Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2017,
19.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

MOL parkirišča

Petek, 13. 10. 2017, 19.24

6 let, 6 mesecev

Ograja in nekaj peska sredi Ljubljane, pa je lahko vaš velik zaslužek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

V Ljubljani so v središču uredili kolesarske steze in območja za pešce. Z avtomobili v srce prestolnice skoraj ni mogoče iti. Kje pustiti avto, pa je resna težava.


Video: Planet TV

A lastniki zemljišč so našli rešitev: namesto da bi jih pozidali, so jih spremenili v dobro obiskana parkirišča, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Velik rumen transparent sredi Resljeve ulice v Ljubljani opozarja, da tam stoji novo peščeno parkirišče. Do tega se dostopa čez pločnik in kolesarsko stezo, tam pa v starem črnem kiosku čaka pobiralec parkirnine, ki za prvo uro zaračuna evro in pol, vsako naslednjo pa evro in dvajset centov. Ta denar ne bo šel občini Ljubljana, ampak k zasebnemu lastniku zemljišča.

Takih parkirišč je v Ljubljani vedno več. Razlog? Dodaten zaslužek. Tako lahko vsak, ki ima vsaj malce večje nepozidano zemljišče, to brez posebnih težav spremeni v parkirišče.

Mesečni zaslužek: teroretično pet tisoč evrov

Že preprost izračun pri tako majhnem parkirišču dokazuje, kako dobičkonosno je lahko. Če tam v povprečju vsako uro parkira 12 avtomobilov in če je polno vsaj 12 ur na dan, potem na mesec lastnik zasluži približno pet tisoč evrov. In če solidno plača inkasanta, na primer tisoč evrov na mesec, mu še vedno ostane več kot štiri tisoč evrov prihodka. Vse, kar potrebuje, je ograja in nekaj peska za parkirišče.

Na Mestni občini Ljubljana so za Planet TV pojasnili, da so to zasebna zemljišča in da pri tem ne morejo ničesar storiti. A s tem se strinja Miha Jazbinšek, nekdanji minister za okolje in prostor, nekoč tudi svetnik Mestne občine Ljubljana.


Video: Planet TV

"Zdaj se pojavlja neka organizirana dejavnost, za katero pa mesto ne more reči, da nima nič pri tem, najmanj, kar je, je to, da ureja prometni režim, semaforizacijo," meni Jazbinšek, ki je prepričan, da bi lahko tudi za temi tako imenovanimi "šoder parkirišči" stala občina. "Če imajo režim plačila, je to dejavnost in je treba pogledati, kdo jo opravlja, ali ima vsa dovoljenja in ali je za tem tudi mesto," je prepričan.

Ne spreglejte