SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrstvo pritrdilo Arsu, Britanci za črpanje plina potrebujejo okoljsko dovoljenje

0,19

termometer

Petišovci
Okoljsko ministrstvo je potrdilo sklep Arsa, da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Foto: Slovenski-plin.si

Ministrstvo za okolje in prostor je zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo iz Lendave in potrdilo sklep agencije za okolje (Arso), s katerim je ta odločila, da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Ministrstvo je kot pravilno potrdilo stališče Arsa, da gre za poseg, ki bi lahko imel pomemben vpliv na okolje, zaradi česar je treba izvesti presojo vplivov na okolje in pred morebitnim posegom pridobiti okoljevarstveno soglasje, so pojasnili na ministrstvu.

Pri odločanju so upoštevali predložena strokovna mnenja, lokacijo posega, oddaljenost nameravanega posega od posameznih vodotokov ter dejstvo, da podzemne vode, podtalnica in kmetijska zemljišča na tistem območju nimajo dobrih regeneracijskih sposobnosti.

Jure Leben Novice Od sendviča do Jureta Lebna: nevarna Šarčeva igra visokih standardov #analiza

Za črpanje plina na Petišovskem polju je potrebna pridobitev okoljevarstvenega soglasja

Ob upoštevanju načela previdnosti se je tako ministrstvo strinjalo s stališčem Arsa, da gre za poseg, za katerega je potrebna presoja vplivov na okolje in pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Ministrstvo je ob tem potrdilo ugotovitve Arsa, da se bo drenažni radij povečal in da bo izveden tudi na drugih globinah, kot je bilo predhodno hidravlično lomljenje, nekoliko spremenjen pa bo tudi postopek hidravličnega lomljena. Gre torej za poseg, ki ima za posledico spremembe v delovanju naprave, in za dela ali posege, ki spreminjajo fizično stvarnost območja.

Britanci želijo pridobivati plin v večjem obsegu

Arso je marca odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. "Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja, in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnih koli fizičnih sprememb," so takrat navedli na Arsu.

V obeh postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je nekdanji okoljski minister Jure Leben lani odredil notranji nadzor nad delom Arsa. V obeh postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je nekdanji okoljski minister Jure Leben lani odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Foto: STA

Britanski Ascent Resources želi v sodelovanju z Geoenergom v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati plin, postopek presoje vplivov na okolje in pridobivanja okoljevarstvenega soglasja pa bi lahko zavlekel uresničitev njihovih načrtov. Partnerja sta sicer že pridobila okoljevarstveno dovoljenje za rafinerijo za čiščenje surovega plina, vendar pa bi lahko bila dejanska postavitev objekta odvisna od odločitve o črpanju plina.

Joško Knez, ARSO Posel danes "Fracking" v Prekmurju odnesel šefa agencije za okolje #video

Leben v postopkih, povezanih z Ascentom, odredil notranji nadzor

Pridobivanje ogljikovodikov se je na Petišovskem polju začelo leta 1943, največji razmah je doseglo v osemdesetih letih, potem pa je z odločitvijo o zaprtju rafinerije nafte začela ta dejavnost v Pomurju usihati.

V obeh postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je takratni minister Jure Leben lani odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Nadzor je pokazal, da so se v postopkih dogajali pritiski in grožnje ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin