tudi konec mandata sodnika, ki ne bi bil v skladu z dotično politično vladajočo strukturo," so zapisali.

Navedli so tudi izjavo predsednika društva Andreja Ekarta, da sodniška neodvisnost ne pomeni neodgovornosti pri opravljanju sodniške službe. Ekart je izpostavil, da je sodniška služba izredno nadzorovana, in sicer tako prek rednih ocen sodniške službe na vsaka tri leta kakor tudi prek vloženih pravnih sredstev strank. "To pomeni, da sodniki kljub trajnemu mandatu nismo nedotakljivi. Še več, zaradi slabega opravljanja dela so mnogi sodniki svojo sodniško službo tudi že izgubili," je opozoril.

Novice Šarec po triurnih pogovorih: Zaveza za koalicijo bo dana, ko bomo šteli glasovnice #video

Eden od osnutkov koalicijske pogodbe, ki je nastal v okviru oblikovanja koalicije šestih strank pod vodstvom LMŠ, namreč med drugim predvideva omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve, sodnike pa bi imenoval sodni svet skupaj s predsednikom republike.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je sicer danes dejal, da je bil osnutek koalicijske pogodbe, ki je prišel v javnost, "osnutek osnutka", in poudaril, da je ven prišel prekmalu, kar je tako, kot če bi jed sodili v prvih minutah kuhanja.

Novice Pahor bo opravil še en krog pogajanj #foto #video
Marjan Šarec
Novice Šarec s strankami o oblikovanju koalicije, Tonin o delu parlamenta
Ne spreglejte